4 greșeli în îngrijirea bebelușilor, explicate de neonatologul Vlad Dima

greșeli în îngrijirea bebelușilor
Uneori facem greșeli în îngrijirea bebelușilor chiar din dorința de a face totul perfect.

Greșeli în îngrijirea bebelușilor sunt extrem de frecvente și variate: de la legarea picioarelor sau diversificarea făcută foarte devreme, până la oferirea de apă și ceai în paralel cu alăptarea sau cântărirea obsesivă.

Unele dintre ele sunt făcute fără voia părinților. Sfaturile greșite vin de la medici care merg pe recomandări mai vechi fără să țină cont de studiile apărute recent despre îngrijirea bebelușilor.

Dr.Vlad Dima
Dr.Vlad Dima, neonatolog

Dr. Vlad Dima, medic specialist neonatologie la Maternitatea Filantropia din București, explică greșelile cele mai frecvente pe care le-a observat la părinții din România.

Greșeli în îngrijirea bebelușilor. Ceaiul în alimentație de la vârste foarte mici

bebeluș care bea ceai
Bebelușii nu ar trebui să primească ceai decât la recomandarea medicului.

Cea mai ciudată practică, pe care din nefericire o promovează și unii medici de familie, este acordarea de suplimente hidrice – apă sau ceaiuri. 

Recomandarea universal valabilă de la Academia Americană de Pediatrie și Organizația Mondială a Sănătății este ca până la șase luni copilul să primească lapte, fie el praf sau matern. Așadar, fără apă sau ceaiuri. În plus, am remarcat și faptul că sucurile de fructe (de portocale, de mere) se dau foarte devreme tot la recomandarea unor medici.

Citește mai multe despre efectele ceaiului asupra sănătății bebelușului aici → Primele ceaiuri din viața copilului. Care sunt cele mai nocive și de ce

Diversificarea începută înainte de 6 luni

autodiversificarea
OMS recomandă ca pentru bebelușii fără probleme de sănătate diversificarea să înceapă la 6 luni.

Diversificarea se face prea devreme, de la 3-4 luni, în condițiile în care abia la 6 luni ar trebui să se înceapă. Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății acest lucru să se întâmple după vârsta de 6 luni. La început, nici nu este important cât de mult mănâncă bebelușul, ci mai degrabă trebuie să se obișnuiască cu ideea de a se hrăni altfel decât la sân sau biberon.

Diversificarea începută corect va ajuta copilul să își seteze un mod de alimentație corect și echilibrat pentru întreaga viață.

Citește mai multe despre diversificare aici →  Ghid de diversificare pe luni până la un an

Laptele praf preparat incorect

lapte praf bebeluși
Cantitatea de lapte praf trebuie respectată pentru fiecare etapă din viața bebelușului

Una dintre practicile observate de medicul pediatru este că bebelușilor li se dă lapte praf, ca supliment în alăptare, pentru a dormi mai mult. În plus, sunt mame care prepară laptele praf cu ajutorul laptelui matern. O astfel de combinație duce la o concentrație mare de proteine, care poate dăuna sistemului renal al copilului.

Mai multe despre pregătirea biberonului citește aici Pregătirea biberonului. Mini-ghid pentru părinți

Greșeli în îngrijirea bebelușului. Cântărirea bebelușului

cântărirea bebelușilor
Nu trebuie să exagerăm cu cântărirea bebelușilor în primul an de viață.

Unele mame fac o obsesie pentru cântărirea copilului. Cât de frecvent trebuie cântărit de fapt un bebeluș? Foarte important este ca nou-născutul să fie cântărit dezbrăcat complet, recomandă medicul neo-natolog Vlad Dima.

După naștere toți copiii scad până la 10% din greutate, prematurii 15%. Vor avea tendința de a ajunge la greutatea de la naștere între ziua a 10-a și ziua a 14-a de viață. „Ori dacă noi nu reușim să ajungem la această țintă ca până la ziua 14 să readucem copilul la greutatea de la naștere, este clar că are nevoie de suplimentarea laptelui.

Mama poată să aibă o secreție scăzută de prolactică, pe fond de stres – cea mai mare greșeală pe care o fac mamele este să se compare cu alte mame, ceea ce duce la stresarea mamei, apariția unui sentiment de inferioritate și implicit la inhibarea lactației.

Dacă copilul a ajuns la greutatea de la naștere, cântărirea o dată pe săptămână este suficientă”, mai explică medicul neonatolog.

Citește mai multe despre creșterea în greutate a bebelușului citește aici  Ghidul creșterii în greutate a bebelușilor

Citește ”Cartea Bebelușului” și află tot ce trebuie să știi despre îngrijirea și dezvoltarea copilului în primii ani de viață. Detalii AICI.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()