Acneea la nou-născuţi: cauze, simptome, tratament

Acneea la nou-născuți afectează copiii în primele luni de viaţă. Ea arată la fel ca acneea care apare la adolescenţi în timpul pubertăţii. Dar care sunt cauzele şi cum poate fi ea remediată? Citiţi acest ghid: acneea la nou-născuţi – cauze, simptome, tratament.

ÎnapoiPagina 1 din 4

1. Acneea la nou-născuţi: cauze

Acneea bebeluşilor se împarte în acneea neonatală, care afectează copiii în primele săptămâni de viaţă şi acneea infantilă, care durează mai mult timp – până la câteva luni.

Este o boală destul de comună, afectând până la 20% dintre nou-născuţi şi sugari.  Interesant este faptul că acneea este mai frecventă la băieţi decât la fete. Cauza acestei boli de piele nu este pe deplin cunoscută. Cu toate acestea, pentru că ea apare pe faţa copilului, în locurile în care el se încălzeşte (de exemplu, pe obraji atunci când doarme), medicii cred că ar putea avea legătură cu supraîncălzirea copilului. De asemenea, s-a observat că eczemele dispar atunci când pielea copilului este răcită (de exemplu, în timpul unei plimbări pe jos).

Despre acneea bebelușilor și alte probleme puteți citi și în cartea doctorului Sears Cartea bebelușului

Dar există, de asemenea, o altă teorie. Unii cred că hormonii androgeni sunt cauza apariţiei coşurilor la nou-născuţi. Nivelul androgenilor (hormoni masculini, responsabili pentru problemele de ten, pilozitate excesivă etc.) este crescut la femeile gravide. Concentraţia mare nu dispare imediat după naştere, iar proaspăta mămică o transmite copilului în timpul alăptării. Deci, poate că hormonii sunt responsabili pentru apariţia acneei. Este posibilă şi această teorie, mai ales că după câteva săptămâni sau luni, când nivelurile de hormoni androgeni scade, acneea dispare.

Iar o parte dintre medicii pediatri şi dermatologi consideră că apariţia acneei infantile ține și de moștenirea genetică

Uneori, acneea bebeluşului este confundată cu semnele care indică alergia la lactoză. Alergia la laptele de vacă se poate manifesta şi prin probleme la nivelul pielii. La unii copii, ele apar doar pe faţă (care este un simptom de bază în acneea infantilă), iar la alţii la nivelul coatelor şi genunchilor. Pentru a verifica dacă eczemele sunt un simptom al unei bolii de piele sau a intoleranţei la lactoză, trebuie să mergeţi la pediatru, care va indica analizele corespunzătoare. În cele mai multe cazuri, alergia la lactoză se manifestă şi prin diaree sau vărsături. Iar în cele mai severe cazuri, poate apărea şi umflarea cailor respiratorii sau şoc anafilactic.

Despre cum arată și cum poate fi prevenită acneea la nou-născuți, citiți în slide-ul următor

ÎnapoiPagina 1 din 4
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()