Acneea la nou-născuţi: cauze, simptome, tratament

Mihaela Călin
acneea la nou-născuți

Acneea la nou-născuți afectează copiii în primele luni de viaţă. Ea arată la fel ca acneea care apare la adolescenţi în timpul pubertăţii. Dar care sunt cauzele şi cum poate fi ea remediată? Citiţi acest ghid: acneea la nou-născuţi – cauze, simptome, tratament.

Acneea la nou-născuţi: cauze

Acneea bebeluşilor se împarte în acneea neonatală, care afectează copiii în primele săptămâni de viaţă şi acneea infantilă, care durează mai mult timp – până la câteva luni.

Este o boală destul de comună, afectând până la 20% dintre nou-născuţi şi sugari.  Interesant este faptul că acneea este mai frecventă la băieţi decât la fete. Cauza acestei boli de piele nu este pe deplin cunoscută. Cu toate acestea, pentru că ea apare pe faţa copilului, în locurile în care el se încălzeşte (de exemplu, pe obraji atunci când doarme), medicii cred că ar putea avea legătură cu supraîncălzirea copilului. De asemenea, s-a observat că eczemele dispar atunci când pielea copilului este răcită (de exemplu, în timpul unei plimbări pe jos).

Dar există, de asemenea, o altă teorie. Unii cred că hormonii androgeni sunt cauza apariţiei coşurilor la nou-născuţi. Nivelul androgenilor (hormoni masculini, responsabili pentru problemele de ten, pilozitate excesivă etc.) este crescut la femeile gravide. Concentraţia mare nu dispare imediat după naştere, iar proaspăta mămică o transmite copilului în timpul alăptării. Deci, poate că hormonii sunt responsabili pentru apariţia acneei. Este posibilă şi această teorie, mai ales că după câteva săptămâni sau luni, când nivelurile de hormoni androgeni scade, acneea dispare.

Iar o parte dintre medicii pediatri şi dermatologi consideră că apariţia acneei infantile ține și de moștenirea genetică

Uneori, acneea bebeluşului este confundată cu semnele care indică alergia la lactoză. Alergia la laptele de vacă se poate manifesta şi prin probleme la nivelul pielii. La unii copii, ele apar doar pe faţă (care este un simptom de bază în acneea infantilă), iar la alţii la nivelul coatelor şi genunchilor. Pentru a verifica dacă eczemele sunt un simptom al unei bolii de piele sau a intoleranţei la lactoză, trebuie să mergeţi la pediatru, care va indica analizele corespunzătoare. În cele mai multe cazuri, alergia la lactoză se manifestă şi prin diaree sau vărsături. Iar în cele mai severe cazuri, poate apărea şi umflarea cailor respiratorii sau şoc anafilactic.

Despre cum arată și cum poate fi prevenită acneea la nou-născuți, citiți în slide-ul următor

Cum arată acneea la nou-născuți

acneea la nou-născuți

Acneea nou-născuţilor arată exact ca şi coşurile adolescenţilor. Pe faţa copilului apar pete roşii, cu aspect zgrunţuros şi de mărimi inegale. În unele cazuri, pot să apară puncte negre, dar care arată un pic diferit decât la un adult. Acestea sunt închise cu un vârf alb, foarte rar apar puncte negre deschise sau pustule. La unii copii acneea este acută, situaţie în care pe faţa copilului apar coşuri purulente şi chisturi.

Cum tratez acneea la nou născuți

Cei mai mulţi dermatologi recomandă ţinerea sub observaţie a copilului şi spălarea feţei acestuia cu un săpun delicat. Pentru acneea infantilă nu se prescrie nici un unguent sau antibiotic, trebuie pur şi simplu să aşteptaţi. De regulă, aceasta dispare spontan după câteva săptămâni sau luni.

În cazul în care nu se întâmplă acest lucru sau afecţiunea este foarte gravă va fi nevoie să consultaţi un dermatolog şi chiar un endocrinolog. O agravare a bolii poate indica tulburări hormonale la copil.

Acneea la nou-născuţi: metode de prevenire

Pentru a preveni această afecţiune, în primul rând nu supraîncălziti copilul. De asemenea, este bine să folosiţi produse cosmetice de îngrijire a pielii copilului delicate, calmante şi hipoalergenice. La baie este bine să utilizaţi geluri care nu usucă pielea. Dacă pielea bebeluşului este bine hidratata, ea se va regenera mai repede, aşa că este bine să cumpăraţi o loţiune de corp de bună calitate.

De asemenea, ar trebui să acordaţi atenţie şi compoziţiei hainelor copilului şi lenjeriei de pat. Ţesăturile artificiale pot afecta severitatea leziunilor acneice. Şi nu uitaţi să folosiţi un detergent lichid delicat pentru spălarea hainelor micuţului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa