Arsurile solare la copii. Cum le putem preveni? Sfaturile pediatrului

Ramona Dinescu

Arsurile solare sunt extrem de periculoase mai ales în cazul bebelușilor și copiilor mici a căror piele este foarte sensibilă.

Copiii mai mici de șase ani, este de părere Dr. Simona Pecec medic specialist pediatru, ar trebui să evite expunerea directă la soare deoarece pielea lor foarte sensibilă se arde foarte ușor. Este esențial ca bebelușii mai mici de șase luni să stea departe de soare deoarece pentru ei nu este recomandată folosirea cremelor cu factor de protecție UV, decât în cantități foarte mici, pe anumite zone precum fața sau mâinile.

Ce trebuie să faci pentru a preveni arsurile solare la copii?

Dacă totuși vrei să mergi cu copilul în vacanță, în special cu copilul ce a depășit vârsta de 6 luni și dacă știi că nu veți avea cum să evitați soarele, iată câteva sfaturi menite să te ajute să previi arsurile solare:

–          Nu expune copilul la soare în orele critice, atunci când soarele este extrem de puternic, mai exact între 10 dimineața și 4 după amiaza.

–          Copilul trebuie să poarte pălărie cu boruri largi, dar și cu acoperitoare pentru zona gâtului.

–          Este indicat ca de la vârste foarte fragede cei mici să poarte ochelari de soare cu protecție împotriva razelor ultraviolete.

–          Îmbracă copilul în haine lejere, din bumbac, deschise la culoare, care să-i acopere brațele și picioarele.

–          Aplică pe pielea copilului cremă cu factor de protecție UV de 30 sau 50 și fii atentă că există și variante pentru pielea extra sensibilă. Acele creme pe care scrie „spectru larg” protejează pielea atât împotriva razelor ultraviolete A cât și B (UVA și UVB).

–          Aplică crema cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși afară, la soare. Apoi, la fiecare 2-3 ore, trebuie să reîmprospătezi crema pe pielea copilului sau de fiecare dată când transpiră sau după ce intră în apă.

–          Atenție! Dacă cel mic poartă tricou în timp ce stă în piscină, acesta nu-l protejează de arsurile solare decât dacă pe sub tricou i-ai aplicat cremă cu factor de protecție solară.

Ar mai fi de menționat că protecția împotriva soarelui nu ajută doar la prevenirea arsurilor solare, dar și împotriva altor probleme ale pielii precum cancerul de piele. Conform specialiștilor, majoritatea oamenilor acumulează cele mai multe dintre daunele provocate de soare asupra pielii până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa