Băieții sunt mai sensibili la stres, așadar nu face economie de tandrețe

Anca Vlad

Băieții sunt mai sensibili la stres este concluzia unor cercetări aprofundate în acest sens, dar și a unei mame.

Wendy Wisner, mamă a doi copii, consultant pe probleme de lactație și redactor la scarymommy.com, își amintește că, imediat după nașterea primul ei copil, un băiețel, a început să sorteze lucrușoarele primite cadou. Așa a descoperit că printre ele sunt anumite obiecte de îmbrăcăminte pe care nu avea să i le dea vreodată să le poarte și asta pentru că erau inscripționate sau colorate în așa fel încât să fie clar că sunt destinate doar băieților. De ce această decizie?

Despre copiii energici puteți citi și în cartea Cum să crești un copil energic disponibilă aici. 

Nu era vorba despre hăinuțele albastre sau cele imprimate cu mașinuțe sau trenulețe, spune Wendy, ci despre cele cu mesaje de genul „Tip dur”, „Visul oricărei femei” sau, cel care i s-a părut cel mai ofensator „Feriți-vă fetele!”. Toate aceste lucruri i le-a dat soțului ei, rugându-l să le dea cuiva sau le pună pe foc.

Toate aceste hăinuțe strigau „Sunt băiat! Sunt mascul, chiar dacă în urmă cu doar trei săptămâni eram încă în pântecul mamei!”. ”Cei care le-au creat au depășit limita, asociind băiețeii cu masculinitatea și sexualitatea feroce. Serios? E destul de rău că băieților le spun repetate aceste lucruri în copilărie și în adolescență, dar să începi să le inoculezi aceste idei încă din pruncie e dezgustător. Și nu e vorba doar de niște cuvinte imprimate, ci de faptul că mulți adulți cred că asta despre băieței încă de la naștere”, spune Wendy.

Băieții sunt mai sensibili la stres, efectele fiind precoce

Chiar dacă nu ești genul care-i spune copilului „Fii bărbat!” atunci când plânge, de câte ori ai auzit pe cineva spunând „asta e, băieții sunt băieți”, chiar dacă e vorba despre niște bebeluși? Din nefericire, sunt mulți cei care gândesc așa. Stereotipurile legate de gen sunt adânc înrădăcinate în psihicul nostru și chiar și cei mai deschiși la minte părinți își tratează copiii diferit, în funcție de ceea ce posedă: penis sau vagin!

Purtatul bebelușului. Dr Sears oferă 5 argumente care-i demonstrează beneficiile

Doctor Allan Schore, psiholog în cadrul UCLA, sfătuiește cu tărie părinții să înceteze să-și mai trateze băieții ca pe bărbați. În articolul „Toții fiii noștri: Dezvoltarea neurobiologică și neuroendocrinologică a băieților”, care a apărut în Infant Mental Health Journal, doctor Schore explică faptul că, în realitate, băiețeii sunt mult mai vulnerabili decât am învățat să credem și se pare că ei au nevoie chiar de mai multă atenție și tandrețe decât fetițele.

El spune că asta se întâmplă din cauza diferențelor majore dintre creierul băieților și cel fetelor, încă din stadii incipiente ale vieții, în primul rând din cauză că emisfera dreaptă a creierului băieților se dezvoltă mai încet decât la fete. În plus, băieții au la naștere mai puțini hormoni care controlează stresul decât fetițele (care îi au încă din faza uterină) și din această cauză sunt mult mai vulnerabili din punct de vedere al mediului și al stresului.

Doctor Schore crede că această vulnerabilitate îi face pe băieței să fie mult mai predispuși la afecțiunile neuropsihice care apar devreme în viață, ca autismul, schizofrenia sau deficitul de atenție, în timp ce fetele sunt mai vulnerabile în fața afecțiunilor care apar mai târziu în viață. Frustrările bebelușilor de sex masculin ies la iveala în special în jurul vârstei de 6 și de 12 luni.

Așadar, care e sfatul lui vizavi de felul în care ne putem proteja băieții în poate cea mai vulnerabilă perioadă din viața lor? El sfătuiește părinții să fie mult mai responsabili și mai atenți la nevoile bebelușilor și să nu se teamă să le arate afecțiune, pentru că băiețeii sunt mult mai sensibili la stres. „Din cauza maturizării mai lente a creierului băieților, relația cu mama e foarte importantă în primul an de viață al bebelușului și esențială pentru dezvoltarea lui ca bărbat”.

Șase idei preconcepute despre îngrijirea bebelușilor

Bineînțeles că asta nu înseamnă că fetițele au nevoie de mai puțină atenție și tandrețe doar pentru că se nasc echipate cu ceea ce le trebuie, ci doar că nu trebuie să vă lăsați influențate de mentalitatea legată de sex.

Important este că fiecare copil care plânge sau se agită (indiferent că e fată sau băiat) are nevoie de o îmbrățișare, de o mângâiere și de atenție. Din păcate, stereotipurile sunt adânc înrădăcinate în mințile noastre. Faceți însă abstracție de ele și îmbrățișați-vă și sărutați-vă băieții oricât de mult doriți. Cel mai important e să nu el spuneți niciodată „fii bărbat!” sau „băieții nu plâng!” sau alte chestii absurde pe care nimeni nu ar trebui să i le spună unui copil.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa