Case mai sigure pentru copii: atenţie la prize!

Andreea Popa

Prize mai sigure pentru a evita riscul ca bebeluşul să se electrocuteze

Fascinaţia copiilor pentru ros cabluri şi introdus diverse obiecte în priză se poate solda cu accidente extrem de grave.

Pentru un bebeluş care abia începe să meargă în patru labe, este extrem de important să aibă libertatea de a face noi descoperiri în fiecare zi. Însă pentru a-l putea lăsa nestingherit să patruleze prin casă, este obligatoriu să-i oferi un spaţiu cât mai sigur. Iar cum prizele par fascinante pentru majoritatea copiilor, trebuie să faci tot posibilul pentru a preveni accidentele prin electrocutare.

Verifică toată instalaţia electrică

Primul pas este să cauţi un electrician bun, care să evalueze starea instalaţiei electrice pe care o ai în casă. Unii specialişti spun că o astfel de evaluare ar fi necesară măcar o dată la 6 luni. Poate că ţi se pare exagerat să plăteşti pe cineva atât de des pentru a verifica instalaţia electrică, dar e bine să faci asta măcar înainte de naşterea copilului, de exemplu, sau cât timp încă nu umblă. Pentru că, vei vedea, timpul zboară în primele luni, iar cel mic va începe pe nesimţite să scotocească de unul singur prin toate colţurile. Şi, din păcate, accidentele produse prin electrocutare sunt destul de des întâlnite în rândul bebeluşilor.

Schimbă prizele vechi

Dacă prizele din casă sunt mai vechi, înlocuieşte-le. Cele mai sigure sunt prizele cu împământare, aceastea reducând pericolul de electrocutare involuntară sau de funcţionare defectuasă a aparatelor electrice. Prizele cu împământare sunt acelea care au două lamele pe lateralul celor doi poli (fază/nul). În ceea ce priveşte materialul din care sunt făcute, prizele din ceramică au pierdut tot mai mult teren în ultimii ani şi au fost înlocuite de prizele realizate din polimeri rezistenţi la foc.

Şi, bineînţeles, să nu uităm de ultimul răgnet în materie de prize, adică cele wireless, care nu funcţionează decât dacă le activezi din aplicaţia smartphone.

Foloseşte protecţii pentru prize

Un alt lucru pe care ar trebui să-l iei în calcul sunt protecţiile pentru prize. Este adevărat că cel mic nu îşi poate băga degetele în priză, pentru că fizic nu îi încap în acele găuri mici. Şi, probabil, nici cu şurubelniţe sau cuie nu-l prea laşi să se joace nesupravegheat. Dar există totuşi multe alte lucruri metalice pe care un copil le poate introduce în priză şi la care are uşor acces. Inclusiv, poate, o tijă de la o jucărie ruptă sau o furculiţă. În plus, protecţiile pentru priză sunt ieftine. Deci, chiar dacă prin excepţie ai un bebeluş care nu e interesat de prize, tot nu e investiţie după care să-ţi pară rău. Iar copiii au rezistenţa la nivelul tegumentului foarte mică, astfel încât în cazul lor arsurile în urma electrocutării sunt mult mai grave decât la adulţi. Aşa că, de ce să rişti?

Există mai multe tipuri de protecţii pentru prize. Sunt cele care arată ca un căpăcel care se montează pe priză şi care se scot doar cu ajutorul unei cheiţe speciale sau a unei monezi. Sunt cele care rămân montate mereu pe priză iar ştecherul trebuie rotit pentru a intra în găurile prizei. Sunt şi capace de siguranţă pentru prize ce sunt detaşabile, dar se pot scoate doar cu ajutorul unui ştecher. Exită zeci de modele, de la mai mulţi producători, aşa că ai de unde alege.

În cazul în care există prize ce nu sunt libere, optează pentru ştechere shuko, ce nu pot fi smulse decât foarte greu. Sau, dacă poţi, ascunde prizele în spatele unor piese de mobilier mai masive.

Montează dispozitive de protecţie diferenţială

Accidentele se pot evita şi prin folosirea unor aparate numite dispozitive de protecţie diferenţială. Acestea întrerup automat alimentarea cu energie în momentul în care detectează curenţii de valori foarte mici care trec prin conductorul de fază, dar nu trec prin conductorul de nul. Cum ar fi curentul care trece prin corpul omenesc, în cazul electrocutării.

Atenţie şi la cabluri

Nu doar prizele trebuie protejate, ci şi cablurile. O bună parte din accidentările prin electrocutare au loc din cauza cablurilor roase sau băgate în guriţă de copii. De aceea, ai mereu grijă ca bebeluşul să nu aibă acces la ele. Poţi folosi în acest sens carcase şi protecţii speciale pentru cablurile electrice. Asigură-te că toate cablurile sunt în stare bună, intacte. Ridică toate prelungitoarele astfel încât cel mic să nu ajungă la ele sau foloseşte carcase pentru mascarea lor.

Şi nu lăsa la îndemâna copilului cabluri băgate în priză dar neconectate la celălalt capăt, cum ar fi încărcătoarele de telefon. E posibil ca cel mic să bage în gură capătul liber şi, cu toate că nu se poate răni, sentimentul rămâne neplăcut.

În schimb, pot fi periculoase veiozele fără bec, deci asigură-te că toate duliile la care copilul are acces au şi un bec înşurubat.

Explică-i care sunt pericolele

La fel de important ca oricare altă măsură de mai sus este şi să-i explici copilului, indiferent cât de mic sau mare e, că joaca la prize nu este permisă şi că nu are voie să bage nimic în prize în afară de ştecher, iar asta doar dacă e supravegheat, sau chiar deloc. Nu uita că accidentele petrecute în casă sunt cauza majoră de decese în rândul copiilor, răpind mai multe vieţi chiar şi decât afecţiunile medicale, potrivit asociaţiei Safe Kids Worldwide.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa