Cele mai puternice lecții de parenting învățate de la triburi

Adriana Moscu

Înainte să consideri că triburile trăiesc prea departe de civilizație ca să-ți spună cum să-ți crești copilul, află ce lecții de parenting a învățat fotojurnalistul Jimmy Nelson după ce a studiat triburile din întreaga lume timp de 28 de ani.

Britanicul Jimmy Nelson a studiat 35 de triburi indigene din jurul lumii pe o perioadă de 28 de ani. Ceea ce a descoperit i-a schimbat viziunea asupra vieții și l-a determinat să privească altfel relațiile dintre membrii unei familii. Pe site-ul mamahub.nl, el a acordat un interviu despre lecțiile de parenting pe care le-a asimiliat de la triburi. Iată o sinteză a celor mai valoroase sfaturi de parenting învățate.

  1. Laptele matern este cea mai sănătoasă hrană pentru bebeluș 

Triburile își alăptează nou-născuții în medie 4-5 ani. Ele știu, în mod intuitiv, că cea mai sănătoasă hrană pentru întărirea sistemului imunitar provine din laptele matern. Triburile nu au un program de alăptare bine stabilit. Bebelușii se hrănesc la cerere.

2. Bebelușii nu sunt lăsați singuri

Încă de la naștere, bebelușii din triburi sunt strâns lipiți de mamele lor și purtați oriunde acestea au treabă pentru a-și îndeplini îndatoririle sau ritualurile tribale. În absolut toate triburile, bebelușii participă la tot ce fac ceilalți membrii ai familiei sau unul dintre frații mai mari sunt lăsați să-i supravegheze pe cei mai mici. Noaptea, bebelușii dorm alături de familia lor.

3. Bebelușii nu plâng dacă li se îndeplinește nevoia de contact piele pe piele

Nou-născuții sunt dependenți de contactul uman. În majoritatea triburilor, bebelușii sunt ținuți non-stop de mamele lor la sân, indiferent de ce fac acestea. Înțelepciunea primară spune că bebelușii au nevoie de contact piele pe piele pentru a supraviețui condițiilor grele de trai. Dacă părinții muncesc, atunci alți membrii din familie țin nou-născuții în brațe pentru a-i încălzi și liniști.

4. Nou-născuții sunt alăptați la cerere

Este o lecție de parenting care demonstrează că, în comunitățile tribale, rareori vezi bebeluși care plâng. Nou-născuții dorm, de obicei, dezbrăcați, strâns lipiți de membrii familiei tribale. Atunci când li se face foame noaptea, bebelușii sunt alăptați la cerere.

5. Bebelușii din trib nu sunt plimbați cu căruciorul

În triburi există doar leagăne sau pătuțuri care se pot balansa numai cu ajutorul prezenței umane. Atunci când părinții trebuie să se deplaseze pentru a munci, ei își poartă bebelușii în wrap-uri, pe lângă corp, nu în cărucioare. Astfel, cei mici sunt în siguranță, și iau contact cu căldura umană. În plus, părinții au mai multă libertate de mișcare, iar micuțul,pe măsură ce crește, poate vedea lumea din perspectiva unui adult.

6. Co-sleepingul, un obicei normal

În triburi, familiile dorm împreună, mai ales dacă e frig. Ei se iau în brațe, își acoperă unii altora pântecele, își ating mâinile și picioarele pentru a se încălzi. Este o modalitate naturală de a menține temperatura optimă și sănătoasă pentru corp, dar și pentru ca mamele să-și alăpteze cu ușurință pruncii. Părinții dorm mai bine, pentru că nu mai au grija de a controla periodic somnul celor mici. Iar legăturile puternice care se formează îi vor transforma pe micuți în copii și, mai târziu, în adulți independenți.

7. Creșterea copiilor este împărțită în comunitate

Acest obicei lipsește cu desăvârșire în lumea “civilizată”, fapt ce duce la oboseală extremă și frustrare în rândul părinților. În triburi, creșterea copiilor este împărțită nu doar între mamă și tată, ci cu toți membrii unui trib. Creșterea, îngrijirea și hrănirea unui copil sunt responsabilități colective.

8. Copiii din triburi nu sunt pedepsiți

Majoritatea triburilor indigene nu cred în necesitatea pedepsei. Ele cred că un copil învață cel mai bine din propriile greșeli. Ele cred că rolul familiei este de a planta sămânţa cea bună. Și că a recunoaște și valida un comportament pozitiv este o lecție mult mai puternică decât a pedepsi un comportament greșit.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa