Cu nou-născutul acasă. Cum supraviețuiești primei luni. 7 sfaturi pentru mamă

Mihaela Călin
cu nou-născutul acasă

Dacă urmează să devii mămică în viitorul apropiat, probabil că te gândeşti cu îngrijorare la primele săptămâni cu nou-născutul acasă. Chiar eşti tentată să crezi că nu vei face faţă.

Îngrijirea unui nou-născut nu este o treaba dificilă, dar trebuie să câştigi experienţă. După câteva zile te vei obişnui cu bebeluşul, iar după o lună sau două vei vorbi cu amuzament despre primele săptămâni petrecute împreună. Dar până atunci află cum „să supravieţuieşti” fără stres primei luni cu nou-născutul.

Creează un mediu familiar

Nou-născuţii se simt cel mai bine în camerele mai întunecate, dar bine aerisite. Este o chestiune de obişnuinţă – un copil care a petrecut nouă luni în burtică, într-un mediu întunecat, nu este încă obişnuit cu lumina. Este în regulă dacă ajunge lumina la el, dar nu prea multă când ești cu nou-născutul acasă. În zilele însorite ferestrele ar trebui acoperite cu jaluzele, iar seara iluminatul general al camerei ar trebui înlocuit cu una sau două veioze.

Nou-născutul are nevoie de linişte

În prima lună de viaţă a unui nou-născut în casă ar trebui să domnească liniştea, atât noaptea, cât şi ziua. Ştim tradiţia este ca familia şi prietenii să vină să vadă bebeluşul în primele săptămâni, dar mama şi copilul au nevoie de linişte, mai mult decât orice.

Oaspeţii mai pot aştepta, nu se va întâmpla nimic dacă văd bebeluşul când are două sau trei luni. Ideea nu este să izolezi copilul complet de sunete, dar în primele săptămâni ar fi bine ca acestea să nu fie prea puternice. De exemplu, porneşte televizorul sau muzica la un volum moderat, iar atunci când dai cu aspiratorul închide uşa în care stă nou-născutul.  

Îngrijirea buricului

Cordonul ombilical este un loc care, în primele săptămâni de viaţă, ar trebui să fie monitorizat îndeaproape. Până când nu se desprinde, acesta va fi considerat ca o rana în curs de vindecare, ce se poate infecta.

Buricul poate cădea între ziua a 5-a şi a 15-a de la naştere (în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, trebuie să se consulte medicul neonatolog). Până atunci este necesară o îngrijire adecvată. Regulile s-au schimbat faţă de acum câţiva ani – astăzi nu se mai recomandă igienizarea buricului cu alcool sanitar. O dată pe zi bontul ombilical trebuie tamponat cu apă purificată sau betadină. După spălarea cu apă şi săpun, buricul trebuie să fie uscat şi se lasă neacoperit, să se usuce la aer.

Susţinerea capului

Nou-născuţii nu sunt din porţelan, dar chiar şi aşa trebuie să ai grijă când îţi ţii copilul în braţe. Bebeluşul nu are capacitatea de a-şi menţine singur capul decât în jurul vârstei de 3 luni, până atunci tu trebuie să-i ţii capul de fiecare dată când îl iei în braţe.

Hrănirea la cerere

Nou-născuţii sănătoşi doresc să mănânce, în medie, la fiecare o oră şi jumătate începând de la sfârşitul hrănirii anterioare, atât în timpul zilei, cât şi noaptea. Plânsul este semnalul clar că îi este foame.

După câteva zile petrecute împreună, mama va fi capabilă să recunoască plânsul de foame al bebeluşului. Hrănirea la sân poate dura până la 40 de minute la o singură masă, deoarece copilul oboseşte în timpul suptului. După hrănire ridică puţin copilul pe umăr pentru eliminarea aerului – acest lucru va împiedica regurgitarea laptelui. Ce te poate surprinde în primele săptămâni: umflarea sânilor şi ragadele.

Poziţionarea corectă a copilului la san şi aplicarea unui unguent pe mameloane va rezolva curand si aceste probleme.

Dormi în ritmul copilului când ești cu nou-născutul acasă

Când eşti la dispoziţia copilului 24 de ore pe zi, lipsa somnului pot duce la iritare şi oboseală. Prin urmare, profită de fiecare moment când cel mic doarme pentru a te odihni şi tu un pic.

Încearcă să dormi chiar şi cu costul curăţeniei în casă sau cu costul pregătirii cinei şi mai ales încearcă să faci acest lucru fără să ai remuşcări. Chiar şi o perioadă scurtă de relaxare te va ajuta să „supravieţuieşti” încă o zi.

Prima plimbare a nou-născutului

Pe timpul verii, prima plimbare a bebeluşului poate avea loc după o săptămână de la revenirea de la spital. Primele plimbări trebuie să fie scurte, de până la o jumătate de ora. Cel mai bine este să mergi cu copilul în locuri liniştite, calme şi curate. O ieşire la mall nu este cea mai bună idee din cauza zgomotului, a muzicii şi a altor stimuli care trebuie evitaţi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa