Cum curăţăm corect urechile bebeluşului?

Dr. Cipriana Perederco
urechile bebelusului

Dintre toate întrebările pe care ni le punem odată cu naşterea bebeluşului, cum curăţăm corect urechile acestuia, pare de departe a fi una dintre cele mai simple. În lipsa unei igiene corecte, pot apărea dopuri de cerumen sau chiar otite.

Ce trebuie să ştim despre urechea bebeluşului?

Urechile au 3 părţi: urechea externă, care cuprinde pavilionul şi conductul auditiv extern, urechea medie care se găseşte în spatele timpanului şi urechea internă.

Partea care produce cerumen este conductul auditiv extern. Acesta este prevăzut cu un mecanism de autocurățire. Permanent există un flux de celule dinspre interior spre exterior care asigură eliminarea cerumenului vechi împreună cu celulele descuamate de pe piele şi impurităţile fixate. În urmă, pielea produce cerumen proaspăt care protejează urechea de infecţii.

Oricât de micuţe ar părea urechile bebeluşului, adună mult cerumen şi par a se murdări foarte repede. Cerumenul nu este mizerie şi este natural şi important să existe în ureche, în cantităţi fiziologice.

Cum să le curăţăm corect?

Regula numărul unu: fără obiecte străine în ureche. Nu este indicat să introducem nimic în urechea bebeluşului. Îl putem răni. Timpanul este la o distanţă mică de intrarea în ureche la bebeluşi şi ţesuturile sunt foarte delicate la această vârstă. În plus, dacă deja s-a acumulat cerumen, vom agrava problema împingându-l in profunzime.

Urechea bebeluşului se curăţă cu un prosop umed şi cald, pe pavilion şi în jurul conductului auditiv, atât cât ne permite să o facem cu degetul.

Chiar dacă încă mai vedem cerumen rămas în ureche, nu trebuie să încercăm cu tot dinadinsul să îl îndepărtăm. Pe bebeluş nu îl va deranja. A doua sau a treia zi, în mod fiziologic, cerumenul din ureche va ajunge către exterior şi îl vom curăţa din nou în acelaşi mod. Cu blândeţe, fără beţişoare cu sau fără opritor, fără agrafe, beţe de chibrit cu vată, etc.

După vârsta de 6 luni se pot folosi soluţii blânde sub formă de picături care ajută la eliminarea mai eficientă a cerumenului. Utilizarea acestora nu este obligatorie. Dacă se produce prea mult cerumen, aceste soluţii ne pot fi de ajutor pentru prevenirea formării dopurilor. Majoritatea soluţiilor pentru cerumen conţin agenţi tensioactivi vegetali şi/sau apă de mare, nu sunt iritante şi nu rănesc ţesuturile delicate ale urechii bebeluşului.

Când ne îngrijorăm?

Bebeluşii produc mult cerumen. Acesta poate avea o culoare care variază de la gălbui ca mierea până la maro închis. Uneori dacă cel mic este răcit sau face febră, secreţia ceruminoasă poate să devină mai abundentă şi de o culoare mai deschisă. Nu este motiv de îngrijorare. Trebuie doar să îl curăţăm mai des.

Dacă scurgerea din ureche capătă culoare roşie, sau aspect purulent şi miros urât, trebuie să ne adresăm medicului. Cel mic poate să aibă nevoie de un tratament în astfel de cazuri.
Dacă suspectăm ca s-a format un dop tot medicul ne poate fi de ajutor pentru îndepărtarea lui.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa