Cum prevenim iritațiile de scutec

Alexandra Ion
iritatiile-de-scutec-totul-despre-mame

Părinţii bebeluşilor ştiu prea bine ce probleme pun iritațiile de scutec!

Iritațiile de scutec sunt o problemă a bebelușilor mici, mai ales, dar nici cei mai mărișori nu sunt feriți de această suferință. Pentru a putea preveni eficient iritația de scutec este bine să știi care sunt cauzele cele mai frecvente care duc la apariția acesteia.

Ca regulă generală se poate spune că umezeala și un scutec nepotrivit sunt principalele cauze în ceea ce priveşte iritațiile de scutec, la aceasta adăugându-se ca factori favorizanți cum ar fi căldura, perioadele în care dintr-un motiv sau altul bebelușul are scaune moi sau diaree, sau, mai rar, o anume sensibilitate cutanată sau probleme dermatologice ale celui mic.

Din fericire, deși pielea copilului este foarte sensibilă, capacitatea tegumentului de a se regenera este maximă, astfel că, tratate corect, iritațiile de scutec se ameliorează în câteva ore și se vindecă foarte repede.

Cum previi iritațiile de scutec

Ca să preîntâmpini iritațiile de scutec, în primul rând, folosește mereu scutece potrivite ca dimensiune. Capacitatea de absorbție a scutecelor de unică folosință este proporțională cu dimensiunea lor, deci folosește un scutec pe măsura greutății copilului. E bine de știut că și un scutec prea mare poate provoca iritații, acesta fiind mult mai mobil. Un scutec prea mic, nu doar că rămâne umed, capacitatea de absorbție fiind depășită, dar poate irita și zona inghinală producând adevărate răni.

Deși par foarte comode, șervețelele umede trebuie să fie o soluție extremă, doar pentru situațiile în care nu ai acces imediat la apă, în rest aceste produse de îngrijire nu trebuie folosite. Șervețelele umede pentru bebeluși au foarte multe chimicale, parfum și alcool care usucă și deshidratează pielea copilului, afectând bariera naturală de protecție cutanată. Folosite frecvent, aceste șervețele vor favoriza apariția iritațiilor de la scutec.

Schimbă de fiecare dată când este cazul scutecul copilului. Pediatrii recomandă schimbarea scutecelor la fiecare două-trei ore și de fiecare dată când copilul are nevoie.

Fundulețul bebelușului să fie curățat cu apă și săpun (săpun natural și special destinat pentru copii), de fiecare dată când este schimbat scutecul. Pielea copilului trebuie bine ștearsă, dar niciodată prin frecare, ci doar prin tamponare, fără să folosești prosopul. Cele mai bune sunt ștergarele de finet moale. Prosoapele, oricât ar fi de moi, sunt mult prea aspre pentru pielea puiuțului, iar a folosi balsam de rufe este total neindicat, tot din cauza chimicalelor foarte agresive din balsamurile de rufe din comerț. Finetul alb, care poate fi spălat la temperatură ridicată, uscat și calcat este cea mai buna recomandare.

Este important ca fundulețul bebelușului să fie uns cu puțin ulei de corp înainte de a-i pune un scutec curat. Sunt utile pomezile și alifiile pe bază de glicerină, oxid de zinc, cu adaos de vitamina A și D și, la nevoie, cantități mici de antibiotice cu spectru larg de acțiune, adăugate în cremă, dar numai cu sfatul și recomandarea medicului și doar pentru tratarea iritațiilor în cazurile severe, care au risc de infecție.

Un secret. Toți medicii pediatrii știu formulele magice ale unor pomezi minunate care se prepară în farmacii. Cremele lor vrăjite vindecă aceste iritații supărătoare. Tot ce trebuie să faci este să-i ceri medicului o rețetă și să prepari la o farmacie pomezile pentru fundulețul micuțului.

Important de spus este că iritația de la scutec poate avea și alte cauze, nu doar umezeala din scutec sau un scutec nepotrivit. Există situații relativ rare când iritația este provocată de dermatita de contact a bebelușului sau de dermatita seboreica ori de infecții cu candida (după tratamente cu antibiotice).

Cum tratăm iritațiile de la scutec?

Cea mai bună soluție este să-l lași pe micuțul tău, dacă are fundulețul roșu și iritat, fără scutec pentru cel puțin 30 de minute după ce-l speli, ștergi și ungi cu pomezi. Aerul este cel mai bun tratament!

Pomezile trebuie aplicate în strat subțire, după ce în prealabil ai încălzit crema în podul palmei tale pentru a o face ușor de întins pe pielea copilului. Nu masa insistent și nu folosi cantități mari de cremă, indiferent de tipul acesteia. Pielea bebelușului este foarte permeabilă și va absorbi crema rapid.

Dacă iritația de la scutec  nu trece în 48 de ore, deşi ai tratat-o, și nu se ameliorează vizibil în 24 de ore poate să fie vorba despre o suprainfecție, iar vizita la medic este necesară.

Citește și:
Mamă de băieţel? Învaţă aceste lucruri!
Indiciile din scaunul copilului
Hernia ombilicală la copii
De ce le e frică proaspeţilor tătici?

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa