Dormitul în cameră cu copilul protejează de sindromul morții subite. Soluții pentru somn liniștit

Geta Roman, director editorial

Dormitul  în cameră cu copilul protejează de sindromul morții subite, iar același efect protecor îl are și alăptarea, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. Care sunt pozițiile sigure de dormit? Cum trebuie să fie pătuțul și salteaua bebelușului? Vă explicăm mai jos.

Toți copiii mai mici de un an prezintă risc de sindrom al morții subite, mai ales cei sub 6 luni. Acesta nu este cauzat de o infecție sau de un medicament, însa anumite măsuri pot crește sau scădea riscurile. Alăptarea și plasarea copilului în aceeași cameră cu părinții protejează în mod special copiii.

Dormitul în cameră cu copilul, risc mai mic cu 50% de moarte subită

Academia Americană de Pediatrie recomandă mai nou ca bebelușii să doarmă în camera părinților în primele 6 luni sau chiar până la vârsta de un an. Noi statistici spun că împărțirea camerei poate scădea riscul sindromului morţii subite cu până la 50%. Asta pentru că dormitul în cameră cu copilul permite supravegherea lui mai bună, ca și hrănirea și liniștirea lui. Copilul  are însă nevoie de un spațiu propriu sigur unde să stea, cum ar fi un leagăn, un pătuț special sau un separator dacă doarme în pat cu tine. Copiii nu ar trebui să doarmă în pat cu părinții, pentru că asta crește riscul de sufocare și evident este și mai periculos dacă fumezi, bei sau iei medicamente chiar și cu rețetă.

Protecția oferită de alăptare și suzete

Una dintre cele mai bune metode de a preveni sindromul morții subite este alăptarea bebelușului. Mai multe studii arată că bebelușii care sunt alăptați, chiar și pentru o scurtă perioadă, au risc mai mic de a prezenta sindromul morții subite. Nu alăpta însă când stai într-un scaun sau pe canapea dacă ești obosită și în pericol de a adormi. Suzetele de asemenea scad riscul sindromului de moarte subită.  Niciodată nu atârna suzetele de gâtul copilului și nu le atașa de hainele lui când doarme.

Vocea ta: Cum nu am dormit 8 luni de zile

Siguranța patului

Copilul ar trebui să se odihnească într-un pătuț în care să fie el singur fără alte obiecte. Asta însemnând fără pilote, perne, jucării moi, plușuri, alte aparate de poziționat copilul sau jucării cu sfori la îndemână. Asigură-te că salteaua este fermă și întotdeauna folosește un cearșaf strâns pe saltea. Lenjeriile moi deasupra sau dedesubtul copilului îi pot bloca căile respiratorii.

Mai simplu este mai bine

S-ar putea să vezi pătuțuri cu animale de pluș, alte jucării sau perne în reviste sau la televizor. Poate arată drăguț dar nu sunt suficient de sigure pentru cel mic.

Poziții de dormit sigure

Nu lăsați copilul să adoarmă pe canapele, leagăne sau în orice alt loc în afară de pătuțul lui. De fiecare dată când puneți un copil mic la culcare puneți-l în pătuț cu fața în sus. Așa ar trebui să doarmă până la vârsta la care se poate rostogoli singur. Poate părea o idee bună să îl menții în poziție cu o pătură rulată sau o pernă dar acestea se pot mișca și ajunge să blocheze căile respiratorii ale copilului. Datorită anatomiei, un bebeluș sănătos este puțin probabil să se sufoce când stă pe spate chiar dacă ați auzit alte lucruri.

Haine și pături

Când îmbraci copilul pentru culcare, o salopeta sau sacul de dormit sunt cea mai bună soluție. În funcție de anotimp pot fi mai subțiri sau mai groase. Cel mai bine să nu folosiți pături deloc.

Discută cu cei care te ajută

Nu presupune că cei care au grijă de bebelușul tău știu cât de important este să urmeze toate aceste reguli de siguranță. Discută cu babysitter-ul, cu bunicii și alți prieteni sau rude care te ajută cu copilul. Asigură-te că știu exact ce reguli să urmeze.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa