Eczema la copii. Ce este și cum o tratăm? Recomandările dermatologului

Veronica Guzun, redactor

Porțiuni de piele roșie cu cojițe sau cu bășicuțe și neapărat însoțită de mâncărime, așa se manifestă eczema la copii. Despre dermatita atopică și tot ce trebuie să știe părinții pe acest subiect am discutat cu medicul dermatolog Diana Plăcintescu. 

În ultimele decenii, numărul copiilor care suferă de dermatită atopică, numită și eczemă, este în continuă creștere, unul din cinci copii fiind afectat. De aceea, este tot mai necesar să înțelegem, ca părinți, ce este această boală, cum se manifestă și mai ales cum ne putem ajuta copiii. Pentru toate aceste detalii am apelat la medicul dermatolog Diana Plăcintescu (FOTO).

Totul despre mame: Ce este eczema?

Dr. Diana Plăcintescu: Eczema este o boală inflamatorie a pielii, manifestată prin eritem (roșeață), veziculație (bășicuțe, uneori foarte mici invizibile) sau cruste (cojițe) sau în fazele cronice lichenificare (îngroșarea pielii) și, element esențial, pruritul (mâncărimea). Nu poate fi vorba de eczemă, de orice fel, fara a avea prurit. Gravitatea crește proporțional cu intensitatea acestor 3 simptome. La eczema atopică evaluăm în plus uscăciunea pielii, dar această caracteristică în sine nu este definitorie pentru eczemă. Chiar dacă simptomele sunt destul de clare, este dificil de diferențiat pentru un ne-specialist, sunt zeci de patologii care se manifestă cam la fel; de aceea, pentru un diagnostic corect cel mai bine este să mergem la medic.

Totul despre mame: Cum o simte bebelușul/copilul?

Dr. Diana Plăcintescu: Orice persoană, copil sau adult, percepe simptomele subiectiv, adică pruritul, care atunci când este foarte intens și pielea este scărpinată, se complică cu senzații de arsură, usturime, durere. Bebelușul nu se poate scărpina, așa că el plânge, se freacă de așternuturi, se agită mai ales la îmbrăcare dezbrăcare, nu doarme etc

Totul despre mame: Din ce cauză apare eczema la copii?

Dr. Diana Plăcintescu: Eczema atopică sau dermatita atopică poate avea un context genetic important. Cu cât parinții au la rândul lor alergii, cu atat riscul de a le transmite copiilor este mai mare și în acest caz eczema se manifestă devreme, din primele luni de viață.

Totul despre mame: Ați remarcat vreo creștere a numărului de cazuri în ultimii ani? Dacă da, care credeți că este cauza?

Dr. Diana Plăcintescu: Frecvența este variabilă de la țară la țară, variază oarecum și în funcție de țară, dar pentru România cred că ne plasăm undeva la nivelul inferior al mediei europene. Incidența este evident în creștere în ultimele decenii, pe de o parte pe fondul industrializării, care presupune hrana hiper procesată, exces de spălare care determină dezechilibrul florei protectoare a pielii, pe de altă parte creșterea generală a incidenței afecțiunilor alergice care se auto-antrenează și se creează astfel un patrimoniu genetic de predispoziție alergică.

Totul despre mame: Este aceasta o problema pe viață?

Dr. Diana Plăcintescu: Clasic, cea mai mare parte a dermatitelor atopice sunt forme ușoare și medii care se ameliorează cu vârsta și se stabilizează la adolescență, când pielea se maturizează și își întărește funcția de barieră. Pacienții cu sindroame atopice complexe care asociază dermatitei și alte boli alergice, alimentare, respiratorii, patologii autoimune etc, rămân din păcate cu o sensibilitate, dacă nu cumva chiar cu eczemă activă, uneori severă, toată viața.

Totul despre mame: Când e cazul să ne adresăm medicului?

Dr. Diana Plăcintescu: Este bine ca medicul să vadă un copil care are o erupție roșie persistentă sau extinsă sau care îl deranjează, în special dacă se asociază și cu alte manifestări extra-cutanate, de exemplu probleme digestive sau respiratorii. De asemenea, părinții care se știu alergici trebuie să fie mult mai vigilenți.

Totul despre mame: Cum tratăm eczema la copii?

Dr. Diana Plăcintescu: Tratamentul este indicat de medic. Ca principiu general, acasă copilul trebuie spălat corect, nu excesiv, dar nici evitată spalarea, pulverizat repetat cu apă termală dacă începe să aibă zone de roșeață, folosit în prima etapă o cremă antiirirtații blândă. Dacă nu se gestionează problema, medicul este cel care decide conduita terapurtică, eventualele analize, eventualul regim.

Totul despre mame: Poate fi prevenită dermatita atopică?

Dr. Diana Plăcintescu: Poate fi prevenită într-o oarecare măsură. De exemplu, mama cu teren alergic chiar din timpul sarcinii este indicat sa ia probiotice, acizi grasi omega 3 și omega 6, vitamina D, și sa evite alimentele la care știe ca face alergii. După naștere, pielea copilului trebuie hidratată, aplicate emoliente, verificat dacă face cumva alergii alimentare.

Totul despre mame: Există factori de mediu, climă, sezon sau de alimentație care agravează această condiție?

Dr. Diana Plăcintescu: Pentru unii pacienți, dermatita se agravează odată cu căldura excesivă, pentru alții frigul este factor declanșator, pe toți îi afectează vântul, praful, poluarea și fumul de țigară. La unii pacienți, alimentele care determină alergii alimentare determină și pusee de eczemă, la alții nu.

Totul despre mame: Există recomandări speciale de igienă pentru acești copii?

Dr. Diana Plăcintescu:Sunt câteva reguli: sa doarmă în încăperi aerisite, răcoroase. Dacă fac baie, să fie limitată la un sfert de oră și în baie să fie adăugate uleiuri dacă pielea este foarte uscată. Este preferabil dușul, maximum 5-10 minute. Trebuie instituit un ritual de aplicare a cremei și masaj care sa îi faca plăcere copilului, să fie un moment de calm, de intimitate cu parinții.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa