Primii dinți la bebe? Atenţie mare la ce produse foloseşti!

Andreea Popa
primii dinți la bebe copil inel
Pentru durerile provocate de primii dinți la bebe nu ar trebui folosite geluri care conţin anestezic.

Pentru durerile provocate de primii dinți la bebe nu ar trebui folosite geluri care conţin anestezic!

Abia aţi scăpat de colicile abdominale şi crezi că poţi respira liniştită, când următoarea mare provocare te loveşte din plin: apariţia primilor dinţişori. Noi îți venim în ajutor cu acest ghid util despre primii dinți la bebe.

Vârsta apariţiei primilor dinţișori variază de la un copil la altul, însă o medie ar fi cam 6 – 8 luni. În perioada erupţiei dentare, mulţi bebeluşi sunt mai „mârâiţi”, plâng mai des şi aparent fără cauză, se trezesc frecvent sau refuză să mănânce. Cu alte cuvinte, e o perioadă grea şi, mai ales, lungă. Cu mici pauze, cât să puteţi trage şi tu şi copilul o gură de aer, înainte de a o lua de la capăt, odată cu apariţia unei noi perechi de dinţişori.

Şi, cu toate că în aceste momente ai face orice pentru a-i alina puiului durerea, înainte de a cumpăra geluri gingivale pentru calmarea durerilor provocate de erupţia dentară, ar fi bine să citeşti cu atenţie eticheta. Multe produse dedicate conţin substanţe anestezice, care se pare că nu sunt recomandate copiilor mici.

Primi dinți la bebe – Atenţionare privind lidocaina

În vara anului trecut, cea mai mare autoritate din domeniul medical din SUA, respectiv U.S. Food and Drug Administration (FDA), a atras atenţia că soluţiile orale care conţin lidocaină vâscoasă peste 2% nu ar trebui niciodată folosite pentru a trata durerile cauzate de erupţia dentară, deoarece efectele adverse pot fi grave. FDA este organismul similar al Agenţiei Naționale a Medicamentului din România. Lidocaina este un anestezic local de tip amidic, derivat al cocainei, dar care nu are efectul euforic sau de dependență al cocainei.

„În cazul în care copiilor li se administrează prea multă lidocaină vâscoasă sau dacă aceştia înghit din greşeală o cantitate prea mare de produs, printre efectele adverse care pot să apară se numără convulsii, leziuni cerebrale grave şi probleme cardiace”, se arată în textul postat pe site-ul FDA.

Organizaţia susţine că, doar în anul 2014, au fost raportate 22 de cazuri în care copiii au suferit reacţii adverse grave, unele ducând la deces, din cauza supradozării sau înghiţirii accidentale a unor soluţii orale pentru calmarea durerilor de dinţi ce conţineau lidocaină vâscoasă peste 2%. Copiii aveau între 5 luni şi 3 ani jumătate.

Primii dinți la bebe – Argumente împotriva anestezicelor locale

De altfel, FDA recomandă părinţilor să nu folosească în general niciun fel de produse pentru calmarea durerilor provocate de erupţia dentară, dacă acestea conţin un anestezic local. Un argument ar fi că gelurile care trebuie aplicate direct pe gingie se „spală” din gura bebeluşului în câteva minute, în special în cazul unei salivaţii excesive. În plus, deoarece anestezicul ajunge în gât, există riscul ca cel mic să nu mai poată înghiţi şi să se înece cu propria salivă sau cu diverse alimente şi lichide. Medicii mai atrag atenţia că, la sugari, absorbţia anestezicului se face foarte repede şi de aceea o supradoză poate fi toxică.

O atenţionare asemănătoare cu cea de anul trecut a fost emisă de FDA încă din 2006 privind benzocaina, un alt anestezic local folosit în produsele pentru calmarea durerilor cauzate de apariţia dinţilor. Riscul în acest caz este cel de methemoglobinemie (o boală caracterizată prin scăderea periculos de tare a oxigenul din sânge) sau chiar de deces. Deşi rară, methemoglobinemia este o tulburare gravă, iar copiii sub 2 ani par să prezinte un grad ridicat de risc. Potrivit FDA, benzocaina se găsește în produse precum Anbesol, Hurricaine, Orajel, Baby Orajel şi Orabas.

Primii dinți la bebe. Soluţia propusă?

Ce propune totuşi FDA părinţilor care nu ştiu cum să-şi aline bebeluşul în plină perioadă de erupţie dentară? Organizaţia face trimite la recomandările Academiei Americane de Pediatrie. Astfel, soluţia pentru gingiile inflamate ar fi pur şi simplu masajul gingiei cu degetul părintelui, sau oferirea unui inel de dentiţie ţinut în prealabil în frigider. Atenţie însă, aceste inele nu trebuie ţinute niciodată în congelator, deorece dacă sunt îngheţate îi pot răni copilului gingia.

De asemenea, pentru calmarea durerilor cauzate de erupţia dentară, pe piaţă există şi geluri gingivale ce nu conţin anestezic şi diverse produse homeopate.

Totuşi, dacă bebeluşul tău este mai sensibil şi face faţă cu greu perioadei în care apar primii dințișori, iar medicul îţi recomandă folosirea unui produs ce conţine un anestezic local, trebuie neapărat să ţii cont de dozele şi intervalele de timp menţionate în prospect. De asemenea, este important ca cel mic să nu aibă acces la recipient, având în vedere că de obicei gelurile acestea au un gust plăcut, care îl poate tenta pe bebeluş.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa