Cum să periezi corect dinţii de lapte

TOTUL DESPRE MAME

Igiena dentară începe cu dinții de lapte și foarte este importantă pentru o viitoare dentiție sănătoasă. Nu este niciodată prea devreme să incluzi în rutina zilnică a copilului tău și câteva minute pentru îngrijirea dințișorilor.

Află cum se face un periaj corect, cum îi înveți pe cei mici să folosească periuța de dinți și care este ABC-ul igienei dentare la copii, pentru niște dinti sănătoși și frumoși.

Reguli de igienă dentară pentru bebeluşi

Înainte ca bebelușul tău să aibă dinți, ar fi indicat să îi ştergi zilnic gingiile cu o cârpă umedă moale sau cu un degetar special. Așa cum spuneam mai sus, niciodată nu este prea devreme pentru a te ocupa de igiena dentară.

Odată ce dinții bebeluşului tău încep să apară, foloseşte o periuţă de dinţi proiectată special pentru copii şi masează-i celui mic uşor dinții şi gingiile.

Până la aproximativ 18 luni, dinții bebeluşului ar trebui periaţi cu pastă de dinți specială pentru această vârstă, de două ori pe zi. Cel mai important periaj este seara, după ultima masă. Igiena dentară este foarte importantă de-a lungul vieții și acum este momentul să intre definitiv în rutina copiilor.

Periajul se poate face mai uşor dacă îl ţii pe cel mic culcat pe o masă sau în pătuţ.

Reguli de igienă dentară pentru copii de 2-3 ani

Încearcă să faci în așa fel încât periajului dințișorilor să dureze cât mai mult, ideal ar fi în jur de două minute.

Menține regula spălatului pe dinți de două ori pe zi – după micul dejun şi înainte de culcare.

Cumpără întotdeaună pastă de dinți adecvată vârstei copilului tău. Nu îl lăsa să folosească pastă de adulți deoarece aceasta poate avea un conținut ridicat de fluor.

Copilul nu are nevoie decât de un strop de pastă de dinţi. Este important să îţi încurajezi copilul să scuipe excesul de pastă din gură.

Până când copilul va fi în stare să scuipe și să se clătească temeinic după periaj, şterge-i dințișorii cu un şerveţel sau cu un prosop.

Sfaturi despre cum să periezi dinții copiilor de 2-3 ani

Ține pasta de dinţi într-un loc la care copilul nu poate ajunge. Unii copii iubesc gustul pastei de dinţi, iar un consum regulat de pastă de dinți cu fluor ar putea cauza fluoroză dentară.

Ia în considerare folosirea unei periuţe electrice, aceasta ar putea face spălatul pe dinți mult mai distractiv pentru cel mic.

Cântă-i nişte melodioare care să îl ajute să se spele mai uşor pe dinţi.

Dacă micuţului tău îi place să fie independent, lasă-l să folosească o periuţă de dinţi, cât timp tu foloseşti alta, şi periaţi cu rândul.

Fă în așa fel încât igiena dentară să pară distractivă, pentru a evita orice asociere negativă. Chit că asta înseamnă că durează o oră…

Nu uita că specialiștii recomandă să mergi cu cel mic la control la stomatolog o dată la șase luni. Aici găsești 8 sfaturi utile pentru a scăpa de teama de dentist.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani, cartea care îți oferă răspunsuri la orice fel de întrebare. Aceasta este disponibilă AICI

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa