Ingrijirea la domiciliu a copilului. Care sunt limitele ei?

Daniela Ghiorghe
ingrijirea la domiciliu

Majoritatea mamelor au apelat cel puțin o dată în viață la leacuri băbești ca să-și trateze copiii pentru afecțiuni minore, care nu necesită o vizită la medic. Însă îngrijirea la domiciliu a copiilor are limitele ei de care trebuie să țină cont orice mămică.

Deși unii oameni sunt sceptici în ceea ce privește tratamentele acasă, studiile arată că părinții folosesc des această metodă. Însă, din cauza unor cazuri internaționale intens mediatizate care prezentau neglijența părinților în tratarea celor mici, s-a format o dezbatere încinsă în mediul online: este bine sau nu să ne îngrijim copiii la domiciliu, fără acordul medicului?

Pentru a vă fi mai ușor să răspundeți la această întrebare, am cerut ajutorul unor specialiști care să ne îndrume.

Când putem apela la tratamente făcute acasă?

Dr. Joseph Gigante este profesor de pediatrie la Universitatea Vanderbilt și la spitalul de copii Monroe Carrell. El crede că „atâta timp cât remediul la care recurgem nu-i face rău copilului, sunt de acord cu el. Problemele apar însă când leacurile agravează starea micuților, în loc să-i facă să se simtă mai bine”.

Dr. Jamie Oskin este doctor naturopat la Centrul Medical Natural din Arizona și are experiență în homeopatie. El este de părere că „prevenția este mult mai bună decât tratarea bolilor. Trebuie să avem grijă de stilul de viață al copiilor noștri, să doarmă cât trebuie, să se hidrateze și să facă sport.”

Ce simptome pot trata părinții acasă?

„Sunt o mulțime de boli care pot fi tratate acasă. Cel mai bun exemplu este răceala. Dacă micuțul tușește, îi curge nasul, strănută sau îl doare gâtul, părintele poate ameliora aceste simptome cu ușurință. Până și febra poate fi tratată acasă, deși cei mai mulți părinți se sperie de această manifestare. De asemenea, vărsăturile și diareea reprezintă probleme minore care pot fi stopate fără ajutorul medicului.”

„Vânătăile minore sau juliturile pot fi tratate cu ușurință acasă. Și infecțiile la urechi, care se vindecă cu ajutorul medicamentelor fără prescripție, de la farmacie.”

Ce simptome ar trebui să ridice semnal de alarmă?

„Febra mai mare de 38 de grade Celsius la bebelușii sub trei luni nu trebuie tratată acasă niciodată. Aceasta poate fi un semn al unei infecții bacteriene serioase. În plus, febra asociată cu dureri de cap și gât înțepenit reprezintă simptome pentru meningită. Copilul ar trebui dus la doctor.”

„Orice stare acută de durere sau febră ridicată, stare de delir, inconștiență, gât înțepenit sau dificultate în respirație ar trebui tratată de medici, la spital.”

Care sunt cele mai frecvente erori în îngrijirea la domiciliu?

„Cea mai mare greșeală pe care o fac părinții este că, în cazul febrei, nu administrează o cantitate suficientă de Ibuprofen pentru a o trata. Dozele variază în funcție de greutatea copilului. O altă greșeală constă în folosirea unui termometru neadecvat (cel mai bun este cel digital rectal).”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa