Tot ce trebuie să ştii despre părul bebeluşilor

Ramona Dinescu
parul-bebelusilor-totul-despre-mame

În primele șase luni, părul bebelușilor cade aproape în totalitate, urmând să fie înlocuit de unul nou care poate avea culoare și textură diferite

Când am născut primul copil, pe lângă faptul că nu semăna deloc cu mine, mai avea și un păr închis la culoare, destul de lung și lipit de cap. Toată sarcina mi-am dorit un copil care să moștenească părul meu deschis la culoare și ondulat. Ei bine, barza mi-a adus alt model de copil. Sau cel puțin asta am crezut atunci.

Cu timpul, după câteva luni, am început să văd că în părțile laterale ale craniului bebelușu meu începuse să chelească. Imediat am intrat în panică gândindu-mă că are vreo boală gravă și am început să sun disperată pediatrul să mă programeze la toate analizele posibile. Medicul a început să râdă în telefon și mi-a spus că așa se întâmplă cu majoritatea bebelușilor și că îi va crește o nouă podoabă capilară în curând.

Misiune îndeplinită: păr blond și ondulat

După vârsta de șase luni, copilul a început să aibă pufuleț blond în cap, ca un pui de găină abia ieșit din găoace. Încet, încet au apărut primele fire de păr, mult mai dese, mult mai blonde, iar pe la un an avea numai bucle la spate. Ok, misiune îndeplinită, mi-am spus eu în sinea mea. Aveam copilul dorit cu păr blond și ondulat. Tot pe la șase luni s-a conturat și culoarea ochilor, un verde-gri absolut minunat.

Așa că la al doilea copil nu am mai avut nici o emoție atunci când s-a născut. Deși prâslea s-a născut aproape fără păr, tot pe la șase luni au început să-i apară și lui primele fire blonde care s-au dovedit a fi și ele ondulate. Iar acum mă mândresc tot timpul cu perechea mea de suedezi.

Este normală căderea părului la bebeluși?

Răspunsul este da, ferm și sigur. Părul lui bebe începe să crească pe la șase luni când se află în burtica mamei. Toți specialiștii și medicii pediatri s-au pus de acord că foliculii și glandele sebacee ale fetusului sunt deja formate. În momentul nașterii, din cauza faptului că nivelul hormonal al bebelușului începe să se regleze, adică să mai elimine din hormonii sexuali moșteniți de la mamă în timpul sarcinii, firele de păr cu care s-a născu intră în perioada de stagnare, urmând a fi împinse de cele noi. Abia după căderea ”primului” păr, părul bebelușului va intra în procesul normal de regenerare.

O altă cauză este poziția în care stă copilul. Dacă obișnuiește să doarmă pe o parte (lucru nu tocmai recomandat deoarece își poate teși forma capului), vei observa că pe acea parte i-a căzut mai mult păr.

Așadar, nu este nimic alarmant, este un proces normal prin care trece majoritatea bebelușilor.

Cum îngrijești părul bebelușului?

Îngrijirea părului lui bebe este relativ simplă. Dar, evident, depinde de cât și ce tip de păr are cel mic. În funcție de asta poți să alegi produsele potrivite. Atunci când îl speli pe cap, evită să pui presiune pe vârful capului bebelușului unde este zona moale. Mulți bebeluși, uneori chiar și copiii până la 4-5 ani, rămân cu o sensibilitate la nivelul scalpului. Asigură-te că părul nu este încurcat, nici măcar pe alocuri, înainte să îl speli pe cap. Ar fi ideal ca părul lui bebe să fie mereu tuns scurt astfel se evită cel mai bine încurcarea. În plus, nu-i intră în ochi sau în urechi să-l enerveze.

Ca produse pentru îngrijire, majoritatea medicilor recomandă să se folosească un șampon special pentru bebeluși cel puțin de-a lungul primilor ani. În mod normal, șampoanele pentru bebeluși nu conțin sulfați care intră în componența majorității produselor de îngrijire pentru adulți. Cel mai mare pericol pe care-l poate constitui un șampon obișnuit este echilibrul pH-ului. Formulele de produse de îngrijire pentru copii nu ustură atunci când le intră micuților în ochi, și mențin părul moale. Dacă folosești șampon special pe vârste, atunci trebuie să ai o balanță a pH-ului de 4,5-5. Multe dintre produsele de pe piață au pe ambalaj inscripționat pH-ul.

Despre momentul șamponării părului, cel mai bine în primul an de viață este să însoțească baia generală. Astfel micuțul nu va simți diferența și nu va respinge spălatul părului, cum o va face mai târziu. Cea mai plăcută metodă este să-i înclini capul cât mai pe spate și să-l șamponezi astfel încât apa să curgă înapoi, evitând să-i intre în ochi. Ai grijă ca apa să nu fie nici prea rece, nici prea fierbinte.

Mitul tunsului la chelie

Este știut faptul că mulți părinți tund copiii cu numărul 0 al mașinii de tuns, pentru ca mai târziu micuțul să aibă părul des. Acesta este un mit care nu are până în acest moment niciun fundament științific. De fapt, părul care crește după ce a fost tuns 0 pare întotdeauna uniform, mai fin și mai lucios, dar e doar o aparență, desimea și „calitatea” părului rămânând aceleași.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa