Părul nou-născutului – tehnici de îngrijire corectă

Mihaela Călin
părul nou-născutului

Cum să ai grijă corect de părul nou-născutului? Nu este uşor să răspunzi la această întrebare, căci până la urmă, calitatea părului copilului depinde în principal de gene, iar aspectul lui se datorează părinţilor. Citiţi în continuare despre modul de îngrijire al părului nou-născutului, ce produse cosmetice să folosiţi şi cum să pieptănaţi părul copilului.

Unii copii se nasc fără niciun fir de păr, dar sunt şi nou-născuţi care au încă din prima zi de viaţă un păr foarte bogat. O amprentă decisivă în aspectul părului îl au genele şi rasa: asiaticii şi africanii se nasc cu un păr cu firul gros, iar caucazienii, de obicei, au firul de păr mai subţire. Pentru că părul nou-născutului este foarte delicat, ar trebui să aveţi grijă de el încă de la bun început, ne sfătuieşte Dan Brennan, medic pediatru în Santa Barbara.

 Cum să aveţi grijă de primele fire de păr ale nou-născutului?

Primele fire de păr ale nou-născutului nu sunt chiar păr, ci este vorba de aşa-numitul puf. Lungimea lui nu depăşeşte 1-2 cm, iar ca şi caracteristici este extrem de moale şi de pufos. Acest puf va fi prezent pe capul bebeluşului doar în primele câteva luni, căci este atât de firav şi de delicat încât va dispărea rapid. La acest proces contribuie şi faptul că bebeluşul îşi petrece cea mai mare parte a zilei culcat, frecându-şi capul de aşternuturile de pat sau de materialul căruciorului. Acesta este motivul pentru care mai mulţi bebeluşi au chelie la spate.

 Cât de des se spală părul nou-născutului?

Pediatrii spun că spălatul părului nou-născutului este o procedură care poate fi efectuată de 2-3 ori pe săptămână. Părul bebeluşilor nu se îngraşă la fel ca părul adultilor, deci nu este nevoie să-l spălaţi zilnic. Şi mai ales nu-l uscaţi pe cap cu uscătorul în mod îndelungat şi inutil. Desigur, în zilele călduroase de vară, spălatul pe cap trebuie făcut zilnic.

 Produsele cosmetice pentru părul nou-născutului

–          În primele luni de viaţă este suficient dacă spălaţi părul nou-născutului cu un şampon delicat pentru copii, care nu provoacă iritaţii. Puteţi utiliza de asemenea emolienţi care hidratează şi hrănesc pielea în acelaşi timp. Mai târziu merită să cumpăraţi un produs 2 în 1 (şampon şi gel de duş). Amintiţi-vă că cele mai sănătoase produse cosmetice pentru pielea copilului sunt cele cu un pH în intervalul 4,5-6.

–          Nu spălaţi copilul pe cap cu şampoane pentru adulţi, pentru că efectul lor de degresare este prea agresiv pentru un copil mic.

–          Părul nou-născutului este foarte subţire, aşa că nu-l ştergeţi prea tare cu prosopul – acest lucru poate slăbi şi usca scalpul.

–          Până şi puful bebeluşilor ar trebui să fie pieptănat ca să nu se încurce. Pentru început se recomandă o perie moale cu care să pieptănaţi uşor părul dezordonat al celui mic. Când mai creşte este în regulă să folosiţi un piaptăn din plastic cu dinţii delicaţi. Pieptănarea îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul pielii, astfel încât ar trebui să faceţi acest lucru nu numai pentru frumuseţe, ci şi pentru sănătate.

 Schimbările părului la nou-născut

Când dispare puful cu care copilul s-a născut, adică în jurul vârstei de 6 luni, locul lui va fi luat de adevăratul păr. Cu toate acestea, grosimea şi desimea părului la vârsta de jumătate de an, nu este un indicator pentru modul în care va arăta părul copilului în viitor. Uneori copiii cu păr foarte rar în primii ani de viaţă se pot lăuda mai târziu cu un păr foarte frumos şi invers. Acest lucru se datorează faptului că părul se schimbă odată cu vârsta copilului. În jurul vârstei de 3-4 ani părul devine mult mai gros şi mai des. Apoi el creşte din ce în ce mai mult şi fetiţele încep să-şi facă tot felul de împletituri, iar băieţii frizuri la modă. Este adevărat că şi culoarea părului, nu doar aspectul său, se poate schimba în timp. Aspectul final şi calitatea părului sunt determinate în jurul vârstei de 6 ani.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa