Prima baie a bebeluşului. 5 întrebări și răspunsuri despre acest moment

TOTUL DESPRE MAME
Prima baie a bebelușului copil ud
Prima baie a bebelușului este un moment emoţionant, dar şi stresant pentru proaspeţii părinţi. Abia au început să învețe cum se manevrează un bebeluş uscat.

Prima baie a bebeluşului. Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări cu privire la prima baie a bebeluşului + câteva trucuri utile.

Prima baie a bebelușului este un moment emoţionant, dar şi stresant pentru proaspeţii părinţi. Abia aţi început să învăţaţi cum se manevrează un bebeluş uscat, darămite unul ud care nu se lasă spălat nici în ruptul capului.

Totuşi, după câteva experienţe poate mai puţin reuşite, vă veţi mai simţi stăpâni pe situaţie, iar cel mic se va obişnui cu apa, astfel încât baia va deveni un moment relaxant.

Iată câteva dintre lucrurile de bază pe care trebuie să le ştii despre prima baie a bebelușului:

Prima baie a bebelușului – Când trebuie să-i fac bebelușului meu prima baie?

În general, pentru prima baie, mulţi părinţi aşteaptă până când bebeluşului îi cade bonţul ombilical iar buricul se vindecă complet. Iar până atunci, îl curăţă cu o cârpă moale şi umedă în zonele mai delicate: faţă, gât, pliuri, funduleţ.

Totuşi,  nu este necesar să aştepţi să-i cadă buricul pentru a-i face baie. Bonţul ombilical nu se va infecta din cauza apei şi nici nu se va vindeca mai greu. Este însă important ca după baie să-l laşi să se usuce complet.

Pe de altă parte, nou-născuţii nici nu se murdăresc şi nu transpiră la fel ca noi, deci nu este necesar să te grăbeşti cu prima băiţă. Cu alte cuvinte, depinde de tine cât timp doreşti să aştepţi până la această nouă experienţă.

Prima baie a bebelușului – Ce fel de cădiţă să aleg?

Pe piaţă există mai multe variante de cădiţe pentru copii. Unele simple, altele ergonomice, cădiţe gonflabile, suporţi ergonomici care se prind cu ventuze de cada mare, cădiţe de pluş care încap în chiuvetă, tummy-tub-uri în care bebelușul stă în poziție verticală etc. Totuşi, nu tipul de cadă este important, ci siguranţa şi stabilitatea pe care le oferă. Deci trebuie să ţii cont de locul în care doreşti să-i faci micuţului baie, de spaţiul şi condiţiile pe care le ai, astfel încât să-ţi fie şi ţie comod şi să nu existe riscul ca văniţa să alunece sau să se răstoarne.

Care sunt paşii care trebuie urmaţi pentru prima baie a bebelușului?

Acum urmează partea mai complicată. Există câţiva paşi (destul de mulţi, ca să fim sinceri) care trebuie urmaţi astfel încât prima baie a bebelușului să nu mai pară un lucru atât de complicat.

1. În primul rând, este important să ai la îndemână toate accesoriile pentru baie, pentru a nu fi nevoită să scoţi copilul din apă în caz că ai uitat ceva. În nici un caz nu lăsa copilul singur în apă, nici pentru câteva secunde.

2. Umple cădiţa cu circa 5-7 centimetri de apă caldă, care să aibă în jur de 38 de grade Celsius. Nu mult mai multă (nou-născuţii se pot îneca în mai puţin de 3 cm de apă, în mai puţin de 60 de secunde) şi nu mult mai fierbinte (un bebeluş poate ajunge la arsuri grave în câteva secunde în contact cu apă mai fierbinte de de 60 de grade Celsius).

3. Susţine mereu copilul cu o mână. Trece-i mâna ta nedominantă (mâna stângă dacă eşti dreptace) pe sub cap, astfel încât să-i sprijini gâtul, şi apucă-l de braţul stâng.  Foloseşte cealaltă mână pentru a-l spăla.

4. Foloseste doar produse speciale pentru bebeluşi.

5. Spală-l de sus în jos, adică mai întâi ochii, faţa, gâtul, şi abia la sfârşit funduleţul şi piciorele.  Acordă atenţie pliurilor şi cutelor formate de piele.

6. Clăteşte copilul cu apă curată. Poţi turna apa cu o cană, deoarece e foarte probabil ca duşul să-l sperie.

7. Înveleşte copilul într-un prospop moale şi tamponează-i uşor pielea.

8. Răsuflă uşurată: aţi mai trecut de o băiţă, data viitoare va fi şi mai uşor.

Cât de des ar trebui să-i fac baie?

Spuneam şi mai sus că, până la o anumită vârstă, bebeluşii nu se murdăresc aproape deloc, deci baia zilnică nu este necesară, mai ales dacă celui mic nu-i face (încă) plăcere. Cât timp ai grijă să-l speli la funduleţ la fiecare schimbare a scutecului şi să îl ştergi pe faţă în cazul în care regurgitează, e suficient. Mai mult, baia zilnică ar putea să-i usuce pielea. În primele luni de viaţă sunt suficiente în jur de trei băi pe săptămână.

Dacă însă cel mic se calmează la baie şi adoarme apoi mai uşor, poţi profita de acest lucru făcându-i baie zilnic, dar fără să foloseşti produse specifice, ci doar cu apă.

Prima baie a bebelușului – Există nişte trucuri pentru băiţe mai liniştite?

În cazul în care cel mic este speriat de momentul băiţei, există câteva trucuri care te-ar putea ajuta:

1. Primul este să-l bagi în apă cu scutecul pe el – unii bebeluşi se simt mai în siguranţă aşa.

2. Un alt truc este să-i pui un prosop pe fundul cădiţei. La fel, faptul că nu intră în contact direct cu plasticul îl poate ajuta să se simtă mai confortabil.

3. Poţi încerca şi să-l acoperi cu un prosop pe burtică după ce îl bagi în apă.

4. Unii nou-născuţi sunt mai calmi dacă apa le trece de umeri, deci are un nivel mai mare decât cel recomandat în general.

5. O altă variantă este să faci baie împreună cu bebeluşul, ţinîndu-l pe pieptul tău, dar în acest caz vei avea nevoie de încă o persoană care să-ţi dea copilul în braţe după ce te-ai băgat în cadă şi care să-l scoată apoi din apă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa