Trei categorii de medicamente strict interzise copilului mai mic de un an

Alexandra Ion

Este foarte importat sa cunoști care sunt aceste medicamente strict interzise copilului mai mic de un an.

Deseori, părinții recurg la automedicație când este vorba de cei mici, așa că pot apărea incidente neplăcute, unele cu urmări grave pentru copil. Un motiv în plus pentru care trebuie să cunoști aceste medicamente strict interzise copilului mai mic de un an este faptul că multe medicamente se pot elibera fără prescripție medicală, iar farmacistul nu întreabă mereu cui îi este destinat produsul și, deci, nu cunoaște vârsta copilului.

Până la vârsta de doi ani, o serie de medicamente uzuale sunt interzise cu desăvârșire copilului, iar după acest moment pot fi administrate doar cu sfatul medicului și în dozele strict recomandate. Efectele adverse ale acestor medicamente pot să depășească cu mult beneficiile, pot da reacții grave sau pot declanșa probleme de sănătate foarte greu de rezolvat.

Aspirina

Deși este un medicament banal, aspirina este complet contraindicată copiilor, nu doar până la vârsta de un an, ci până la 12 ani! Administrarea de aspirină sau de medicamente care conțin acid acetilisalicilic poate provoca sindromul Reye, o boală rară, dar fatală. Aspirina se poate găsi în cantități mici și în alte medicamente, așa că citește cu atenție orice prospect înainte de administrare. În plus, nu folosi aspirină dacă alăptezi.

Antitusivele

Unui copil care tușește în urma unui episod de răceală sau gripă i se poate administra un sirop de tuse, dar niciodată medicamente care inhibă tusea. Acestea pot avea efecte secundare grave – de la convulsii, ritm cardiac crescut, somnolență, până la leșin sau alte probleme foarte serioase. Din fericire, antitusivele se prescriu numai cu rețetă, dar dacă le ai în casă și unui adult i-au făcut bine nu face greșeala de a le administra copilului mai mic de un an și evită-le complet cel puțin până la vârsta de 5-6 ani.

Antivomitivele

Vărsătuile copilului mic nu se tratează niciodată cu antivomitive. Indiferent cât de mică este doza, la copilul mai mic de un an pot produce amețeli, stări de oboseală, insomnie, constipație, diaree, spasme sau convulsii. Antivomitivele trebuie administrate numai cu sfatul medicului, în dozele strict recomandate de acesta, numai la copiii mai mari de cinci ani. Cum episoadele de vomă neînsoțite de alte simptome severe sunt de scurtă durată la copii și trec, de cele mai multe ori, de la sine, un tratament nu este necesar dincolo de o bună hidratare. Oricum, vărsăturile la copilul mai mic de un an sunt un risc major, pentru că se poate deshidrata, iar dacă situația persistă și sunt mai mult de 4-6 reprize de vărsături, sfatul medicului este absolut necesar.

Foarte important! Până la vârsta de doi ani copilul mic nu trebuie să primească medicamente decât sub formă de sirop sau picături diluate în lichid. Acestea trebuie corect dozate și trebuie strict respectată cantitatea recomandată în 24 de ore, raportat la greutatea copilului.

La administrarea unui medicament pentru prima dată copilul mai mic de un an, acesta trebuie strict monitorizat cel puțin două ore pentru a identifica rapid semnele unei intoleranțe sau a unei alegii.

Nu-i da niciodată copilului, indiferent de vârstă, medicamente expriate, medicamente care au stat în condiții impropii, medicamente recomandate adulților sau medicamente administrate de medici altor copii, la sfatul prietenelor și cunoștințelor. Nici unguentele sau cremele medicale nu trebuie folosite fără sfatul medicului, pielea copilului de sub un an fiind extrem de permeabilă, iar dozele de produs activ din unguente sau creme pot să-i facă foarte rău, daca nu sunt administrate cu sfatul medicului.

Copilul sub un an nu trebuie să primească nici măcar medicamente care sunt trecute în categoria suplimente nutritive, fără sfatul, recomandarea și doza prescrisă de medicul pediatru.

Ceaiurile și preparatele naturiste sunt pentru copilul mai mic de un an tot medicamente, așa că nu trebuie administrate sub nici o formă fără prescripție și dozaj stabilit de medic pentru că efecte adverse pot fi infinit mai mari decât beneficiile.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani, cartea care nu ar trebui să lipsească de pe noptiera niciunui proaspăt părinte. Aceasta este disponibilă AICI.

Și nu uitați să ne dați un like pe Facebook, dacă nu ne-ați dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa