16 trucuri pentru ca schimbatul scutecelor să nu mai fie o problemă

Alexandra Irimiea
schimbatul scutecelor

Schimbatul scutecelor poate deveni un calvar, mai ales când bebelușul tău este mai mare și iubește să fie independent. Iată câteva sfaturi care să te ajute să treci cu bine peste această problemă.

Și acum țin minte prima dată când i-am schimbat scutecul bebelușului meu. A fost un moment stresant, plin de anxietate pentru mine. Niciodată însă nu m-am gândit că la fel poate fi și pentru el.

Ne-am obișnuit atât de mult să nu avem nevoie de alții, cel puțin nu atunci când ne ducem la baie, încât nu putem să ne imaginăm cum ar fi să purtăm noi scutec și să fim manevrați de colo-colo de altcineva. Doar pentru că este bebeluș, nu înseamnă că nu știe nimic și că putem să facem orice cu corpul lui. Este o ființă, un mini-om, cel mai important din viața noastră și merită mai mult respect.

1. Conectează-te cu el atunci când sunteți la schimbatul scutecelor

Copiii sunt mult mai dispuși să coopereze dacă stabilim mai întâi o conexiune cu ei. Pur și simplu comunică, spune-i că are scutecul murdar. Pune-i întrebări și explică-i ce vrei să faci. În felul acesta va avea ocazia să-și verifice corpul și nu va simți doar cum este manevrat de colo-colo.

2. Tratează totul cu calm

Nu te grăbi atunci când îi schimbi scutecul, cu gândul să scapi mai repede de asta și tu, și el. Respiră adânc și adoptă o atitudine calmă. Asta nu te va ajuta doar pe tine, ci și pe el, fiindu-i un model despre cum trebuie abordate situațiile stresante: cu mult calm.

3. Arată-i că-l respecți

Da, este doar un bebeluș care încă nu vorbește, dar asta nu înseamnă că nu-și dă seama dacă e tratat cu respect. Poate face diferența între diverse tonalități și înțelege mai mult decât crezi. Așa că vorbește cu el, explică-i ce se întâmplă și de ce este necesar schimbatul scutecelor.

4. Oferă-i puțin control

Nimănui nu-i place să nu aibă control asupra a ceea ce se întâmplă cu propriul corp, nici măcar unui bebeluș. Pregătește-l înainte de a începe operațiunea folosind întrebări: „Ești gata?”, „Scutecul tău este ud. Îl schimbăm acum sau peste 3 minute?”. Poți chiar să pui o alarmă pe telefon care să anunțe când s-au scurs minutele. Astfel, nu va fi luat pe nepregătite.

5. Ajută-l să facă tranziția

Uneori, nu-i ușor să treci de un la lucru la altul, așa că ajută-l să facă tranziția de la jucat la schimbatul scutecelor. Spre exemplu, poți lua la masa de înfășat și camionul pe care-l ținea în mână.

6. Nu-l muta în altă parte

Dacă celui mic nu-i place deloc această operațiune, atunci încearcă pe cât posibil să nu-l muți din locul în care se joacă sau unde e preocupat cu alte obiecte. Asta nu va face decât să fie și mai puțin cooperant.

7. Nu-i întrerupe joaca

Pentru un bebeluș, joaca este lumea lui așa că e normal să nu vrea să fie întrerupt. O modalitate pentru a face schimbatul scutecelor fără probleme este să schimbi poziția, să-i permiți să stea în picioare dacă vrea asta. Știu că îți e mai greu să-l schimbi așa față de atunci când este culcat, dar în acest mod va fi dispus să coopereze mai bine.

8. Invită-l la o petrecere

Nimeni nu poate rezista invitației la o petrecere. Ia tobele, chitara sau alte jucării „zornăitoare” și începeți să cântați tot drumul până la dormitor. Fie alegeți melodiile care-i plac lui cel mai mult, fie ești inventivă inserând în cântece explicații despre schimbatul scutecelor. În plus, dacă îl faci să danseze în drumul lui spre dormitor, atunci va simți că ia parte la tot ceea ce se întâmplă și va colabora.

9. Și jucăriile își schimbă scutecele

Dacă va vedea că și jucăriile trec prin schimbatul scutecelor, atunci va fi mai receptiv. În plus, așa va avea ocazia să fie el cel care acționează. După ce va schimba scutecul ursulețului, e momentul oportun să-i spui că acum trebuie și el, la rândul lui, să fie schimbat.

10. Cere-i ajutorul

O idee foarte bună este să faci echipă cu propriul copil atunci când treaba să fie dusă la bun sfârșit. Spre exemplu, poate va vrea să-și scoată singur scutecul murdar. Copiilor le place să stăpânească noi abilități. Spune-i ce trebuie făcut, pas cu pas, și cere-i ajutorul. Spre exemplu, poți să-l rogi să țină el șervețelele umede.

11. Empatizează

Atunci când copilul tău se supără încearcă să nu fii reactivă. Arată-i compasiune și astfel va vedea că ceea ce se întâmplă, schimbatul scutecelor, nu este un motiv de plâns, de îngrijorare sau de supărare.

12. Fă-l să râdă

Se știe că râsul reduce stresul și umple organismul cu hormoni care favorizează starea de bine. Așa că o mică rundă de râs, chiar înainte de schimbatul scutecelor, reprezintă o strategie bună pentru a învinge calvarul. Puteți crea chiar o mică poveste, în care vă alergați, vă pitiți și apoi includeți în ea și misiunea imposibilă.

13. Creează un spectacol

Dacă este agitat, atunci poți începe să cânți, ușor, pentru a-i capta atenția. Cântă, dansează, gâdilă-l, sărută-i burtica, fă fețe caraghioase sau tot felul de zgomote. Printre ele, strecoară și schimbatul scutecelor, cât mai puțin evident posibil, normal!

14. Pune-i o poveste audio

Un alt truc să-i distragi atenția de la schimbatul scutecelor este să-i pui o poveste audio pe CD sau pe telefon atunci când faci asta. S-ar putea să-i placă atât de mult și abia să aștepte următoarea poveste, data viitoare.

15. Dă-i de lucru

Pentru a face schimbatul scutecelor mai plăcut, îl poți lăsa să lipească diverse stickere. În felul ăsta va fi ocupat cu o acțiune care-i place și îl intrigă.

În final, draga mea mămică, ține cont că poate nu vor funcționa aceste trucuri pe bebelușul tău. În plus, este posibil ca unul singur să nu fie suficient. Dacă schimbatul scutecelor este un calvar pentru voi, atunci fii pregătită să îmbini mai multe idei, să fii creativă și să încerci diverse strategii. Dar ține minte: păstrează-ți calmul și, mai ales, simțul umorului!

Asta e doar etapă din viața voastră și va trece fără să bagi de seamă. Cât ai clipi, bebelușul tău va crește și nu va mai avea nevoie de scutece, se va schimba singur, va ieși afară cu prietenii lui, se va duce la facultate în alt oraș, veți avea discuții filosofice despre iubire, viață, lume… Și cine știe, peste ani poate îți vei aminti de calvarul schimbatului scutecelor și îi vei povesti despre asta, într-o dimineață friguroasă, la o cană mare de ceai cald.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa