Tu îți înfeși copilul? Iată câteva argumente pro și contra

Psiholog Florentina Dumitru

Din primele zile când am venit acasă cu fetița mea nou-născută am avut o serie de întrebări despre creșterea, dezvoltarea și educația ei…însă cele mai presante preocupări erau cele banale de care mă loveam zi de zi: trebuie să-i fac baie zilnic, trebuie să-i pun căciuliță în cap chiar dacă e cald în casă, trebuie să o înfăș sau nu, cât e normal să aibă temperatura, cât de des trebuie să mănânce, e obligatoriu să îi fac program de somn?

Toate aceste întrebări și multe altele îmi ocupau la vremea aceea mare parte din timp și-mi dădeau dureri de cap. Nu era nimeni care să-mi dea răspunsurile…îmi era uneori jenă să întreb medicul, bunicile avea păreri împărțite, iar eu căutăm cu disperare orice sursă de informare care să îmi ofere soluții dar susținute din punct de vedere rațional.

Astăzi vreau să mă opresc asupra înfășatului copilului. Sunt argumente pro și contra dar alegerea rămâne la latitudinea mamei! Sunt convinsă că fiecare dintre voi va face ce-i mai bine pentru copilul ei!

Sărmăluță sau maimuțică cu costumaș?

Menționez că nu cred în mitul copilului care va avea picioare strâmbe dacă nu e înfășat… fiindcă știu că un copil care are o alimentație corectă din care nu-i lipsesc Calciul și Vitamina D nu poate avea asemenea probleme de dezvoltare.

Așadar…

Argumente pro

Venit din viața intrauterină, bebelușul nu a avut timp să se adapteze, așa că, cel puțin în prima lună de viață, înfășatul este recomandat!

Copilul se va simți protejat, iar noaptea își va păstra constantă temperatura corpului. Cât timp a fost în burtica mamei, acest lucru nu era o problemă, dar acum, un bebeluș își poate regla temperatura doar prin plâns sau prin tremurat.

Un alt beneficiu al înfășatului vine din faptul că bebelușul nu își poate controla mișcările și se poate speria de propriile mânuțe în timpul somnului sau chiar și atunci când e treaz.

Înfășat, va avea un somn mai liniștit și mai odihnitor. Astfel, și mama va fi mai odihnită și îl va putea alăpta fără probleme.

Un copil înfășat cu mânuțele pe lângă corp nu se va putea zgâria accidental.

Argumente contra

Înfășatul pe termen lung inhibă anumite mișcări și reflexe pe care copilul trebuie să se dobândească cu timpul.

Pe măsură ce copilul crește, el se va putea întoarce singur de pe o parte pe alta și, dacă este înfășat, există riscul de asfixiere dacă rămâne cu față în jos.

Displazia de șold este o altă problemă care poate apărea. (Displazia este o anomalie de dezvoltare a articulației coxo-femurale; bebelușii cu displazie de șold au un picior mai scurt decât celălalt) Chiar dacă bebelușul nu se naște cu această problemă, el poate dezvolta această afecțiune care are șanse de vindecare rapidă, tocmai prin folosirea scutecului absorbant și nu prin înfășare cu picioarele întinse perfect.

Înfășarea nou-născutului o privează atât pe mamă cât și pe copil de contactul piele-pe- piele. E bine știut că legătura dintre cei doi se consolidează în acest fel și aduce fericire și liniște deopotrivă.

Supraîncălzirea bebelușului poate fi un argument pentru renunțarea la înfășat. Acest lucru se poate întâmpla când mama nu estimează corect temperatura din cameră și grosimea scutecului cu care e înfășat copilul, când bebelușul e alăptat ori când nu doarme singur în pătuțul lui.

Cert este un lucru: de când e lumea și pământul, copiii nou-născuți au fost înfășați precum sărmăluțele! Filozofii și medicii  au început însă să respingă această idee prin secolul al XVII-lea. În timp ce în Turcia, Marea Britanie sau în Olanda majoritatea bebelușilor sunt înfășați încă de la naștere, în Germania numărul copiilor înfășați e foarte mic, fiindcă nemții preferă hăinuțele încă din maternitate.

Adevărul e că hăinuțele pentru bebeluși sunt tare frumoase și drăgălașe, iar în ultima vreme majoritatea părinților le preferă în pofida scutecelor. Acum, îmbrăcat sau înfășat, bebe e numai bun de ronțăit!!! J

Recomandarea mea este să luăm din trecut doar ceea ce ne poate fi de folos și în prezent.  Să nu fim dedicate unor obiceiuri vechi și demodate ci să acceptăm schimbarea în viața noastră fiindcă asta înseamnă evoluție!

 Nu uitați că pe Florentina o găsiți și pe blogul ei http://esentialle.ro/

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa