Cu ce trebuie să îţi echipezi bucătăria după sosirea bebeluşului?

Ramona Dinescu
bucătăria_lui_bebe

Ustensilele din bucătăria lui bebe

Înainte să nasc am bătut magazinele în lung și în lat pentru a cumpăra toate lucrurile de care urma să am nevoie pentru bebeluș. Am cumpărat o mulțime de accesorii folositoare, dar și foarte multe inutile. La capitolul bucătărie chiar m-am stresat mult deoarece aveam impresia că voi avea nevoie de și mai multe lucruri, însă nu a fost deloc așa.

În final, s-a dovedit că am aruncat o grămadă de bani pe fereastră. Vă voi împărtăși experiența mea și vă voi ține pumnii să fiți mai cumpătate decât am fost eu!

Bucătăria primelor luni

Din experiența mea de mamă a doi copii, pentru primele luni de viață, ustensilele de care avem nevoie pentru a-i satisface bebelușului nevoia de hrană sunt pompa de sân, câteva biberoane, un sterilizator și un termos. După perioada de alăptare exclusivă, eu am mai cumpărat un încălzitor de biberoane electric (era foarte greu de folosit pentru că dura câteva minute bune până se încălzea apa, iar bebelușul nu avea atâta răbdare), un încălzitor de biberoane de mașină (laptele se încălzea într-o jumătate de oră, era exclus să-l folosesc), măsuri de lapte praf pentru călătorii (nu le-am folosit niciodată pentru că mi-a fost mult mai ușor să plec cu cutia de lapte după mine și cantitatea pe care o făceam o alegeam pe loc, în funcție de starea copilului) și recipiente de stocare a laptelui matern în congelator (poate tu le vei folosi, la mine nu a fost cazul).

Despre primele accesorii (pompa de sân, biberoane, un sterilizator și un termos) pot spune că le-am folosit la ambii copii din primele zile de viață, până aproape de 2 ani. Din punctul meu de vedere, sterilizatorul este o minunăție a societății moderne, iar termosul m-a salvat în nenumărate momente.

Bucătăria diversificării

După momentul diversificării, dulapul de bucătărie cu accesoriile bebelușului va începe să se umple. Acum ai nevoie de lingurițe de silicon, castronele de plastic (0 % BPA) și, recomandarea mea cea mai călduroasă, un roboțel de bucătărie pentru prepararea hranei bebelușilor. Multe branduri au așa ceva, sunt acele aparate 4 sau 5 în 1, care fierb la aburi, pasează, dezgheață, încălzesc etc. Eu l-am folosit exclusiv pentru funcțiile de fierbere la aburi și pasat. Nu am mai avut nevoie de blender sau alte accesorii în plus. Sunt foarte rapide, eficiente și ocupă puțin loc. În plus, pentru că aveam concediu programat la mare, iar bebe abia începuse diversificarea, am luat aparatul cu noi în vacanță și în fiecare zi îi pregăteam prânzul și gustarea de fructe.

Eu am mai luat și un cântar de bucătărie pe care recunosc că l-am folosit maxim o săptămână, iar apoi am început să pun ingredientele după cum îmi dicta simțul meu de mamă gospodină. Însă nu-mi pare rău de investiție deoarece folosesc acum din plin câtarul pentru a prepara prăjituri delicioase pentru copii.

Tot pentru primele luni ale diversificării și mult după, am investit într-un storcător performant. Ce nu-mi place la el este că fiind destul de voluminos, ocupă mult loc și este greu de spălat, însă face niște sucuri grozave de fructe și legume.

Cred că din tot ce am descris mai sus, singurele pe care trebuie să le ai de la început sunt pompa de sân și sterilizatorul. Restul se pot cumpăra pe parcurs, dacă vrei toate, dacă nu nu este obligatoriu. Te vei adapta în funcție de ustensilele pe care le ai deja în bucătărie (ar fi absurd să cumperi un roboțel de bucătărie dacă ai deja un ditamai aparatul de gătit la abur) și de starea ta de spirit.

Voi ce alte ustensile ați mai folosit și ce ustensile inutile ați cumpărat?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa