Dr. Ana Culcer: „Parfumul mamei poate face bebelușul să refuze sânul iar detergenții pot cauza reacții alergice”

Sunt unele mirosuri care deranjează bebelușii atât de tare, încât le provoacă agitație, plâns și multe mofturi la mâncare. Folosim prea multe produse parfumate pentru bebeluși, spun pediatrii.

Oana Antonescu, redactor
Detergenții și produsele de îngrijire pot avea mirosuri care deranjează bebelușii, spune medicul pediatru Ana Culcer Foto: Shutterstock
Detergenții și produsele de îngrijire pot avea mirosuri care deranjează bebelușii, spune medicul pediatru Ana Culcer Foto: Facebook dr. Ana Culcer

Simțul olfactiv ajută bebelușii să descopere lumea înconjurătoare, dar, la fel de bine, le poate crea multe neplăceri. Sunt mirosuri care deranjează bebelușii atât de tare, încât le provoacă agitație, plâns și multe mofturi la mâncare. Folosim prea multe produse parfumate pentru bebeluși, iar ele sunt motivul pentru care avem atât de mulți copii alergici astăzi, avertizează dr. Ana Culcer, renumit medic pediatru. 

Multă vreme, s-a crezut că bebelușii nu au simțul mirosului dezvoltat. De altfel, până în secolul al XX-lea, chiar medicii credeau că ei nu simt nici durerea. Medicina modernă a dovedit că toate acestea sunt doar mituri. În realitate, copiii se nasc cu toate cele cinci simțuri: vedere, gust, miros, auz și simțul tactil. Unele dintre ele, cum sunt văzul și auzul, nu sunt complet dezvoltate la naștere și se perfecționează în primele luni de viață, dar mirosul nu se numără printre ele.

Primele experiențe olfactive

Experiențele olfactive ale bebelușului tău încep chiar din viața intrauterină, pentru că sistemul olfactiv se dezvoltă printre primele. În săptămâna a 10-a de sarcină, nasul lui este deja format, iar în săptămâna a 16-a, bulbii săi olfactivi și-au încheiat dezvoltarea și începe să inhaleze lichid amniotic, vital pentru buna dezvoltare a plămânilor.

Pe lângă mirosul specific, lichidul amniotic este impregnat și cu aromele alimentelor pe care mama le consumă în timpul sarcinii, așa încât bebelușul se va naște deja cu experiențe olfactive. Pentru a face această experiență mai vastă, îi poți stimula mirosul având o alimentație cât mai variată în timpul sarcinii, ca să familiarizezi bebelușul tău cu o gamă largă de arome. 

Într-un experiment, o echipă de  pediatri a descoperit că mirosul lichidului amniotic are un efect calmant pentru bebeluși. Explicația este ușor de intuit: le amintește de mediul familiar în care s-au dezvoltat.

Mirosul mamei este unic

După naștere, prima experiență olfactivă este în legătură cu același lichid amniotic. Pe areola sânului mamei se află mici glande numite Montgomery care emană un miros asemănător cu al lichidului amniotic.

El stimulează bebelușul, făcându-l să caute sânul și să experimenteze primul supt. Cu acest prilej, se familiarizează cu un nou miros: cel al laptelui matern. Particulele olfactive emanate de glandele Montgomery ajung și pe pielea mamei. Datorită lor, bebelușul își poate recunoaște cu ușurință mama și iată cum, într-o etapă a vieții în care el nu se poate baza pe văz, mirosul este cel care creează legătura unică dintre tine și bebelușul tău. 

Primele experiențe olfactive ale bebelușului sunt și cele mai importante în prima parte a vieții sale. Dacă familiarizezi un copil cu anumite mirosuri încă de la naștere, el va deveni atașat de ele. Un alt experiment a demonstrat că, atunci când expui un nou-născut aromei de mușețel sau de vanilie în timp ce este alăptat, el îl va percepe la fel de plăcut ca mirosul laptelui matern. Altfel spus, mirosurile învățate la sânul mamei devin mai plăcute și mai atrăgătoare. 

Pe măsură ce cresc, bebelușii se folosesc tot mai puțin de miros ca metodă de a recunoaște persoane și lucruri. În locul lui, mult mai importante devin celelalte simțuri, văzul și auzul în special. 

Cu mirosul natural al mamei se simte cel mai bine

Bebelușii au un simț olfactiv foarte fin – atât de fin, încât este capabil să detecteze mirosuri pe care adulții nu le percep. De exemplu, ei pot deosebi mirosul particular al transpirației persoanelor cu care intră în contact și le pot deosebi folosindu-se doar de acest reper.

Cum vederea bebelușului este încă în dezvoltare în primele luni de viață, mirosul este cel care îl ajută să te recunoască. Încă o dovadă că simțul său olfactiv este foarte bine dezvoltat ar fi aceea că poate să diferențieze laptele mamei de cel al altor mame. 

Mirosurile familiare, mai ales cel al părinților săi, le oferă bebelușilor o stare de bine. O experiență olfactivă plăcută, cum este cea simțită de bebeluș în brațele mamei, declanșează secreția oxitocinei, substanță cunoscută și ca „hormonul iubirii”, cel care creează atașamentul dintre o mamă și bebelușul ei. De aceea, este bine să-i permitem nou-născutului să ne perceapă mirosul natural, cel pe care îl cunoaște și cu care se simte cel mai bine, recomandă dr. Ana Culcer, medic cu o experiență foarte vastă în domeniul pediatriei.

Dr Ana Culcer are o experiență de peste 40 de ani în îngrijirea bebelușilor

Ar trebui ca, măcar în primele luni de viață, să nu ne înconjurăm de mirosuri care deranjează bebelușii.

Dacă ne ascundem mirosul natural cu parfumuri, deodorante și creme de corp aromate, bebelușul nu se va mai simți la fel de confortabil în brațele noastre. Cel puțin în primele luni de viață, ar trebui să folosim produse cosmetice și de îngrijire fără parfum sau, cel puțin, ele să fie aceleași, mereu. 

Mirosuri greu de suportat pentru bebeluși

Mirosurile intense pot fi percepute de bebeluși ca deranjante sau chiar respingătoare. Dr. Ana Culcer a avut o astfel de experiență cu propriul copil. „Când avea 7 luni, a trebuit să plec undeva și am folosit un parfum. Când m-am întors, era înfometat, dar venea până aproape de sân și apoi mă împingea. Am încercat de mai multe ori și apoi l-am încercat cu lapte într-o linguriță. L-a înghițit imediat. Atunci mi-am dat seama că are un simț olfactiv foarte sensibil și a reacționat la parfumul meu”, își amintește pediatrul. 

Șampoanele și alte produse de îngrijire pot avea mirosuri care deranjează bebelușii. Acesta este motivul pentru care, în ultimii ani, au apărut produsele fără parfum, marcate pe ambalaj ca fragrance free

Nu toți bebelușii au o sensibilitate ridicată la mirosuri intense, spune dr. Ana Culcer. Simțul olfactiv este unic pentru fiecare dintre noi, la fel ca toate celelalte simțuri ale noastre. Așa cum unii adulți tolerează durerea mai ușor decât alții, la fel și unii copii pot să simtă mirosuri subtile, iar alții le percep doar pe cele intense.

Un miros prea intens îi poate agita 

Bebelușii care au această problemă se sperie de mirosurile puternice. Ele sunt o formă de suprastimulare și bebelușii o percep ca pe o amenințare. În consecință, reacționează prin plâns, agitație și gesturi de respingere – lovituri cu picioarele sau împins cu mânuțele.

Agitația nou-născutului când este pus în pătuț ar putea fi cauzată chiar de mirosul intens al lenjeriei, iar simpla renunțare la detergentul parfumat v-ar putea ajuta să aveți un bebeluș mai liniștit și mai odihnit.

Tot mirosurile intense pot face ca bebelușul să refuze să stea în brațele unor persoane care au folosit parfum sau alte produse cosmetice parfumate. Cei mai mulți dintre bebelușii cu sensibilitate la mirosuri puternice rămân cu ea și la vârsta adultă, mai spune dr. Ana Culcer. 

Alergiile la mirosuri care deranjează bebelușii

Mirosurile puternice creează uneori mai mult decât disconfort emoțional.

„Am foarte mulți copii care fac alergii sau rinite alergice de la ele. Am tratat un bebeluș de câteva luni de rinită și am descoperit că era declanșată de bețele parfumate pe care le aveau părinții în casă. Și detergenții sunt un motiv de multe ori. În România, foarte multe dintre produsele acestea au parfum. Eu recomand mamelor să clătească de două ori rufele și să nu folosească balsam, nici pentru hainele bebelușului, nici pentru ale ei. El nu este necesar, hainele trebuie să miroasă doar a curat. În trecut, când se folosea săpun de casă pentru spălatul hainelor, care nu avea miros, nu existau atâtea alergii”, spune dr. Ana Culcer. 

Copiii blonzi, cu pielea deschisă la culoare sunt mai sensibili la mirosurile puternice. „Pielea lor este mai sensibilă și la fel sunt mucoasele în cazul lor, de unde și riscul mai mare de alergie”, ne-a explicat medicul pediatru. Pentru acești copii, simpla atingere a unui produs intens parfumat le poate provoca iritații pe piele. 

Gustul și mirosul „merg” împreună

Sensibilitatea bebelușului la mirosuri va deveni și mai evidentă odată cu începerea diversificării. Arome pe care noi, adulții, abia le percepem pot fi mirosuri greu de suportat pentru bebeluși.

Simțul olfactiv îi va ajuta să hotărască foarte categoric ce mâncăruri preferă și care sunt respingătoare pentru ei. Bebelușii care percep intens mirosurile resping anumite preparate înainte să le guste, doar din cauza aromei. Când ea este deranjantă pentru un bebeluș, va apărea reflexul de gag și chiar voma. Gagul este o reacție absolut naturală și involuntară pe care și noi, adulții, o avem când simțim un miros dezgustător. 

Un bebeluș selectiv cu mâncărurile poate avea această sensibilitate crescută la mirosuri. Ea este reală și involuntară, iar părinții ar trebui să fie înțelegători și să-l ajute să se acomodeze treptat cu mirosurile.

De multe ori, acești copii au un număr limitat de alimente și de preparate pe care le acceptă, iar părinții îi cataloghează adesea ca mofturoși. 

Nu copleșiți bebelușii cu experiențe senzoriale

Așa cum fiecare dintre noi are o personalitate unică, la fel se întâmplă și cu sensibilitatea senzorială.

Unii bebeluși iubesc să descopere o lume plină de sunete, culoare și mirosuri, în vreme ce alții preferă un mediu liniștitor și o expunere treptată la toți acești stimuli. Este important ca părinții să-și descopere propriul prag senzorial și să-l identifice corect și pe cel al bebelușului lor. Doar în acest fel îl vor putea ajuta să descopere lumea în care a venit fără să se simtă copleșit. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa