Nu folosi decongestionante nazale la copiii mai mici de 6 ani. De ce sunt interzise

Mihaela Călin
mama medicamente copil

Deși o răceală obișnuită trece de la sine, este des întâlnit ca părinții să apeleze la medicamente care pot ameliora simptomele. Totuși medicamentele din categoria decongestionante nazale nu trebuie administrate copiilor mai mici de 6 ani, iar la cei sub 12 ani trebuie administrate cu prudență.

Medicamentele OTC nu ar trebui utilizate pentru tratarea copiilor mai mici de 2 ani

Nu există dovezi că aceste produse atenuează simptomele la copiii mici, dar există dovezi că provoacă efecte adverse care includ somnolență și tulburări gastro-intestinale, a declarat Mieke van Driel, profesoară la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Queensland, Australia pentru www.medscape.com.

În plus, utilizarea acestor decongestionante nazale a fost asociată la copiii foarte mici cu evenimente mai grave, cum ar fi convulsii, ritm cardiac rapid și deces.
Aceste avertismente nu sunt noi. Cu un deceniu în urmă, Administrația Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite (FDA) a emis un avertisment public conform căruia medicamentele pentru tuse și răceală din categoria OTC nu ar trebui utilizate pentru tratarea copiilor mai mici de 2 ani. De asemenea, FDA a declarat că revizuiește dovezile pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 11 ani, dar până în prezent nu a emis nici o recomandare fermă cu privire la acest subiect.

„Este important că părinții să aibă acces la informații adecvate cu privire la beneficiile și efectele adverse ale medicamentelor din categoria decongestionante nazale pentru copiii lor”, a spus Mieke van Driel.

„Acest lucru este deosebit de dificil atunci când tratamentele sunt disponibile la liber în farmacii, deoarece astfel de medicamente sunt, de obicei, percepute ca fiind sigure”, a spus ea. „Majoritatea oamenilor nu se prezintă la medicul de familie la primele semne de răceală, ci încearcă ceva cumpărat de la farmacie. Deci, aceste informații ar trebui să fie disponibile la momentul cumpărării”.

Ea a reiterat faptul că FDA a publicat informații în ceea ce privește siguranța utilizării decongestionantelor la copii, iar produsele destinate copiilor cu vârsta mai mică de 2 ani au fost retrase de pe piață. Alte produse au fost reetichetate, cu precizarea că nu trebuie utilizate pentru copiii cu vârsta sub 4 ani.

Michelle Terry, medic pediatru la Spitalul de Copii din Seattle, Washington, este de acord cu concluziile de mai sus. „Nu există nici o dovadă că decongestionantele nazale sau antihistaminicele scurtează durata bolii sau îmbunătățesc în mod semnificativ simptomele răcelii obișnuite la copii. Reasigurarea pacienților și a părinților că aceste boli trec de la sine ar fi cea mai de preferat terapie oferită de pediatri.“

De asemenea, ea a adăugat că pediatrii ar trebui să treacă în revistă, împreună cu părinții, semnele și simptomele de respirație dificilă la copii, astfel încât părinții să-și dea seama când o răceală a devenit mai gravă și necesită atenția medicului.

Decongestionante nazale – nu există dovezi ale beneficiilor la copii

În analiza lor, Mieke van Driel și colegii săi au evaluat probele pentru diverse medicamente OTC, menite să amelioreze simptomele infecțiilor respiratorii superioare comune.

Pentru adulți, aceștia au evaluat tratamentele cu decongestionante nazale, antihistaminice, analgezice, corticosteroizi intranazali și remedii pe bază de plante, vitamine și minerale (zinc) pentru răcelile obișnuite. O analiză a arătat că antihistaminicele sedative au fost asociate cu calmarea rinoreei și a strănutului față de placebo, dar nu au avut efect pentru congestia nazală, iar sedarea a fost frecvent raportată.

Efectele antihistaminicelor nesteroidiene la adulți au fost neclare și nu s-a observat nici un efect pentru rinoree sau strănut. Nu a existat nici o creștere a efectelor adverse la adulți comparativ cu placebo.

Pentru copiii mici, totuși, situația este mai problematică, deoarece lipsesc datele din studiile clinice. Copiii cu vârste mai mici de 12 ani au cel mai mult de suferit în cazul unei răceli obișnuite, iar van Driel subliniază faptul că datele privind eficacitatea și siguranța nu sunt disponibile pentru această categorie a populației.

Mai multe studii au raportat rezultate contradictorii pentru utilizarea decongestionantelor și a antihistaminicelor asupra simptomelor de nas înfundat. Deși unele produse care conțin decongestionant pot îmbunătăți simptomele nazale la copii, siguranța este neclară, mai ales la copiii mici.

Niciunul dintre celelalte medicamente OTC, folosite în mod obișnuit, sau tratamentele de acasă, cum ar fi umidificatoarele cu aer cald, analgezicele, uleiul de eucalipt sau echinaceea, nu sunt susținute de suficiente dovezi. Dar s-a observat că pastilele de zinc reduc durata, dar nu și severitatea simptomelor la adulți.

„Părinții își doresc să facă ceea ce este mai bine pentru copiii lor. Dacă știu că decongestionantele nazale nu au nici un beneficiu dovedit și pot provoca vătămări grave, vor face alegeri mai sigure pentru copiii lor”, a mai spus van Driel.

Ea a subliniat că o răceală obișnuită trece de la sine și că „sistemul imunitar al copiilor sănătoși este perfect capabil să elimine infecția în decurs de până la 10 zile”.

Recomandările încă variază

Shan Yin, director medical la Spitalul de Copii Cincinnati, a subliniat că recomandările diferă în funcție de locul în care trăiți.

Health Canada recomandă să nu se folosească medicamente OTC pentru tuse și răceală la copiii mai mici de 6 ani. La fel este și în Regatul Unit. Deci recomandările sunt diferite față de cele din Statele Unite.

În ceea ce privește copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, pentru care nu există recomandări, Yin a observat că devine puțin complicat. „Când te uiți la studiile pentru adulți, vezi că unele dintre aceste produse pot fi de ajutor, dar nu și la copii”, a spus el. Dar studiile la adulți sunt mai robuste decât la copii și adolescenți.

În studiile pentru adulți, de exemplu, se folosesc măsuratori obiective, cum ar fi evaluarea tusei. În schimb, datele colectate în studiile pediatrice sunt mai subiective. „Despre simptomele copiilor cel mai adesea sunt întrebați părinții sau îngrijitorii”, a spus el.

În plus, deși au existat decese asociate cu utilizarea de medicamente OTC pentru răceală, acestea au fost legate doar de ingestia unei doze prea mari. „Știm că uneori părinții pot avea probleme în găsirea dozei adecvate sau eticheta este neclară sau cumva doza nu este corectă și copilul ajunge să ia prea mult”, a spus el.

„Deși pot exista beneficii ale acestor produse, riscul unui deces neintenționat depășește beneficiul”, a adăugat el.

Mika Hiramatsu, medic pediatru la o clinică din Castro Valley, California, este de acord că, în cea mai mare parte, decongestionantele și alte medicamente de tip OTC pentru răceli nu sunt adesea necesare la copii. „Am văzut mii de copii mici la camera de gardă pentru supradozaj cu OTC, iar acestea nu funcționează mai bine decât remediile de acasă”, a spus ea.

Ea recunoaște că răcelile îi pot face pe oameni să se simtă rău. Iar atunci când părinții își văd copiii bolnavi, nu doresc decât ca ei să se simtă mai bine. „Cel mai rău este pentru bebeluși și copiii mici, deoarece ei nu știu să-și sufle nasul”, a spus ea. Deci trebuie ca părinții să apeleze la remedii precum: aspirarea mucozităților cu o pară de cauciuc, o baie caldă cu aburi din belșug, irigarea nazală și ridicarea pătuțului în partea în care copilul stă cu capul.

„În functie de tratament, un umidificator poate ajuta. Iar pentru copiii cu vârsta mai mare de un an, mierea s-a dovedit a fi utilă pentru tuse”, a explicat Hiramatsu. „Și mai multe studii au arătat beneficiile supei de pui, dar orice fel de supă caldă poate ajuta.”

În cazul copiilor mici, Hiramatsu a adăugat că recomandă cu tărie vaccinarea împotriva gripei.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa