Obiceiurile alimentare proaste la copii se formează din primul an. Ce au mamele de făcut

TOTUL DESPRE MAME
obiceiurile alimentare

N-o să-ți vină să crezi cât de timpuriu se formează obiceiurile alimentare proaste la copii! Cele mai noi studii în domeniu atrag atenția că stilul haotic de a mânca se conturează încă din primele luni de viață.

Ai auzit cu siguranță că obezitatea infantilă a devenit epidemie. Nu o spunem noi, ci Organizația Mondială a Sănătății. La această situație, spun cei de la parents.com, s-a ajuns pentru că obiceiurile alimentare proaste la copii încep dinainte ca cei mici să împlinească nouă luni de viață. Potrivit unui sondaj amplu, chiar și cei foarte mici, consumă o cantitate mare de alimente nesănătoase.

Oamenii de știință au analizat, timp de un deceniu, ce alimente și băuturi consumă bebelușii, începând cu primele zile și până la doi ani de viață, și au descoperit că mulți dintre aceștia ajung să mănânce produse care nu se regăsesc în lista alimentelor premise pentru această vârstă. Cei mici preferă cartofii prăjiți, băuturile cu adaos de zahăr și dulciurile, refuzând legumele și cerealele integrale. Îngrijorător este și faptul că bebelușii de nici un an consumă sare și zahăr în aproximativ aceeași cantitate ca un adult.

Pediatrul-dietetician Nicole Silber a oferit publicației parents.com câteva indicii și sfaturi pentru a nu cădea în prada prăjelilor și dulciurilor. Luând în calcul cercetările în domeniu, specialistul spune că micuții cu vârste cuprinse între șase și nouă luni au o dietă mai echilibrată, decât cei mai mari.

Obiceiurile alimentare proaste la copii – cum le eviți cu succes

Dacă urmezi sfaturile lui Nicole Silber ai și mai multe șanse să crești un copil sănătos.

Adaugă savoare. Fie că îi faci un piure sau altceva, îmbogătește gustul hranei folosind ierburi aromatice. Oregano dă un gust deosebit pastelor, aroma de mentă merge de minune cu amestecurile de fructe, chimenul cu lintea, scorțișoara dă savoare cerealelor integrale și fulgilor de ovăz. De asemenea, poți pune puțină pudră de ceapă în piureurile cu carne de pui. Oferă-i mâncare gustoasă, ca să-i formezi un stil alimentar sănătos.

Cum faci tranziția de la piureuri la hrană solidă. Când faci trecerea de la alimente pasate la mâncare solidă, optează pentru produse bio, provenite direct de la sursă, de exemplu, ouă și carne de pui de țară. Alimentele preambalate te pot scuti de multă mizerie și îți pot salva și timpul pe care îl petreci gătind, numai că acestea nu sunt deloc sănătoase. În afară de alți aditivi, mulți dintre ei ascunși, ele mai conțin și sare și zahăr. Mai mult, unele produse din comerț sunt sărace în substanțe nutritive esențiale dezvoltării armonioase a micuțului tău.

Oferă-i, ca gustare, feliuțe de roșie, pere coapte cu nucșoară, banană cu puțin unt de arahide. În felul acesta eviți să cumperi produse nesănătoase pentru cel mic și nu contribui, mai mult sau mai puțin voit, la formarea unor obiceiuri alimentare proaste.

Dacă vrei să afli cum să îți deprinzi copilul cu obiceiurile alimentare sănătoase, citește ”Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient. Mindfulness la masă”, care poate fi comandat online AICI

Ți s-a părut util acest articol? Dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei putea găsi și alte articole cel puțin la fel de interesante.

FOTO: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa