Pregătirea biberonului – mini ghid pentru părinți

Geo Mihalcea

Pregătirea biberonului. Primul an din viața copilului tău este un amestec de iubire, grijă și multe reguli demne de respectat. Hrănirea bebelușului cu biberonul nu este chiar floare la ureche precum pare! Oranizația Mondială a Sănătații recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni. Pentru situațiile în care alăptarea nu este posibilă din diverse motive, rămâne doar varianta biberonului. Sunt o serie de lucruri pe care trebuie să le cunoști și să le pui în practică, pentru o alimentație corectă și sănătoasă. Iată câteva sfaturi care-ți vor fi de folos cu siguranță!

Sunt multe variante de lapte formulă pe piață, cum îl alegi pe cel potrivit pentru bebe? Ei bine, ascultă cu atenție doar sfaturile venite de la medicul pediatru.

Laptele-formulă se alege în funcţie de greutatea şi vârsta copilului:

  • sub 3 kg – există formula „pre“;
  • între 3 kg şi 3-4 luni – formula I (preparat de început);
  • între 4 luni şi 8 luni/1 an – formula II (preparat de continuare);
  • între 8 luni/1 an şi 3 / 4 ani – formula III (numită şi junior).

Când schimbi laptele?

Aici trebuie să fii atentă la „semnele” pe care bebe încearcă să ți le transmită atunci când nu-i priește o anumită formulă de lapte. Dacă cel mic varsă laptele în jeturi, fără alte motive medicale – este semnul cel mai clar că nu-i place formula oferită; în acest caz, întreabă medicul pediatru şi el îi va recomanda altă formulă. Tipul de lapte nu trebuie schimbat foarte des, adică, nu trebuie să iei la rând toate brand-urile de pe piață!

Pregătirea biberonului. Metode noi și vechi de sterilizare

După ce bebe a terminat de mâncat, demontează părţile componente ale biberonului şi spală-le. Foloseşte o perie care să îndepărteze resturile de lapte şi puţin detergent de vase special pentru bebe. Apoi, clăteşte totul foarte bine şi sterilizează. Pentru sterilizare, ai mai multe opţiuni:

  • De când s-au inventat biberoanele, cea mai veche metodă de sterilizare a acestora este fierberea timp de 20 de minute în apă clocotită. Dezavantajul acestei metode constă în faptul că biberoanele și tetinele se deteriorează mult mai repede și trebuie schimbate.
  • Aparatele cu microunde fac o sterilizare foarte bună, dar pentru o astfel de modalitate ai nevoie de sticluţe speciale (verfică eticheta biberonului înainte de cumpărare, dacă poate fi sterilizat la un astfel de aparat!)
  • Sterilizatoarele electrice folosesc aburul împotriva oricărei bacterii din interiorul sticluţei sau a tetinei. Respectă timpul de sterilizare, pentru ca procedura să fie eficientă 100%! Sunt foarte populare printe mămici și, pe bună dreptate, fac o treabă bună fără niciun efort din partea lor!
  • Substanţele sterilizatoare pot fi folosite în apă rece şi sunt soluția perfectă când te afli în vacanţă și nu ai la îndemână sterilizatorul electric!

Când se face sterilizarea

Sterilizarea biberoanelor se face o singură dată pe zi. Dacă ai folosit metoda sterilizării prin fierbere, aștepți ca recipientele să se răcească, apoi le depozitezi la frigider. Dacă ai utilizat sterilizatorul electric, poți păstra biberoanele în cutiile speciale pe care le-ai cumpărat odată cu acesta! În niciun caz să nu lași vasele în apa în care au fiert sau în recipienul electric! Nu uita să arunci resturile de lapte rămase în biberon! Acestea nu pot fi reîncălzite și refolosite, deoarece sunt în top 3 cauze de gastroenterocolite la bebeluși!

Cum te pregătești de…pregătirea biberonului

  • Spală-te pe mâini înainte de pregătirea biberonului copilului! Doar așa vei preveni răspândirea eventualilor microbi de la tine către puiul tău.
  • Poartă mereu haine curate când prepari laptele și când îl hrănești pe cel mic.
  • Dacă ești răcită, poartă mască sterilă și renunță la pupici până îți trece răceala! Sănătatea e cea mai importantă!
  • Verifică orificiul tetinei, mai ales dacă ai cumpărat-o de curând! Dacă este prea îngust, bebe „munceşte” prea mult şi oboseşte înainte de a termina masa (cere mai des să mănânce, câştigă mai puţin în greutate etc.), iar dacă este prea larg, copilul se poate îneca, laptele poate ajunge prin trompa lui Eustachio în urechea medie, producând otită (inflamaţia urechii medii, dată de infecţii).
  • Iată cu verifici ritmul de curgere: întoarce biberonul cu capul în jos şi urmăreşte cum curge laptele: este normal ca timp de 2 secunde să curgă un firicel subţire de lapte, iar ulterior ritmul să fie de 1 picătură pe secundă.
  • Dacă observi că bebe „trage” mai greu a doua jumătate a biberonului, slăbeşte puţin coletul de plastic care ataşează tetina de „gura” biberonului! Dacă este strâns prea tare, este foarte posibil ca orificiile special destinate pentru intrarea aerului să fie obturate – astfel se creează o presiune negativă ce îngreunează suptul.

Cum prepari un biberon perfect de lapte formulă

O pregătire greșită a biberonului poate afecta modul în care copilul crește
  • Citește cu atenție instrucțiunile de pe cutia de lapte formulă referitoare la preparare și la cantitatea zilnică recomandată în funcție de vârsta copilului!
  • Măsurile de lapte trebuie să fie rase şi apa exact cât este recomandată; dacă pui mai multă apă, laptele va avea o consistenţă scăzută şi, în timp, copilul nu va creşte; dacă vei pune mai mult lapte-formulă, cel reconstituit va fi prea concentrat, copilul va lua în greutate prea mult şi s-ar putea să-i fie afectaţi rinichii.
  • Foloseşte numai apă plată fiartă şi răcită. Cumpără eventual o apă recomandată de Societatea Română de Pediatrie. Nu folosi apă fiartă în mod repetat sau apă minerală. După vârsta de 1 an poţi să renunţi să mai fierbi apa plată, o poți încălzi direct la temperatura potrivită.
  • Cumpără un termometru special pentru lichide și verifică dacă laptele are temperatura optimă îninte de a-l servi celui mic!

Pregătirea biberonului. 5 secrete eficiente

  • Schimbă tetina din două în două luni sau atunci când observi că vârful este deteriorat!
  • Cumpără biberoane de calitate, pentru a le folosi până la doi ani. Siguranța și sănătatea bebelușului tău nu au preț!
  • Prepară laptele formulă cu câteva minunte înaintea orei de masă, doar așa proprietățile nutritive vor ajunge fix unde trebuie: în organismul copilului tău!
  • Când îl hrănești pe bebe, stai într-o poziţie confortabilă. Pentru a încuraja legătura cu copilul, aşază-i faţa la nivelul sânilor, distanţa optimă pentru contactul vizual.
  • Ţine biberonul astfel încât laptele să acopere gâtul sticlei – această poziţie va face ca cel mic să nu înghită mult aer.

Citește mai multe despre hrănirea corectă a copiilor în următoarele articole:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa