Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 14

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 14 de viață. Bebelușul începe să-și cristalizeze imaginea despre lumea înconjurătoare. Privește totul cu atenție și cu seriozitate, chiar și propria reflexie în oglindă.

Așază-l în fața unei oglinzi sau ia-l lângă tine dimineața când te pregătești pentru o nouă zi. El nu va realiza că imaginea din oglindă este chipul lui. De obicei își dau seama de acest lucru abia în al doilea an de viață. Îi va plăcea să se uite la reflexia lui (sau a oricui altcuiva) și-și va exprima încântarea zâmbind.

În sfârșit, programul lui de somn a început să intre în normal, permițîndu-ți și ție să te odihnești. Majoritatea sugarilor de patru luni dorm șase ore neîntrerupt pe noapte, deși sunt și unii care se mai trezesc pentru a fi alăptați. De la șase luni încolo va dormi probabil toată noaptea, așa că nu-ți pierde speranța.

Acum, bebelușul va înceta să-și sugă degetul sau suzeta când îți aude vocea. Gângurind la el, scoțând sunete amuzante sau pur și simplu descriindu-i obiectele din jur, nu numai că strângi legătura dintre voi, dar îl încurajezi să se exprime. Așteaptă și te va răsplăti cu „răspunsuri”.

El devine mai activ și interacționează mai mult cu tine și cu alte persoane: zâmbește și gângurește. E foarte amuzant când începe să râdă!

Atunci când ieși cu prietenii, ține-l aproape ca să interacționezi și cu alte persoane. Îi place să privească fețele altor bebeluși sau a animalelor de casă, dar ține cont că trebuie supravegheat cu atenție. Acum, tot ce îi e la îndemână prezintă interes. Ca să-l ajuți să-și dezvolte „arta” apucatului, dă-i diferite lucruri să țină în mânuță: zornăitoare ușoare, inele din plastic sau cauciuc pe care le poate prinde cu ambele mâini sau jucării din pluș.

Un timp, el va ține obiectul cu o mână apoi îl va trece în cealaltă, dar nu-ți poți da seama dacă e stângaci sau dreptaci până la 2-3 ani.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 14. Cum e influențată viața ta: Schimbi prietenii

Atunci când devii părinte se schimbă multe în relațiile tale, inclusiv cele cu prietenii. Uneori, prietenii vechi care nu au copii sunt la fel de încântați ca și tine de copilul tău și, în afara unor ajustări a programului vostru, nu se va schimba nimic în relația voastră. Alții poate nu sunt la fel de încântați de această schimbare intervenită în viața voastră: unii pot fi invidioși, alți plictisiți, iar alții nu au niciun interes față de copii în general. Nu-i poți condamna! Și tu te-ai schimbat. Nu ai cum să-ți continui viața pe care ai dus-o înainte să ai un copil și nici să ieși seara în oraș sau să pierzi nopțile.

Deși nu te poți aștepta ca lucrurile să rămână neschimbate, ar fi bine să găsești o modalitate de a împăca viața de acum cu prietenii. Ei nu se pot aștepta ca tu să renunți să te gândești la copil când ești cu ei, iar tu nu le poți cere să te asculte vorbindu-le tot timpul despre bucuriile maternității. Căutați subiecte comune pentru perioada de timp pe care o petreceți împreună. Ar fi minunat dacă ai putea ieși uneori în oraș cu prietenele la prânz, iar altă dată ar veni ele în vizită la tine.

Poate că te vei îndepărta de unii amici, dar, în același timp, copilașul îți va aduce alți prieteni. Datorită locurilor de joacă sau a forumurilor, tu și partenerul tău puteți cunoaște alți părinți cu care veți avea multe în comun.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 14. Află mai multe despre afte

Ce sunt aftele?

Este vorba despre infecțiile fungice care apar în gura bebelușului, cauzate de Candida albicanis. Dacă zărești puncte albe pe interiorul buzelor, obrajilor sau pe limbă, care nu se șterg cu saliva, ar putea fi vorba despre afte.

Candidoza se dezvoltă în mediu umed, cald, dulce – așa cum e gura sugarului. Dacă-l hrănești la piept, sfârcurile tale s-ar putea infecta când îi dai să sugă și din cauza asta ar putea deveni rigide, să se inflameze și să doară în timpul alăptatului. Ești mai vulnerabilă dacă ești stresată și din acest motiv ai imunitatea scăzută. Candida poate ajunge în sistemul digestiv al micuțului și eliminată în fecale, cauzând iritație de scutec sau candidoza vaginală.

Cum poți trata aftele bebelușului?

Ia legătura cu pediatrul. Îți va prescrie probabil niște antifungice pentru tine și bebeluș. Dacă-l alăptezi la sân e important să vă tratați amândoi ca să nu va infectați din nou unul de la celălalt. E posibil să treacă și câteva săptămâni de la începerea tratamentului până când vă veți vindeca.

În timpul tratamentului ai grijă să-ți speli des mâinile și să sterilizezi cu atenție jucăriile și suzeta copilului. Te poate ajuta și aplicarea pe sfârcuri a unei creme antifungice pe bază de clotrimazol.

Cum îl afectează aftele pe bebeluș?

Deși pe tine te poate deranja această infecție, el s-ar putea să nu fie la fel de afectat. La unii bebeluși pot fi însă supărătoare și din acest motiv pot deveni mai agitați și nu mai vor să mănânce din cauză că obrăjorii și giingiile sunt inflamate și dureroase.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video