Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 15

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 15 de viață. Când îl pui pe burtică, bebelușul își ridică umerii și capul, folosindu-și brațele ca suport. Aceste mini-flotări îl ajută să-și dezvolte mușchii și îi dau posibilitatea să vadă mai bine lucrurile care-l înconjoară. S-ar putea să te uimească, răsucindu-se pe spate sau invers.

Îl poți încuraja prin joacă: arată-i o jucărie dintr-o parte în alta dacă este interesat să învețe să se rostogolească și răsplătește-i eforturile prin aplauze și zâmbete. Are nevoie de încurajările tale, din moment ce e o activitatea nouă și, pentru el, puțin înfricoșătoare.

Micuțul a început deja să reacționeze la prezența, la vocea ta și chiar la expresiile faciale, fluturîndu-și mânuțele și dând din picioare. Tot la fel, dacă până acum le zâmbea tuturor celor cu care intra în contact, de acum devine mai selectiv.

Dacă se află în grupuri mai mari, cu persoane necunoscute, o să aibă nevoie de timp ca să se acomodeze. Acordă-i acest timp sau lasă-l uneori cu o bonă. Dacă este în brațele tale și se simte în siguranță, este posibil să-și dorească interacțiunea și cu alte persoane – mai ales cu copiii gălăgioși pentru că sunt mult mai atrăgători, mai amuzanți și mai puțin impunători din punct de vedere fizic pentru un sugar.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 15. Cum e influențată viața ta: Pleci de lângă copil

E normal să fii cuprinsă de anxietate atunci când trebuie să mergi undeva, chiar dacă îți lași bebelușul cu bunicii lui sau cu o bonă în care ai încredere. Faptul că ești agitată din această cauză demonstrează că-ți faci griji și că-ți pasă.

Cu toate acestea, nu e idee prea bună să-ți fie mereu teamă. Dorința ta de a fi mereu în preajma bebelușului te poate distrage de la alte priorități, cum ar fi sănătatea ta mintală (pauzele dintre voi vă fac bine amândurora) sau, din motive financiare, necesitatea de a te întoarce la serviciu. Mai mult, e spre binele lui să învețe să stea și cu alte persoane. O bonă de nădejde poate fi atât necesară, cât și prețioasă.

Dacă nu ai mai angajat una până acum, cere-le referințe părinților în care ai încredere. Odată ce te-ai hotărât asupra unei persoane, cere-i să vină să stea cu copilul în timp ce tu ești acasă și te ocupi de gospodărie. În felul acesta, poți observa cum interacționează cu el.

Limitează-ți prima „despărțire” la cumpărături scurte în apropierea casei. Atunci când ieși, încearcă să nu-ți arăți îngrijorarea, pentru că, dacă o faci, copilul va simți, iar despărțirea va fi mai grea pentru amândoi.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 15. Află mai multe despre bebeluși durdulii

Când este un copil considerat dolofan?

Unii se nasc cu o greutate mare, alții se îngrașă pe parcurs. Nu e din cauză că au o dietă nesănătoasă sau nu fac mișcare, ci pentru că încă nu și-au dezvoltat suficient musculatura. Acest gen de grăsime va dispărea atunci când copilul crește.

Ar trebui trecut pe dietă?

Nu. Pentru început, medicul va verifica dacă greutatea și înălțimea lui se încadrează în limitele normale potrivite vârstei lui. Dacă are greutatea mai mare, e posibil ca să-l supravegheze ca să vadă cum se dezvoltă. Sunt foarte rare cazurile în care medicul își face griji pentru un bebeluș la această vârstă, înainte să-i fie introdusă mâncarea solidă în alimentație.

Dacă e mai dolofan înseamnă că va avea mereu probleme cu greutatea?

Nu. Nu e obligatoriu ca un bebeluș dolofan să se transforme într-un adolescent sau adult supraponderal. Majoritatea revin la normal odată ce încep să se târască sau să meargă de-a bușilea. Pe măsură ce crește, îl poți menține în formă și sănătos, încurajându-l să se joace. Hrănește-l doar atunci când îi e foame și evită să-i dai să mănânce când e morocănos sau stresat. În situații de genul acesta, oferă-i o jucărie sau dragoste și un sărut.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video