Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 18

Dezvoltarea bebelușului- Săptămâna 18 de viață. La această vârstă, micuțul va da semne că a atins primul prag al dezvoltării emoționale: anxietatea față de străini. Poate deveni agitat sau chiar speriat în preajma necunoscuților sau chiar și în preajma persoanelor cunoscute.

Ține cont de asta atunci când ești cu el lângă un străin și încearcă să nu-l faci să se simtă și mai rău punându-l în brațele acestuia și făcându-l să plângă. Spune-le prietenilor și cunoscuților să se apropie încet, cu blândețe.

Dacă dă semne de anxietate față de străini, asta nu înseamnă că trebuie să eviți contactul cu alți oameni. Copilul are nevoie să fie înconjurat și de alte persoane în afară de tine și de partenerul tău. Amintește-ți că are nevoie de sprijinul tău și de răbdare ca să treacă de acest important stadiu.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 18. Se schimbă atitudinea față de mâncare

Acum își poate ține singur biberonul și e bine să-l lași s-o facă, dar numai sub stricta ta supraveghere. Un biberon lăsat la îndemâna copilului îl poate face pe acesta să mănânce prea mult sau să se înece. În plus, dacă micuțul adoarme în timp ce suge, zahărul din lapte îi poate cauza în timp carii dentare. Mai mult, laptele vărsat poate ajunge în canalul care leagă gâtul de ureche, ceea ce poate cauza o infecție a urechii.

Este posibil ca la această vârstă să-ți arate că e pregătit pentru mâncarea solidă – trece de la reflexul de a împinge cu limba tot ce i se pune în gură la interesul față de mâncare în general și față de cei care mănâncă. Nu te grăbi însă să-i dai mâncare solidă înainte de a sfătui cu pediatrul.

Este posibil ca sistemul lui digestiv să nu fie suficient pregătit și să nu poată să-și controleze mușchii cu ajutorul cărora mestecă și înghite (nu-ți face griji dacă e așa; asta va veni de la sine în următoarele săptămâni). Dacă-i dai alimente solide înainte să fie pregătit există riscul de a dezvolta alergii alimentare. Cele mai comune sunt cele la citrice, albuș de ou, unt de arahide, grâu, crustacee sau lapte de vacă.

Folosește-te de mesele luate în familie. Așează copilul lângă voi. Îi va plăcea să vă vadă mâncând și poate chiar va mânca și el mai mult. În următoarea lună va putea să stea singur în șezut și să apuce diferite obiecte, așa că va fi pregătit să învețe să mănânce singur.

Tot în această perioadă, pediatrul ar trebui să examineze ochii bebelușului, să verifice structura și alinierea, capacitatea de a-i mișca corect ca să se asigure că nu existe probleme congenitale sau de altă natură.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 18. Cum e influențată viața ta: Obișnuiește copilul cu alți oameni

Atunci când erai gravidă te îngrijorai din cauză că nu erai sigură dacă se va crea o legătură între tine și copil. Acum vei vedea că sunteți atât de legați și de dependenți unul de celălalt încât începe să țipe și să plângă dacă se apropie cineva de tine, chiar și partenerul tău. Atunci când bebelușul îi respinge pe ceilalți, e greu pentru ei, dar asta înseamnă și că tu vei avea mai mult de furcă. De aceea, este bine să-l înveți din timp să socializeze.

O legătură devine puternică doar în urma unei interacțiuni zilnice, așa că încurajează-ți partenerul să ia parte la îndatoririle zilnice: schimbatul scutecelor, baia și hrănirea micuțului. E indicat să-și facă timp să se joace cu el zilnic. La început, e bine să păstrezi distanța, pentru că micuțul te poate auzi sau simți mirosul.

Adu-l în contact și cu prietenii și familia. Ține-l  în brațe în timp ce altcineva îi vorbește sau îl implică într-un joc. Apoi, dă-i-l în brațe celeilalte persoane, dar stai în apropiere. Eventual, ieși pentru foarte scurt timp din cameră și întoarce-te. Repetă „schema” și de fiecare dată micșorează intervalul la care ieși și mărește timpul în care stai în altă cameră

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 18. Află mai multe despre constipație

De unde știi că bebelușul e constipat?

Nu există un număr normal de scaune pe zi. Când și cât de des are scaun depinde de când și cât a mâncat, cât de activ a fost și cât de repede digeră stomacul lui mâncarea. Constipația apare atunci când fecalele se blochează în intestin, întârziind eliminarea lor sau fiind dureros de eliminat.

Bebelușul poate fi constipat dacă:

  • Scaunele sunt tari, uscate și au firicele de sânge;
  • Au trecut trei sau mai multe zile de la ultimul scaun;
  • De câte ori are scaun simte disconfort puternic;

Ce anume cauzează constipația?

Dacă micuțul este hrănit doar cu lapte de la sân, atunci constipația apare foarte rar. În cazul în care scaunul este totuși tare, uscat și dureros, discută cu pediatrul. Când aceste simptome se combină cu starea de vomă sau balonarea, atunci poate fi vorba de ceva mai grav – blocaj intestinal.

Dacă micuțul e hrănit cu lapte praf, poate că stomacul nu suportă tipul de formulă de lapte pe care îl folosești. Vorbește cu medicul dacă e cazul s-o schimbi.

Dacă i-ai introdus în dietă cereale ca prim pas către trecerea la mâncare solidă, atunci acestea pot fi cauza constipației. Încearcă să adaugi în cereale piureuri din legume sau fructe (pere sau prune, nu banane pentru că acestea constipă).

Constipația îl poate deshidrata, așa că asigură-te că bea suficiente lichide. Dacă micuțul a trecut la mâncarea solidă, dă-i suc de pere sau de prune diluat cu apă sau pune-l în laptele muls de la sân.

Cum mai poți ajuta copilul?

În afara modificărilor aduse dietei, iată câteva trucuri ca să-i ajuți burtica să funcționeze normal.

  • Așază copilul pe spate și fă încet bicicleta cu piciorușele lui.
  • Cu blândețe, dar ferm, masează-i burta deasupra buricului. Dacă simți o zonă mai tare, insistă asupra ei timp de câteva minute.
  • Dacă se chinuie să elimine fecalele, pune-l în albiuța cu apă călduță ca să i se relaxeze mușchii.
  • Cu acordul pediatrului, folosește un supozitor cu glicerină sau stimulează-i rectul cu ajutorul termometrului. Dacă nici așa nu are scaun, medicul îți poate recomanda un laxativ pentru copii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video