Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 2

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 2 de viață. Uterul tău i-a fost adăpost călduros și comod și, din această cauză, bebelușului îi ia timp să se adapteze la numeroasele imagini, sunete și senzații din viața extrauterină. În acest moment, în săptămâna a doua, nu-ți vei da seama ce fel de personalitate are, din moment ce-și petrece tot timpul în diferite stadii de somnolență, vioiciune calmă sau vioiciune activă.

Singurul mod prin care știe să comunice este prin plâns, dar tu poți comunica prin voce și atingeri. Acum, el poate să-ți recunoască vocea și să o deosebească de celelalte.

Celor mai mulți bebeluși le place să fie ținuți în brațe, sărutați, mângâiați, masați și plimbați. Poate scoate un „ah” atunci când îți aude vocea sau îți vede chipul și este nerăbdător să te găsească în mulțime.

Săptămâna 2. Uite, mami, sunt ca tine!

Psihologul american Andrew Meltzoff a descoperit această capacitate atunci când a vizitat secţia de nou născuţi de la o maternitate. Conform acestuia, chiar de la o vârstă fragedă, copilul tău ştie că e ca tine. Deşi nu se poate vedea pe sine însuşi, se percepe totuşi ca fiind similar cu tine. Deci, se simte obligat de natură să facă ce faci şi tu.

Ce trebuie să ai în vedere este că micuţul este avid să ştie şi programat să înveţe cel mai mult din ceea ce vede că se întâmplă acasă. Ei fac acest lucru cel mai eficient privindu-şi părinţii. Asta înseamnă că bebeluşul tău creşte şi se dezvoltă şi va trebui să fii din ce în ce mai grijulie la ce faci şi spui, pentru că cei mici imită tot ce văd în jur, chiar şi comportamentele inadecvate (precum scobitul în nas).

Încercă atunci când este odihnit şi hrănit exerciţiul cu limba. Nu te aştepta la o reacţie imediată. Stai câteva secunde cu limba scoasă, destul de aproape încât să vadă suficient de bine, şi ai să observi că după un timp scurt o va scoate şi el la rândul său.

Mai târziu, undeva între patru şi şase luni, copilul îşi va ţuguia buzele şi va sufla. Un pic şi mai târziu, va începe să încerce să apese butoanele de la telecomandă şi multe alte acţiuni pe care le vede la tine şi la partenerul tău. În momentul în care va începe să îşi bage în gură diverse obiecte, ar trebui să fie semnalul de alarmă că va fi nevoie să fii şi mai atentă.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 2. Tristețea după naștere

Comportamentul tău nu pare să aibă sens – atunci când crezi că ar trebui să fii fericită, te simți deprimată, ai schimbări de dispoziție sau ești irascibilă. De fapt, există explicații pentru toate aceste stări și motive pentru care experimentezi tristețea de după naștere, care este mult mai puțin gravă decât depresia postnatală.

După prima săptămână petrecută acasă cu bebelușului, privarea de somn, recuperarea de după naștere, tot ce înseamnă îngrijirea unui nou-născut, lipsa de experiență și a ajutorului pot fi foarte stresante. Uriașele modificări hormonale care apar după naștere îți pot afecta dispoziția, mai ales dacă în trecut ai avut probleme din cauza sindromului pre-menstrual. În acest caz, nu-i de mirare că reprezinți teritoriul ideal pentru instalarea unei ușoare depresii.

Îți poate fi de folos să recunoști faptul că aceste sentimente sunt normale. E o idee bună să te destăinui persoanelor pe care le iubești și în care ai încredere: partenerului, părinților, unei rude sau prieten apropiat. Legătura cu alte mămici pe forumuri sau în viața reală te poate ajuta să înțelegi că nu ești singură.

Rezervă timp pentru tine. Lasă copilul cu partenerul tău sau cu părinții și vizitează o prietenă, mergi la cumpărături sau doar relaxează-te în cada cu apă caldă și spumă. Chiar și statul pe bancă sau plimbatul cu bebelușul prin parc, în aer curat, pot fi benefice.

Nu te gândi la serviciu! Serios! Amintește-ți că ești în concediu de maternitate și folosește această perioadă pentru a întări legăturile cu familia.

Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni, ia legătura cu medicul de familie. E posibil să ai depresie postnatală, o afecțiune mult mai serioasă. Cauzele acestei afecțiuni nu sunt încă pe deplin cunoscute, dar ce se știe e că nu au legătură cu cât de bună mamă ești sau cât de bine te descurci. Simptomele depresiei postnatale includ: anxietate extremă, atacuri de panică, modificarea apetitului (mănânci în exces sau dimpotrivă), insomnia și teama de a nu-i face rău bebelușului.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 2. Reducerea riscului de SMSS (Sindromul Morții Subite la Sugari)

Ce este SMSS?

Sindromul morții subite la sugari (SMSS) apare atunci când un bebeluș de până într-un an moare subit, fără o cauză cunoscută, de cele mai multe ori în somn.

Ar trebui să-ți faci griji?

Deși este una dintre cauzele principale ale deceselor la bebelușii între o lună și un an, se întâmplă destul de rar. De exemplu, în Statele Unite sunt 1.500 de cazuri anual, victimele având între 1 și 4 luni. În 90% dintre cazurile de SMSS, este vorba despre bebeluși de până în 6 luni.

Cum poți reduce riscul?

Când culci copilul, așază-l întotdeauna pe spate  – nu pe burtică sau pe o parte. Din 1994, când pediatrii și cercetătorii care au studiat SMSS au recomandat acest lucru, numărul cazurilor a scăzut la 50%!

Dormi în aceeași cameră cu copilul!

Nu lăsa copilul să doarmă cu perne lângă el, jucării moi sau barele de protecție ale pătuțului nefixate corespunzător. Culcă-l pe o saltea fermă, dreaptă, fără pernă sau jucării, ci doar un așternut bine întins și fixat.

Nu înfofoli copilul – pune-i o hăinuță în plus față de ce porți tu ca adult. Dacă ai impresia că este răcoare, îmbracă-l cu o pijama cu botoși, dintr-o singură bucată.

Nu fuma niciodată în preajma bebelușului și impune-le această regulă tuturor celor care vin în contact cu el. Alăptează-l, dacă poți, și, dacă dorești, oferă-i suzeta atunci când îl pui la culcare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video