Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 22

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 22 de viață. Bebelușul ar putea folosi mai mult o mână în detrimentul celeilalte. Nu-ți vei putea da seama dacă este stângaci sau dreptaci până pe la 2-3 ani. Nu încerca să-i influențezi alegerea, care este este determinată încă de la naștere. Dacă încerci să-l convingi să folosească o mână, deși el înclină s-o folosească pe cealaltă, nu vei face altceva decât să-l derutezi și să declanșezi probleme în coordonarea mână-ochi, dexteritate sau scrierea de mână.

Dacă vrei să-l înveți limbajul semnelor, acum este momentul, pentru că înțelege cuvintele și învață mai repede să se miște decât să vorbească. De exemplu, majoritatea bebelușilor descoperă pe la 9 luni cum să-și fluture mâna și pe la un an cum să indice obiectul pe care-l vrea. Cu mult înainte să înceapă să spună „pa-pa” sau „uite”.

Dacă-i oferi uneltele necesare cu ajutorul cărora se poate exprima, îi poți diminua frustrarea. De exemplu, atunci când vorbești despre o carte, lipește-ți palmele și desparte-le sau când vrei să spui „mâncare”, unește-ți degetele și du-le la gură. Mai târziu, bebelușul va putea să te anunțe că și-a terminat sucul, punând mânuța pe gura paharului. Nu trebuie să-ți faci griji că acest limbaj va interfera cu vorbirea, ba dimpotrivă, îi va fi de folos.

În această perioadă îi place să se joace, mai ales dacă activitatea implică sunete și cuvinte. De exemplu, va încerca să te imite după pronunți cuvinte simple ca ”mac-mac” sau ”bau-bau”. Astfel de jocuri se pot desfășura oriunde, și el va fi încântat să le audă alături de clipocitul apei în cadă sau zgomotul cuburilor dărâmate pe podea.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 22. Cum e influențată viața ta: compari copilul cu alții

E greu de crezut că există părinți care nu trag cu ochiul la copilul prietenilor sau la unul zărit în magazin ca să-l compare cu al lor. Atunci când auzi despre un copil că e mai avansat decât al tău (din diferite puncte de vedere), e normal să te îngrijorezi sau măcar să te întrebi dacă bebelușul tău este în regulă.

Nu că acesta ar fi un lucru folositor. Fiecare copil e unic și se dezvoltă în ritmul lui. Mai ales în jurul vârstei de 6 luni, diferențele de la un copil la altul pot fi semnificative.

Dacă-ți faci griji în legătură cu copilul tău, poate că ar fi bine să afli mai multe despre modul în care se dezvoltă copiii. Chiar și așa, graficele sunt doar niște statistici, iar copilul tău poate nu se încadrează pentru că în acest moment el se concentrează mai mult pe o anumită abilitate decât pe alta sau are nevoie de mai mult timp. În cele din urmă, ascultă-ți instinctele: dacă ai impresia că ceva nu e în regulă, ia legătura cu pediatrul.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 22. Află mai multe despre: Vitamine și suplimente

Vitamina D este recomandată încă din prima zi ca supliment copiilor care sunt alăptați și celor care beau mai puțin de 900 de mililitri de lapte praf pe zi. Din laptele provenit de la sân se transferă doar o mică parte din vitamina D, în timp ce laptele praf este îmbogățit cu această vitamină.

Deși este adevărat că organismul nostru are suficientă vitamina D dacă este expus la soare, e bine să se minimalizeze expunerea directă a unui bebeluș. Pielea lui este foarte fină și subțire și chiar și câteva minute de expunere la soare pot contribui la apariția cancerului de piele și a ridurilor mai târziu în viață.

Cât despre celelalte vitamine, pediatrul îți poate recomanda sau nu alte suplimente pe măsură ce micuțul crește și trece la hrană solidă. În mod normal, bebelușii care au o dietă diversificată, nu au nevoie de suplimente, dar există și excepții.

De exemplu, micuțul poate avea nevoie de un supliment de vitamine dacă s-a născut prematur, a avut greutate mică la naștere, mănâncă mai puțin decât ar fi normal sau are o afecțiune cronică din cauza căreia nu poate mânca suficient.

De unde știi dacă bebelușul are nevoie de ceva?

Dacă ai îndoieli legate de necesarul de vitamine și minerale, cel mai bine e să vorbești cu pediatrul. Niciodată să nu-i dai copilului vitamine sau suplimente pentru adulți chiar dacă micșorezi doza!

Poți să-i dai mai multe vitamine doar pentru că ești îngrijorată?

Nu! Vitaminele se administrează conform instrucțiunilor de pe prospect, la fel ca orice alt medicament. Dacă dai copilului o cantitate mai mare dintr-o anumită vitamină, aceasta poate interfera cu absorbția altor nutrienți și poate fi chiar periculoasă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video