Săptămâna 27

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 27 de viață

Dinții bebelușului pot apărea la 3 luni sau abia la un an, dar celor mai mulți le apar (de obicei cei doi de jos, din mijloc) între 4 și 7 luni. Nu-ți face probleme dacă la început au o poziție ciudată. În mod normal, spațiul dintre dinți dispare după ce îi apar toți.

Odată cu debutul acestui fenomen, să te aștepți la salivă în exces (și ție ți s-ar întâmpla dacă ar trebui să te obișnuiești cu „chestii” noi în gură).

Ca să-i ușurezi chinul, dă-i ceva de mestecat (un inel din cauciuc sau o batistă udă, rece). Îl pot ajuta și alimentele reci (sucul de mere sau iaurtul), amorțindu-i gingiile inflamate.

Dacă bebelușul tău este la fel ca majoritatea la vârsta asta, atunci începe să dea semne de anxietate când pleci. Departe de a fi un motiv de îngrijorare, această anxietate este primul semn că începe să înțeleagă lumea înconjurătoare.

Până acum, dacă ieșeai din cameră aproape că nici nu observa. Acum știe că ai plecat, îți simte lipsa și e posibil să înceapă să plângă imediat cum ieși din raza lui vizuală.

Împotrivirea lui la despărțire te poate încânta sau frustra. Ca să vă fie mai ușor amândurora, dacă te pregătești să ieși la cumpărături și el rămâne acasă, copleșește-l cu sărutări și îmbrățișări înainte să ieși pe ușă și spune-i că te întorci repede. Nu va înțelege că vei fi acasă într-o oră, dar dragostea și afecțiunea îl vor ajuta să se liniștească până la întoarcerea ta.

Mai mult, încearcă să urmezi un ritual de câte ori pleci și lasă-l cu cineva apropiat. În felul acesta, dacă nu-i are alături pe mami sau tati, e cu cineva cunoscut.

Cum e influențată viața ta: Petrece timp și departe de copil

Este în regulă să pleci uneori de lângă el – dacă nu o faci de dragul tău, atunci fă-o pentru el. Despărțirile scurte îl ajută să se obișnuiască și cu alți oameni, să devină sociabil și-l va ajuta să suporte mai ușor inimentele despărțiri mai lungi (când te întorci la serviciu).

Nu trebuie să lipsești mult: o oră la cumpărături sau la un film e de ajuns. E binevenită orice despărțire scurtă atunci când nu doarme și își dă seama că nu ești lângă el. De cealaltă parte, tu îți vei da seama că nu a căzut cerul dacă ți-ai lăsat o oră copilul cu altcineva.

Află mai multe despre: Înecare

Îți dai seama când se întâmplă?

Da. Se întâmplă când copilul se chinuie să respire sau să disloce ceva ce i-a rămas în gât. Dacă s-a înecat din cauza problemelor cu respirația, atunci va scoate sunete ciudate, râgâie, tușește sau respiră șuierat. Pielea lui se poate înroși sau învineți și-și poate pierde cunoștința.

Ce trebuie să faci când se îneacă?

Dacă bebelușul poate tuși, plânge, vorbi și respira normal, atunci căile respiratorii nu sunt total blocate. E posibil să reușească să scape singur de neplăcuta senzație și în acest caz îl poți ajuta păstrându-ți calmul și încerând să-l liniștești. Dar dacă se chinuie să respire, pielea i se înroșește sau învinețește, intră în panică (ochi măriți, gura deschisă) sau își pierde cunoștința, atunci strigă după ajutor și cheamă Salvarea în timp ce încerci să-i eliberezi căile respiratorii. Ar fi bine să cunoști tehnicile de acordare a primului ajutor la copii.

Care sunt cele mai bune metode prin care poți evita înecarea

Dă-i să mănânce dumicați potriviți vârstei, supraveghează-l în timp ce mănâncă (nu-l hrăni în fugă sau în mașină, în timp ce mergeți) și fă-o întotdeauna când stă în șezut, nu culcat. Nu-l lăsa să se joace cu jucării mici sau cutii de la pudra de talc. Verifică instrucțiunile de pe jucării și nu-i administra medicamente împotriva durerilor de gingii care-i pot activa refluxul gastroesofagian.

Ce faci atunci când suspectezi că micuțul a înghițit ceva?

La această vârstă, bebelușii au tendința să ducă totul la gură și chiar să înghită obiecte mici (monede, nasturi), care în mod normal sunt eliminate pe cale naturale fără să provoace complicații. Dacă ți se pare însă că salivează excesiv, că nu poate înghiți, că i-a scăzut dramatic apetitul sau că-ți indică durere în gât sau în piept, ia imediat legătura cu pediatrul sau mergi cu copilul la camera de gardă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()