Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 31

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 31 de viață. Vederea copilului s-a dezvoltat, iar acum are claritatea unui adult. Deși încă vede mai bine de aproape, recunoaște persoanele sau obiectele aflate în celălalt capăt al camerei. Acum poate vedea o jucărie aflată în celălalt colț și se poate târî după ea. La această vârstă, s-a fixat culoarea ochilor, deși e posibil să mai apară schimbări subtile.

Când îi cade o jucărie pe jos, se uită după ea și ți-o arată cu degetul. Poate prinde cu degetele o bucățică de mâncare și a învățat să scape și să arunce cu precizie obiectele. Tot acum, e probabil să înceapă să deprindă arta de a prinde un obiect cu două degete, cel mare și arătătorul.

Îi place să lovească lucrurile și să-și vâre degețele în găuri, așa că ai mare grijă la prize mai ales.

Sunt momente în care îi e frică și se sperie de lucruri pe care nu le înțelege, chiar și de unele care nu-l deranjau până cu puțin timp în urmă. Când se întâmplă așa, tot ce poți face este să-l asiguri că nu s-a întâmplat nimic, să-l mângâi și să-l convingi că ești lângă el. Uneori e de ajuns o îmbrățișate sau un sărut.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 31. Cum e influențată viața ta: Stresul cauzat de îngrijirea copilului

Odată ce bebelușul începe să capete mobilitate și independență, poate fi dificil să ții pasul cu el. O pauză în care să-ți tragi sufletul e mai mult decât binevenită.

Atunci când te simți copleșită, lasă copilul în țarc timp de câteva minute. Dacă plânge noaptea, așteaptă câteva secunde și abia apoi verifică ce are. Respiră adânc și numără până la 10 înainte să explodezi atunci face vreo năzbâtie și tu ești prea obosită ca să te amuzi. Măcar uneori, dormi la prânz când doarme el și, bineînțeles, cere-i partenerului să faceți cu schimbul.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 31. Află mai multe despre tuse

De ce tușesc bebelușii?

Chiar și bebelușii sănătoși tușesc, iar asta e bine pentru că-i poate ajuta să respire mai ușor, curățând secrețiile care le astupă căile respiratorii. Tusea poate persista după o răceală, dar, în funcție de problemă, sună diferit.

  • Dacă micuțul șuieră sau se chinuie să respire, ar putea avea bronșiolită, care este cauzată de un virus.
  • Dacă tusea e profundă și seamănă cu un lătrat, copilul poate avea angină.
  • Dacă tusea durează de mult timp și este deja cronică (persistând și noaptea), poate fi vorba despre sinuzită sau o alergie.
  • Dacă tusea apare brusc, fără să fie urmare a unei răceli, poate fi astm sau copilul a inhalat ceva.
  • Dacă tusea persistentă e însoțită de dificultăți în respirație, febră și frisoane, poate fi pneumonie.
  • Dacă tusea alternează la 20-30 de secunde și, între accesele de tuse, copilul șuieră, poate fi vorba despre tuse convulsivă.
  • Dacă tușește constant și are mucus care-i îngreunează respirația, verifică să nu aibă fibroză chistică.

Poți să-i dai copilului sirop de tuse sau alte medicamente? Ce poți face pentru el?

Nu-i administra medicamente fără rețetă (decongestionante sau antihistaminice) fără să te sfătuiești cu pediatrul mai întâi. Pentru început, ar trebui să încerci să cureți secrețiile dându-i lichide multe și să folosești un umidificator noaptea. Dacă bănuiești că tusea e cauzată de alergenii din camera lui, înlătură jucăriile de pluș, ai grijă să nu existe praf și nu lăsa acolo animalele de companie. Cel mai important, asigură-te că micuțul nu stă în fum de țigară în casă sau în mașină.

Când trebuie dus copilul la medic?

Dacă tusea îl împiedică să mănânce sau să doarmă, atunci trebuie să iei măsuri. Ia însă legătura imediat cu medicul dacă micuțul scuipă sânge după ce tușește, respiră greu sau are simptome care indică o afecțiune serioasă (febră, bătăi rapide ale inimii, letargie sau stare de vomă). Dacă micuțul nu poate respira sau își pierde cunoștința, aplică tehnicile de prim-ajutor și pune pe cineva să sune la 112.

Pentru că alergiile, corpurile străine sau astmul pot cauza tuse cronică, ia legătura cu pediatrul dacă tusea persistă mai mult de o săptămână.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video