Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 32

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 32 de viață. Din moment ce bebelușul învață să se ridice și să meargă, te întrebi probabil dacă are nevoie de încălțăminte.

Majoritatea pediatrilor și a experților în dezvoltarea copiilor susțin că  nu e bine să-l încalți decât atunci când începe să iasă periodic afară, la plimbare. E normal ca micuțul să se clatine sau să meargă crăcănat și tălpile lui să pară plate. Mersul desculț îl ajută însă să-și întărească picioarele și mușchii, iar faptul că simte textura covorului sau a parchetului îl ajută și-și mențină echilibrul.

Pe zi ce trece, se deplasează tot mai mult și e mai sigur pe el. Acum poate să se cațere pe trepte și să se plimbe de la un obiect de mobilier la altul. La această vârstă sunt bebeluși care chiar fac primii pași. Unii merg de pe acum, în timp ce alții încep abia după 1 an.

Micuțul a învățat cum să-și îndoaie genunchii și cum să se îndrepte, iar asta e mai greu decât crezi. Există situații în care poate încremeni în picioare, agățat de pătuț. Pentru că nu știe cum să se așeze, ajută-l și învață-l cu blândețe.

Iată o modalitate prin care-l poți ajuta să învețe să meargă: îngenunchează în fața lui și ține-l de mânuțe la distanța brațelor tale. Cheamă-l la tine!

În acest moment, e important să-l protejezi de accidentele casnice. Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să pui opritoare la uși și la sertarele dulapurilor și să muți produsele de curățat și alte potențiale otrăvuri în locuri în care nu ajunge. Un alt punct important sunt capacele de la prize.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 32 . Cum e influențată viața ta: Fă mișcare!

Mișcarea furnizează mai multă energie decât consumă. Secretul e să alegi un gen de exerciții care se potrivește orarului tău zilnic.

Ieși din casă. Mergi la plimbare, aleargă sau pornește în drumeție – poți lua și bebelușul cu tine. În timp ce tu faci mișcare, îl stimulezi și pe bebeluș.

Fă cursuri împreună cu bebelușul. Există săli de pilates și yoga care oferă cursuri pentru părinți și copii.

Amenajează-ți un studio acasă. În colțul unei camere, poți instala un aparat de sport la care poți lucra în timp ce bebelușul doarme sau se joacă lângă tine.

Dansează cu copilul. Învârtiți-vă prin cameră. Micuțului îi vor plăcea mișcarea și muzica.

Evită scurtăturile. Parchează mai departe de destinație ca sa ai posibilitatea să mergi pe joc.

Alege scările în detrimentul liftului. Fiecare pas contează și acesta este un exercițiu foarte bun.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 32. Află mai multe despre cucuie

Ce trebuie să faci dacă micuțul are un cucui?

Încearcă să-l liniștești, dar nu exagera. Cucuiele sunt ceva obișnuit la copiii care abia învață să meargă și cele mai multe sunt minore, nefiind considerate răni serioase. Pune gheață pe locul afectat timp de 20 de minute, ca să se dezumfle. Încearcă să-i distragi atenția copilului, ca să stea cu compresa cu gheață.

Dacă ți se pare că după lovitură micuțul nu se comportă ca de obicei, ia legătura cu pediatrul. Tu îți cunoști cel mai bine copilul, așa că urmează-ți instinctul și ia legătura cu un specialist dacă ai îndoieli.

Mergi imediat la medic dacă micuțul are unul dintre următoarele simptome: vomită, este agitat, confuz, pare amețit, plânge sau țipă timp îndelungat, dacă cucuiul este mare, pielea este spintecată, apare vânătaie în spatele urechii sau în zona fontanelei, dacă apar pete albăstrui inexplicabile, sânge în albul ochilor sau dacă-i curge sânge curat din gură, nas sau urechi. Aceste simptome pot indica o contuzie.

Sună imediat la salvare dacă își pierde cunoștința sau nu respiră după cădere. În această situație, aplică imediat tehnicile de resuscitare.

Cum poți preveni loviturile la cap?

Nu ai cum să eviți toate căzăturile și loviturile, dar iată cum poți încerca!

  • Securizează mobila și televizorul în așa fel încât să nu cadă peste copil și îndepărtează veiozele, vazele și obiectele grele la care poate ajunge copilul.
  • Supraveghează-l atunci când se urcă pe pat sau pe fotoliu.
  • Montează protecții pentru colțurile mobilei și fixează covorul.
  • Stai aproape de copil atunci când se află pe măsuța pe care-i schimbi scutecul sau în căruțul de cumpărături. Atunci când e posibil, fixează-l în curele, dar nu te baza numai pe ele.
  • Pune salteaua de la pătuț la cel mai de jos nivel.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video