Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 33

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 33 de viață. În această perioadă îți va fi mai greu să călătorești cu bebelușul. S-a obișnuit cu chipurile familiare și-i place rutina, așa că drumurile lungi îl pot afecta, mai ales atunci când vizitează locuri noi și întâlnește persoane necunoscute.

La 30 de săptămâni bebelușul nu înțelege noțiunea de călătorie, dar își dă seama că se află într-un loc necunoscut. Așteaptă-te la scâncete și agitație și fii pregătită să-i distragi atenția: ia cu voi cărți, zornăitoare, cuburi din plastic și, bineînțeles, jucăria lui preferată, dacă are una.

Acum și în următoarele luni se accentuează anxietatea cauzată de despărțire. Deși e normal ca micuțul să fie foarte atașat și dependent de tine și să se teamă de ceilalți, trebuie să-l obișnuiești ca să-l poți lăsa cu bunicii sau bona. Poți atenua tranziția, sfătuindu-i pe cei din jur să se apropie de micuț încet, cu mișcări blânde.

Dacă se calmează cu ajutorul suzetei sau sugându-și degetul mare, atunci e bine. Aceasta este una dintre metodele care dau cele mai bune rezultate când e vorba despre bebeluși.

Din cauza acestei anxietăți, îți va fi greu să pleci undeva pentru o perioadă mai lungă de timp.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 33. Cum e influențată viața ta: Gustări sănătoase

Gustările pot fi foarte importante pentru un părinte ocupat să crească un bebeluș. Iată câteva idei pentru gustări sănătoase!

Ține-le la îndemână. Atunci când pregătești geanta bebelușului, pune și gustări pentru tine. Încearcă să le ai mereu în bucătărie ca să nu fii nevoită să apelezi la automatele cu dulciuri.

Idei de gustări. Batoane cu conținut scăzut de zahăr, fructe proaspete, cereale, biscuiți cu brânză, legume crude (simple sau cu humus), iaurt simplu și salsa. Pentru o gustare deosebită, amestecă în blender fructe congelate, lapte și iaurt.

Hidratează-te. Este foarte important acest aspect, mai ales dacă alăptezi. Dacă urina este clară sau galben deschis, atunci e semn că te hidratezi corespunzător. Ai însă grijă ce bei! Experții consideră că mamele care alăptează trebuie să limiteze consumul de cafeină (provenită din cafea, ceai, băuturi energizante sau cacao) la maximum 300 de miligrame pe zi. O cantitate mai mare îi poate dăuna copilului, afectându-i somnul.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 33. Află mai multe despre răcelile bebelușului

Ce trebuie să faci când răcește copilul?

O răceală obișnuită nu este ieșită din comun. În realitate, majoritatea copiilor răcesc și de 10 ori în primii doi ani de viață. Pentru un copil mai mare, o răceală este mai mult o neplăcere decât o afecțiune. Tot ce trebuie să faci e să-i asiguri confortul, în așa fel încât organismului lui să poată lupta cu virusul și să se recupereze.

  • Permite-i să se odihnească suficient. Poate va simți nevoia să doarmă mai mult sau mai des.
  • Pune sub saltea (nu pe pat!) niște prosoape împăturite care să-l ajute să stea cu capul mai sus și să respire mai ușor.
  • Fă-i o baie caldă.
  • Hidratează-l cu lapte de la sân, lapte praf sau apă.
  • Folosește picături cu sare de mare și curăța-i nasul cu ajutorul unei pompițe.
  • Pune în camera lui un dezumidificator sau du-l în baia plină cu aburi pentru 15 minute.

Îi poți administra paracetamol sau ibuprofen dacă are febră, dar trebuie să știi dozajul corect. Dacă nu ești sigură ce cantitate să-i dai, ia legătura cu pediatrul.

Când trebuie să mergi la medic?

Atunci când simptomele durează mai mult de 10-14 zile trebuie să te prezinți la cabinetul medicului care are grijă de copilul tău. Ia legătura cu medicul dacă șuieră, respiră greu, plânge în timp ce-l hrănești sau când îl pui la culcare, își duce mânuța la ureche sau are peste 38 de grade Celsius, temperatură măsurată rectal.

Cum poți preveni răcelile?

Spală-te pe mâine regulat și cere-le membrilor familiei sau prietenilor care vin în vizită să se spele pe mâini înainte să intre în contact cu copilul. Ține-l departe de fumători și de copiii răciți. Dacă-l alăptezi, continuă s-o faci pentru a-i transmite micuțului anticorpii necesari.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video