Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 37

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 37 de viață. Copilul începe să înțeleagă multe cuvinte și propoziții, așa că e mai important ca niciodată să-i vorbești. Acum ar fi bine să-i „traduci” cuvintele. În acest stadiu al dezvoltării lui e mai bine să eviți să vorbești ca un copil. Poate că e amuzant, dar e în interesul copilului să audă pronunția corectă a cuvintelor.

Deși poate ți se pare ciudat să ai conversație cu un bebeluș, făcând-o îl încurajezi și îl ajuți să învețe mai repede să vorbească. Atunci când turuie „o propoziție”, ascultă-l și răspunde-i „Chiar așa? Ce interesant?”. Micuțul va zâmbi probabil și va continua să „povestească”.

În viitorul apropiat vei observa cuvinte sau gesturi pe care le înțelegi, dar și alte forme de comunicare ca indicatul sau mormăitul. E important să spui numele obiectele pe care ți le arată ca să îl ajuți să învețe numele acestora.

Descrie-i cuvânt cu cuvânt ceea ce faci, indiferent că toci ceapa pentru mâncare sau împăturești rufele spălate. Poți profita și de momentul când ieșiți la plimbare. „Acum te așez în căruciorul albastru, punem hamul și ne asigurăm că stai bine. Gata, putem merge în parc!”.

Îi poți fredona cântecele cu cuvinte simple sau asocia un cuvânt cu un gest (făcutul cu mâna cu pa-pa). În scurt timp, va începe să facă legături. De exemplu, dacă tu aplauzi, o va face și el și va spune ma-ma când se uită la tine și ta-ta când se uită la partenerul tău.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 37. Cum e influențată viața ta: Problemele cauzate de ridicatul copilului în brațe

Un copil măricel înseamnă automat o greutate mai mare. Fiind puțin atentă, poți evita problemele cauzate de căratul bebelușului în brațe.

  • Când îl ridici în brațe, flexează genunchii, ține coloana dreaptă și lasă-te la nivelul lui, în loc să te apleci de mijloc.
  • Atunci când șezi, e bine să stai confortabil, pe un fotoliu cu brațe. Eventual, pune o pernă la spate.
  • Când mergi mai mult pe jos cu el în brațe, ar fi bine să iei în considerare hamurile speciale, care distribuie uniform greutatea și îți protejează gâtul și umerii.
  • Pentru a evita apariția durerilor de încheieturi, alternează brațele.
  • Sunt indicate exercițiile fizice pentru întărirea musculaturii spatelui.

Dacă totuși te alegi cu dureri sau tensiuni musculare, o baie caldă sau un duș îți pot atenua durerea. Poți lua chiar și un antiinflamator ușor.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 37. Află mai multe despre apnee

Ce este apneea?

Apneea este o tulburare din cauza căreia, în timp ce doarme, bebelușul nu respiră temporar și periodic. Vinovate pot fi mai multe lucruri care-i blochează căile respiratorii superioare și-l împiedică să respire normal: inflamarea polipilor sau a amigdalelor, răcelile frecvente, alergiile, bărbia retrasă, bolta palatină despicată sau sistemul nervos insuficient dezvoltat. Copiii născuți prematur și cei cu sindromul Down sunt mai predispuși la această afecțiune.

Cum îți dai seama dacă bebelușul tău are apnee?

În timpul somnului, copilul care are apnee sforăie zgomotos, are răsuflarea întretăiată sau tușește, face pauze îndelungate între respirații, pare agitat sau transpiră intens. Un copil care are apnee se poate trezi deseori peste noapte și din acest motiv este obosit peste zi. De cele mai multe ori, această problemă este asociată cu polipi sau amigdale inflamate sau greutatea excesivă.

Ce trebuie să faci când copilul are apnee?

Primul pas pe care îl poți face atunci când suspectezi că bebelușul tău are apnee este să mergi cu el la medicu. Te poți adresa unui specialist în problemele somnului sau unui ORL-ist. Dacă problema o reprezintă polipii sau amigdalele, uneori se recomandă intervenția chirurgicală. Netratată, apneea poate duce la complicații legate de învățare și comportament, așa că pediatrul ți-ar putea recomanda o polisomnografie (observarea copilului pe timpul nopții) ca să poată pune diagnosticul corect.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video