Săptămâna 4

Dezvoltarea bebelușului- Săptămâna 4 de viață

În săptămâna 4 de viață, bebelușului îi place să-ți vadă chipul și poate chiar încerca să-ți imite mimica. Scoate limba și vezi dacă face la fel.

În scurt timp, va gânguri, va geme și va îngâna. Răspunde-i în același fel în timp ce-l privești în ochi. Nu trebuie să te simți prost că vorbești ca un bebeluș – micuții sunt fascinați și acesta este un exercițiu prin care pot deprinde cum funcționează comunicarea verbală.

Atunci când ai de făcut comisioane sau cumpărături în apropierea casei, ia copilul cu tine și pune-l în ham, la pieptul tău, ca să se simtă în siguranță și să fie fericit. Bebelușilor le place să simtă căldura mamei.

Cum e influențată viața ta: Amalgam de sentimente

Chiar dacă, de când ai devenit părinte, te simți cea mai fericită persoană de pe Pământ, e normal să ai momente în care ești dezamăgită. Ți-ai petrecut nouă luni imaginându-ți cum va fi copilul tău și poate că realitatea nu se potrivește perfect cu visul. Cei mai vulnerabili în fața unei astfel de probleme sunt părinții ai căror copilași s-a născut cu probleme de sănătate, deși nici părinții ai căror copilași sunt sănătoși nu sunt scutiți de astfel de sentimente.

În orice caz, sosirea pe lume a bebelușului trebuie sărbătorită, chiar dacă trebuie să renunți la bebelușul imaginat de tine ca să-l iubești cu adevărat pe cel real. Părinții vorbesc rareori despre acest fenomen, care la urma urmelor este perfect normal și uman. Așadar, dacă bucuria este umbrită de o urmă de regret, nu trebuie să te simți vinovată. Acordă-ți puțin timp să accepți că viața reală e frumoasă și apoi consideră-te binecuvântată.

Află mai multe despre vaccinuri

De ce se recomandă vaccinarea copiilor?

Niciunui părinte nu-i place să-și vadă copilul injectat, dar vaccinurile au fost create pentru protecția împotriva unor afecțiuni grave. Unele dintre acestea (poliomielita și difteria) erau frecvente în urmă cu o sută de ani, dar acum sunt foarte rare cazurile.

Cum funcționează?

Vaccinurile conțin o versiune atenuată sau chiar moartă a unui virus sau bacterie care cauzează o anumită afecțiune. După ce copilul este vaccinat, sistemul lui imunitar creează anticorpi împotriva virusului sau bacteriei respective și-l protejează dacă este expus la acea afecțiune.

În România, legislaţia nu prevede obligativitatea vaccinării, ci doar obligativitatea doctorilor de a asigura vaccinarea copiilor. În general, părinţii sunt întrebaţi dacă doresc să-şi vaccineze copiii şi semnează un consimţământ.

Există Programul Naţional de Imunizări prin intermediul căruia copiii beneficiază gratuit de cele mai importante vaccinuri – BCG (antituberculoză), antihepatită B, DTP (antidifteric, antipertusis, antitetanos), antipoliomielită, antirujeolic (împotriva pojarului).

Iată schema de vaccinare

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()