Săptămâna 5

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 5 de viață

Zâmbetul este limbaj universal și primul zâmbet al bebelușului apare în același timp la toate rasele, așa că pregătește-te să-ți fii recompensate grija cu iubirea cu cel mai frumos zâmbet știrb. Cu siguranță că-ți va topi inima, chiar dacă n-ai dormit și ești epuizată.

La cinci săptămâni, mușchii gâtului sunt mai puternici, ceea ce-i permite micuțului să-și mențină capul ridicat pentru câteva secunde sau chiar minute. Tot acum, dacă stă pe burtică, încearcă să se întoarcă pe o parte.

De la această vârstă, copilul începe să doarmă mai mult noaptea (în jur de șase ore fără întrerupere). Experții spun că e bine să pui copilul în pătuț când încă nu doarme, dar este somnolent. Așa, se va obișnui cu rutina. Îl poți ajuta cu o baie caldă, masaj și chiar citindu-i o poveste.

Cum e influențată viața ta: Controlul postnatal

În curând vei merge la ultimul control la obstetrician din seria pe care ai început-o cu primul control prenatal. Medicul care te-a îngrijit trebuie să se asigure că ești bine atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, ținând cont de stresul provocat de sarcină, travaliu și naștere.

În timpul examenului pelvian, medicul va verifica dacă s-au vindecat fisurile sau zgârieturile. Dacă cervixul este vindecat, este posibil să ți se facă și un test Papanicolau. În cazul în care ai avut o ruptură sau epiziotomie, medicul va verifica modul în care s-a vindecat. Cu ocazia acestui control, îți va presa abdomenul ca să se asigure că este elastic, iar dacă ai născut prin cezariană va inspecta cicatricea.

Îți vor fi verificați și sânii. Dacă alăptezi, medicul îi va examina ca să nu existe canale înfundate și să faci mastită. Va verifica și textura lor și eventualele pete roșii, ca să se asigure că nu sunt semne de infecție.

Probabil vei afla că poți să faci sex din nou, deși sunt mame care nu se simt interesate de acest aspect și mai așteaptă câteva săptămâni sau chiar luni. Indiferent de apetitul tău sexual, e bine să fii atentă pentru că poți rămâne însărcinată  înainte să-ți vină ciclul, chiar dacă alăptezi.

Medicul se va interesa și de sănătatea ta psihică. 4 din 5 mămici prezintă o depresie ușoară, cunoscută ca tristețea după naștere. Dacă această stare persistă mai mult de două săptămâni, atunci poate fi vorba despre depresie postanatală, o afecțiune mult mai gravă. În această situație ți se va recomanda un psiholog.

Află mai multe despre comunicarea cu medicul pediatru

Cât de des va merge copilul la medic?

Cei mai mulți pediatri sau medici de familie vor să consulte copilul o dată sau de două ori în primele 10 zile de la naștere, apoi la o lună, la două, patru, șase, nouă și la 12 luni. Dacă bebelușul are probleme de sănătate sau nu ia suficient în greutate, atunci îl va consulta mai des.

Cum poți profita cât mai mult de aceste programări?

Medicii sunt foarte ocupați și e posibil să ți se pară că timpul alocat bebelușului tău trece prea repede, așa că ar fi bine să mergi pregătită. Cel mai bine e să faci din timp o listă cu întrebările pe care le ai. În timpul consultului, fii pregătită să notezi greutatea pe care o are bebelușul, lungimea și programarea vaccinurilor, ca și orice instrucțiuni date de medic. Dacă uiți ceva important, nu-ți face probleme: poți suna la cabinet între două programări.

Tu îți cunoști cel mai bine copilul, iar medicul este expert în stabilirea stării lui de sănătate, așa că e important să comunicați. Dacă nu ești de acord cu sfaturile lui sau ai senzația că nu dă atenție comentariilor tale, spune deschis. Este posibil ca unul dintre voi să fi înțeles greșit. Cei mai mulți medici apreciază onestitatea și vor să coopereze cu părinții. Dacă însă există neînțelegeri serioase între voi, atunci e mai bine să cauți un alt medic. Eventual, cere-le referințe prietenilor.

Ce faci atunci când ai nevoie să iei urgent legătura cu pediatrul?

În primul rând, asigură-te că-i cunoști programul de lucru, apoi interesează-te dacă la cabinet (sau în spitalul unde lucrează) intervine în afara programului de lucru. E important să reții că nu trebuie să apelezi la el decât dacă e vorba despre o situație importantă legată de starea de sănătate a bebelușului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()