Săptămâna 6

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 6 de viață

În săptămâna 6 de viață, bebelușul stă treaz mai multe ore pe zi, așa că poți profita ca să-l ajuți să-și dezvolte anumite aptitudini. De exemplu, fredonează-i un cântec de leagăn sau pune-i muzică.

Nu trebuie să te limitezi la cântecele pentru copii. Lasă muzica preferată să umple casa și urmărește reacțiile lui: gângureli, zâmbete și mișcări din mânuțe și picioare.

Nu poate vorbi încă, dar fețișoara lui spune multe. Acum experimentează diverse expresii faciale – își strânge buzele, ridică sprâncenele, mărește sau micșorează ochii. Poate că încearcă să-ți spună ceva – trebuie schimbat scutecul – sau poate că doar explorează abilitățile dobândite de curând.

Trebuie să reții că fiecare copil e unic și se dezvoltă în ritmul lui. Dacă bebelușul s-a născut prematur, ține cont de asta și acceptă că are nevoie de puțin mai mult timp față de alți copilași să ajungă la un anumit stadiu de dezvoltare. Dacă ai întrebări legate de dezvoltarea lui, nu ezita să întrebi pediatrul.

Cum e influențată viața ta: Sexul după naștere

Ești de-a dreptul epuizată. Dorința sexuală este aproape de zero (din cauza ajustării nivelului hormonilor și a faptului că alăptezi) și viața alături de un bebeluș este foarte diferită de cea dinainte. Doar pentru că doctorul te-a declarat aptă pentru reluarea vieții sexuale, asta nu înseamnă că e obligatoriu ca tu să te simți pregătită (chiar dacă partenerul tău este).

Indiferent dacă ai sau nu chef să faci dragoste, tu și partenerul puteți găsi multe căi de a vă arăta iubirea. Conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin, doar 17% dintre femeile care au născut de puțin timp fac sex cu partenerul, restul limitându-se la atingeri intime.

Iată câteva întrebări frecvente legate de contactul sexual după naștere

Contactul sexual va fi dureros?

Dacă ai avut epiziotomie și ai fost cusută, sau ai avut o naștere dificilă, atunci e posibil să resimți o oarecare jenă și e posibil să fie nevoie de ceva timp ca să dispară.

Dacă ai născut prin cezariană, poți simți jenă în partea inferioară a abdomenului, unde ai cicatricea. Poziția misionarului poate pune presiune pe abdomen, așa că nu ar strica să încercați alte poziții.

Dacă alăptezi, schimbările hormonale pot duce la uscăciune în zona vaginului. Dacă e cazul, folosește un lubrifiant.

Vaginul și-a revenit la dimensiunile inițiale?

Vaginul este foarte elastic; el se dilată pentru a adăposti bebelușul și-și revine foarte repede după naștere. Nu e însă neobișnuit să rămână un pic mai mare. Cât de mult, depinde de mai mulți factori: cât de mare a fost copilul, câți copii ai născut înainte și dacă ai făcut exerciții care să mențină un tonus muscular mărit.

Partenerul va mai fi atras de tine din punct de vedere sexual?

Dacă partenerul tău pare distant sau mai puțin interesat în legătură cu sexul, amintește-ți că și el a trecut prin multe. E posibil să fie extenuat din cauza vieții cu un bebeluș în casă și de schimbarea statului lui în părinte. Important e să vorbiți despre sentimentele voastre și despre schimbările prin care treceți. Dacă simțiți că nu e momentul pentru un act sexual, vă puteți îmbrățișa, săruta și provoca plăcere în alte moduri.

Află mai multe despre febră

E posibil să fii agitată la prima febră a bebelușului tău. Trebuie să ții cont că febra e un semn că sistemul lui imunitar luptă împotriva unei infecții. Când bebelușul se îmbolnăvește din cauza unui virus sau a unei bacterii, trupul lui reacționează prin febră. În realitate, acesta e un lucru mai bun decât afecțiunea care a provocat-o.

Când trebuie să iei legătura cu pediatrul

Până la trei luni, trebuie să iei imediat legătura cu medicul dacă:

  • Bebelușul are temperatura mai mare de 38 de grade Celsius.
  • Dacă e palid și transpirat, e apatic și nu are poftă de mâncare sau comportamentul i s-a schimbat îngrijorător.

Atunci când vorbești cu medicul e important să-i spui ce valoare are temperatura, cum ai măsurat-o și ce alte simptome prezintă copilul. Cu ajutorul acestor informații, el poate determina gravitatea și-ți poate spune dacă poți să-l tratezi acasă.

Nu-i administra bebelușului medicamente până nu vorbește cu medicul – din greșeală îi poți da o doză prea mare și medicamentul poate masca simptomele, îngreunând stabilirea unui diagnostic corect. Dacă temperatura este mai mare de 38 de grade Celsius, e posibil să ți se ceară să mergi cu micuțul la cabinet.

Cum îl poți ajuta să se simtă mai bine

  • Ajută-l să se răcorească, scoțându-i un rând de hăinuțe sau șterge-l, timp de 10 minute, cu un burete înmuiat în apă călduță. Asta îi va reduce febra pe măsură ce apa se elimină prin piele. Evită băile reci, care-i pot cauza frisoane și crește mai mult temperatura.
  • Hrănește-l regulat pentru a evita deshidratarea.
  • Dacă medicul îți recomandă, administrează-i o doză de ibuprofen.
  • Niciodată să nu încerci să-i scazi febra făcându-i frecții cu alcool, pentru că acesta poate fi absorbit prin piele și, odată ajuns în sânge, poate crea probleme serioase.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()