Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 8

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 8 de viață. Acum poate face diferența între vocile familiare și alte sunete și este mai atent. Observă-l cum se uită în direcția din care vin zgomotele. Mai mult, poate arăta dacă se simte bine în mediul lui.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 8. Copilul tău este fascinat de tine

O conversație în desfășurare îl poate ajuta să-și dezvolte simțul direcției. Dacă-i vorbești, se va uita cu atenție la buzele tale, fascinat de felul în care funcționează lucrurile. Vei fi uimită de modul în care comunică printr-o varietate de sunete, zâmbete și anumite genuri de plânset prin care-și exprimă nevoile.

În acest moment, el face trecerea de la obiecte simple, colorate, la cele cu un design mai complicat, cu mai multe culori sau forme. Arată-i o varietate de obiecte și lasă-l să le atingă. Alegerile potrivite sunt formele colorate din plastic, mingiile moi și jucăriile de pluș.

Haosul din prima lună de viață ar trebui să ia sfârșit și programul micuțului să fie mai previzibil. Dacă tu și partenerul vă creșteți singuri copilul, e important să participați amândoi, ca să aveți ocazia să-l îngrijiți și să formați o legătură cu el. Așadar, e bine ca fiecare dintre voi să petreacă un timp singur cu bebelușul, să-l îmbăieze, să-i schimbe scutecul și să fie lângă el atunci când are nevoie.

Dacă ești singură, ar fi ideal să ai ajutorul unui alt adult. În acest fel, pe lângă că faptul că ai timpul necesar odihnei și relaxării, îi oferi copilului posibilitatea să interacționeze și cu alte persoane care-l iubesc.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 8. Zâmbete de nou-născut

E posibil ca în aceste zile să vezi nişte zâmbete pe faţa copilului tău. Încă de la naştere probabil că aţi observat nişte zâmbete, numite îndeobşte ”surâsul ingerilor”, căci bebeluşul pare să zâmbească fără o cauză concretă, poate unor îngeraşi pe care numai el îi vede.
Acum, copilul începe să zâmbească din plin, deliberat. Unul din stimulii cei mai eficienţi în primele săptămâni sunt notele şi tonurile ridicate, pe care, de altfel, majoritatea adulţilor le folosesc când se adresează unui copil. După aproape două luni, copilul va zâmbi, de asemenea, ca reacţie la o altă faţă zâmbitoare, în special a ta.

Deşi nu există o modalitate concretă de a afla ce emoţie simte un copil, cercetătorii au încercat de-a lungul timpului să le citească sentimentele în gestică şi mimică. Astfel, s-a încercat confruntarea copiilor cu diferite tipuri de evenimente care le-ar putea determina emoţiile. Li s-a prezentat un obiect interesant sau un miros mai ciudat şi le-au fost înregistrate cu o cameră reacţiile.

Cercetătorii au descoperit că există o serie de expresii emoţionale rudimentare, vizibile încă de la naştere. Primul este „interesul”. Atunci când un copil vede ceva nou sau un obiect în mişcare, el este interesat, ceea ce este, de fapt, o emoţie. Nou-născuţii exprimă, de asemenea, stres – o emoţie care însoţeşte durerea, disconfortul sau foamea. Dezgustul este un alt sentiment uşor de citit pe faţa unui copil, atunci când simte un miros neplăcut.

Între 2 şi 3 luni, îţi vei putea observa copilul exprimând:

– Tristeţe – cel mai adesea survenind în urmă unei proceduri medicale dureroase;
– Circumspecţie (un precursor al temerii) – adesea stimulată de o figură nouă, nemaiîntâlnită până atunci;
– Frustrare – atunci când este împiedicat din a-i reuşi o activitate pe care o avea plănuită, cum ar fi spre exemplu apucara unui obiect care atârnă deasupra pătuţului;
– Surprindere – clasicul joc „cucu-bau” este cel mai uşor stimulent pentru o reacţie de gen;

De la vârstă de 7 luni vei vedea:

– Teamă cauzată de un zgomot extrem de puternic;
– Furie dacă nu îşi poate recupera o minge care s-a rostogolit sub canapea;
– Bucurie/ încantare atunci când va întoarceţi de la locul de muncă;

Evidenţiază şi numeşte cu voce tare emoţiile pe care le citeşti pe faţa copilului tău, în aşa fel încât să le asocieze şi el cu acest nume. Spre exemplu: „Oh, eşti trist că pleacă tati!” sau „Vai, te bucuri că a venit bunica!”. Practic, vorbindu-i astfel, îi validezi sentimentele şi, totodată, va putea începe să înveţe să citească emoţiile prin care treci tu atunci când ți le vede pe față. Empatia, însă, nu este încă ceva ce poate exprima sau simţi.

Cum e influențată viața ta: Iubește-ți partenerul!

În primele săptămâni după naștere sunt puțini părinții care, din motive evidente, sunt într-o dispoziție romantică. Asta nu înseamnă că dacă ați devenit părinți, nu mai aveți dorință și nevoi sexuale. Chiar dacă nu aveți timp, energie sau interes pentru viața sexuală, tu și partenerul tău puteți găsi căi de a vă exprima dragostea.

Iubiți-vă prin cuvinte. Indiferent cât sunteți de stresați, lăsați deschise liniile de comunicare. Țineți cont de faptul că amândoi sunteți afectați de schimbarea care a intervenit în viața voastră. Vorbind despre asta, vă poate fi de folos și vă poate apropia. Chiar și plângerile ar trebui făcute cu atenție. De exemplu, în loc să-i spui „Nu trebuia să faci asta…” ar trebui să încerci „Știi, atunci când faci asta… nu mă simt bine…”

Iubiți-vă prin râs. Când viața vi s-a schimbat dramatic și sunteți atât de obosiți încât semănați cu niște zombie, probabil că mai degrabă ați plânge decât ați râde. O soluție e să glumiți pe seama greșelilor pe care le-ați făcut în ziua respectivă.

Iubiți-vă evadând. Lăsați copilul cu o rudă în care aveți încredere sau o bonă cu recomandări sigure și ieșiți în oraș. Mergeți la film, luați cina într-un restaurant sau faceți orice vă binedispune pe amândoi. Tot ce contează e să fiți un timp singuri ca să va reîncărcați bateriile.

Iubiți-vă prin atingeri. Să faci dragoste nu înseamnă numai sex. Săruturile, îmbrățișările, atingerile intime nu cer multă energie, dar vă pot ajuta să vă relaxați.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 8. Află mai multe despre controlul de două luni

Ce va urmări medicul?

Pediatrul va cântări bebelușul, îi va măsura lungimea corpului și diametrul capului ca să se asigure că se dezvoltă corespunzător. Îi va verifica văzul și auzul și-i va asculta inima și plămânii. Apoi îl va examina din cap până în picioare, pe față și pe spate, ca să se asigure că e sănătos și dezvoltat conform vârstei. Tot acum va căuta probleme care apar deseori la sugari: iritații de la scutec, acnee, afte sau dermatită seboreică.

Ce vaccinuri sunt recomandate la două luni?

La două luni se efectuează trei vaccinuri: anti diftero-tetano-pertusis (DTP), (VPOT) vaccinul antipoliomielitic și vaccinul anti-hepatită B.

Ce te-ar putea întreba medicul?

În mod normal va fi interesat de următoarele subiecte.

  • Hrana: la sân sau lapte praf, la ce intervale și ce cantitate primește?
  • Scaunul: de câte ori e nevoie să-i schimbi scutecul într-o zi, care este consistența și culoarea scaunelor?
  • Somnul: Câte ore doarme neîntrerupt noaptea, care este poziția preferată și unde doarme?
  • Comportamentul și dezvoltarea: Răspunde când îți aude vocea, zâmbește și gângurește? Privește persoanele și obiectele? Ce face atunci când e așezat pe burtică?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video