Săptămâna 8

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 8 de viață

Acum poate face diferența între vocile familiare și alte sunete și este mai atent. Observă-l cum se uită în direcția din care vin zgomotele. Mai mult, poate arăta dacă se simte bine în mediul lui.

O conversație în desfășurare îl poate ajuta să-și dezvolte simțul direcției. Dacă-i vorbești, se va uita cu atenție la buzele tale, fascinat de felul în care funcționează lucrurile. Vei fi uimită de modul în care comunică printr-o varietate de sunete, zâmbete și anumite genuri de plânset prin care-și exprimă nevoile.

În acest moment, el face trecerea de la obiecte simple, colorate, la cele cu un design mai complicat, cu mai multe culori sau forme. Arată-i o varietate de obiecte și lasă-l să le atingă. Alegerile potrivite sunt formele colorate din plastic, mingiile moi și jucăriile de pluș.

Haosul din prima lună de viață ar trebui să ia sfârșit și programul micuțului să fie mai previzibil. Dacă tu și partenerul vă creșteți singuri copilul, e important să faceți cu rândul, ca să aveți ocazia să-l îngrijiți și să formați o legătură cu el. Așadar, e bine ca fiecare dintre voi să petreacă un timp singur cu bebelușul, să-l îmbăieze, să-i schimbe scutecul și să fie lângă el atunci când are nevoie.

Dacă ești singură, ar fi ideal să ai ajutorul unui alt adult (bunicii copilului sau o mătușă). În acest fel, pe lângă că ai timpul necesar odihnei și relaxării, îi oferi copilului posibilitatea să interacționeze și cu alte persoane care-l iubesc.

Cum e influențată viața ta: Iubește-ți partenerul!

În primele săptămâni după naștere sunt puțini părinții care, din motive evidente, sunt într-o dispoziție romantică. Asta nu înseamnă că dacă ați devenit părinți, nu mai aveți dorință și nevoi sexuale. Chiar dacă nu aveți timp, energie sau interes pentru viața sexuală, tu și partenerul tău puteți găsi căi de a vă exprima dragostea.

Iubiți-vă prin cuvinte. Indiferent cât sunteți de stresați, lăsați deschise liniile de comunicare. Țineți cont de faptul că amândoi sunteți afectați de schimbarea care a intervenit în viața voastră. Vorbind despre asta, vă poate fi de folos și vă poate apropia. Chiar și plângerile ar trebui făcute cu atenție. De exemplu, în loc să-i spui „Nu trebuia să faci asta…” ar trebui să încerci „Știi, atunci când faci asta… nu mă simt bine…”

Iubiți-vă prin râs. Când viața vi s-a schimbat dramatic și sunteți atât de obosiți încât semănați cu niște zombie, probabil că mai degrabă ați plânge decât ați râde. O soluție e să glumiți pe seama greșelilor pe care le-ați făcut în ziua respectivă.

Iubiți-vă evadând. Lăsați copilul cu o rudă în care aveți încredere sau o bonă cu recomandări sigure și ieșiți în oraș. Mergeți la film, luați cina într-un restaurant sau faceți orice vă binedispune pe amândoi. Tot ce contează e să fiți un timp singuri ca să va reîncărcați bateriile.

Iubiți-vă prin atingeri. Să faci dragoste nu înseamnă numai sex. Săruturile, îmbrățișările, atingerile intime nu cer multă energie, dar vă pot ajuta să vă relaxați.

Află mai multe despre controlul de două luni

Ce va urmări medicul?

Pediatrul va cântări bebelușul  și-i va măsura lungimea corpului și diametrul capului ca să se asigure că se dezvoltă corespunzător. Îi va verifica văzul și auzul și-i va asculta inima și plămânii. Apoi îl va examina din cap până în picioare, pe față și pe spate, ca să se asigure că e sănătos și  dezvoltat conform vârstei. Tot acum va căuta probleme care apar deseori la sugari: iritații de la scutec, acnee, afte sau dermatită seboreică.

Ce vaccinuri sunt recomandate la două luni?

La două luni se efectuează trei vaccinuri: anti diftero-tetano-pertusis (DTP), (VPOT) vaccinul antipoliomielitic și vaccinul anti-hepatită B.

Ce te-ar putea întreba medicul?

În mod normal va fi interesat de următoarele subiecte.

  • Hrana: la sân sau lapte praf, la ce intervale și ce cantitate primește?
  • Scaunul: de câte ori e nevoie să-i schimbi scutecul într-o zi, care este consistența și culoarea scaunelor?
  • Somnul: Câte ore doarme neîntrerupt noaptea, care este poziția preferată și unde doarme?
  • Comportamentul și dezvoltarea: Răspunde când îți aude vocea, zâmbește și gângurește? Privește persoanele și obiectele? Ce face atunci când e așezat pe burtică?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()