Reacțiile bebelușilor la ieșirea dinților. La ce să vă așteptați

copil dinti durere

Reacțiile bebelușilor la ieșirea dinților sunt multiple și dintre cele mai variate. Unora le ies dinții fără nici un simptom, altora le apar toate simptomele cu ceva timp înainte și le dau mari bătăi de cap.

Celor doi copii ai mei le-au apărut primii dințișori fără că au să am habar de vreun simptom. Pur și simplu, m-am trezit într-o bună zi că le apăruse câte un dinte. Însă, am întâlnit mămici care s-au plâns foarte tare de reacțiile pe care le-au avut bebelușii lor la ieșirea dinților, de la treziri în timpul nopții, stare de agitație și până la febră și salivare abundentă. Fiecare copil, consideră Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, experimentează ieșirea dinților într-un mod diferit: unii nu au nici un simptom, în timp ce alții suferă de dureri luni întregi.

Specialiștii consideră că apariția dinților este anunțată simptomatic cu două sau trei luni înainte. Cei mai mulți dintre bebeluși încep să-și arate primul colțișor în jurul vârstei de șase luni. Însă marja de timp este foarte largă, căci sunt copii care au simptomele apariției dinților încă de la 3 luni, dar și copii cărora le apare primul dinte abia după un an.

Îți recomandăm și ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” și află tot ce trebuie să știi despre somnul celor mici. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Care sunt reacțiile cel mai des întâlnite la ieșirea dinților?

De unde știi că bebelușului tăi îi apar dinții? La ce simptome să fii atentă? Micuțul tău nu poate înțelege de ce simte ce simte, se trezește cu durere în guriță sau este deranjat de mâncărimea gingiei. Iată care sunt principalele reacții la care să fii atentă:

1.    Salivarea abundentă. Este greu de conceput că atât de multă salivă poate veni din gurița mică a unui bebeluș, însă ieșirea dinților stimulează salivarea, iar aceasta, în cele mai multe cazuri începe de la 10 săptămâni sau trei, patru luni de viață. Dacă vezi că hainele bebelușului sunt în mod constant umede, îi poți pune o bavețică pentru ca el să se simtă mai confortabil și mai curat și șterge-l pe timpul zilei, cu blândețe ca să nu-i iriți pielea.

2.    Iritația provocată de apariția dinților. Dacă bebelușului tău ce urmează să-i apară dințișorii salivează puternic, umezeala îi poate cauza iritații și erupții la nivelul pielii de pe bărbie sau din jurul gurii. Ștergerea salivei va împiedica apariția iritației. De asemenea, poți folosi o cremă specială pentru bebeluși astfel încât zona să rămână mereu hidratată.

3.    Reflexul tusei. Toată această salivă îi poate face pe cei mici să tușească sau să se înece cu gura plină de salivă. Însă nu este o cauză de îngrijorare mai ales dacă copilul nu are alte simptome de răceală, gripă sau alergii.

4.    Mușcatul. Presiunea pe care dinții o pun pe gingie le cauzează celor mici un mare disconfort care poate fi ușurat printr-o contrapresiune (mestecatul sau mușcatul). Bebelușilor ce urmează să le apară dinții vor strânge în gingii orice le va pica în mână.

5.    Plânsul. Plânsul este una dintre reacțiile comune căci durerile și disconfortul îi poate determina pe cei mici să fie smiorcăiți sau chiar să plângă destul de mult din cauza gingiilor inflamate. Primul dintre de obicei doare cel mai tare, probabil la fel cum doare și apariția molarilor pentru că aceștia sunt cei mai mari. Însă, până la molari deja se obișnuiesc cu senzația și nu vor mai fi la fel de deranjați. Cere sfatul medicului legat de tratamentul pe care îl poți aplica unui copil care plânge din cauza durerilor de dinți.

6.    Stare de iritabilitate. Bebelușul va simți durere în guriță pe măsură ce acel mic dințișor apasă pe gingie gata să iasă la suprafață. Unii bebeluși pot fi iritați doar câteva ore, însă alții pot avea starea aceasta câteva zile sau chiar câteva săptămâni.

7.    Refuzul hranei. Un bebeluș ce nu se simte confortabil, iritat de durere, nu se va liniști cu un biberon cu lapte sau cu sânul mamei. Pentru că suptul poate pune și mai mare presiune pe gingie și o poate face să se simtă și mai rău. Din acest motiv, bebelușii ce urmează să le erupă dinții ar putea refuza să mănânce, chiar dacă vor deveni și mai frustrați de foame și din cauza senzației de stomăcel gol ce cere mâncare. Dacă refuză să mănânce mai multe zile la rând, este cazul să ceri sfatul medicului pediatru.

8.    Trezitul noaptea. Zâna măseluță nu lucrează numai ziua. Disconfortul cauzat de erupția primilor dințișori îi poate întrerupe bebelușului tău somnul liniștit și adânc din timpul nopții. Dacă copilul era obișnuit să nu mai mănânce noaptea, dacă se trezește din cauza disconfortului cauzat de dințișori ce stau să iasă, vezi întâi cum reușești să-l liniștești. Nu îi da mâncare ca să adoarmă la loc pentru că acest obicei se va reîntoarce și după ce apar dințișorii.

9.    Se trage de urechi sau se freacă pe obraz. Unii bebeluși cărora le apar dinții se trag furioși de urechi sau se freacă pe obraz. Motivul? Gingiile, urechile și obrajii împart căile nervoase așa că durerea din gingie poate trece și în altă parte. Atenție căci și acei copii care au infecții la urechi se trag de ele, așa că nu ar strica să vorbești cu medicul pentru a stabili exact diagnosticul.

Tipul și severitatea acestor simptome pot diferi mult de la un bebeluș la altul, însă este bine șă știi la ce să te aștepți. Așa că, fii pe fază mămico!

Îți recomandăm și ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” și află tot ce trebuie să știi despre somnul celor mici. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()