Co-sleeping-ul previne sindromul morţii subite la sugar

Raluca Dumitrică
co-sleeping-ul-bebelusi-totul-despre-mame

O dilemă rezolvată de cercetători: co-sleeping-ul diminuează riscul de moarte subită la sugar

Printre lucrurile bune pe care le ţin, totuşi, minte în urma trecerii mele prin cele două spitale bucureştene în care mi-am adus copiii pe lume se numără faptul că am vrut şi am putut să-mi ţin fetiţele în acelaşi salon cu mine. Am avut, însă, un dram mai mare de îndrăzneală decât colegele mele de cameră, pentru că am şi aşezat bebeluşele în pat, lângă mine. Altfel spus, co-sleeping-ul a fost prima noastră opțiune.

Citește și: Sindromul de moarte subită la sugari

„E temporar, bineînţeles, după ce o hrănesc o şi pun înapoi în pătuţul ei”, le asiguram pe asistentele care se simţeau obligate să îmi atragă atenţia că locul copilului e la el în pătuţ. Dar eu nu le-am pus mai deloc în pătuţul lor pe perioada zilelor petrecute în spital şi la fel de apropiate am fost şi după ce am ajuns acasă.

Despre somnul bebelușilor și copiilor poți afla mai multe din cartea Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor a lui Sarah Ockwell Smith. 

Am avut parte, însă, de critici peste critici din partea cunoscuţilor şi a rudelor, care mi-au atras de nenumărate ori atenţia că procedez greşit. De la „se-nvaţă aşa şi nu-l mai poţi dezobişnui”, până la „locul copilului e în pătuţ, iar al soţului, lângă soţie” şi „o să te rostogoleşti peste el şi o să-l sufoci”, le-am auzit pe toate. Pe aceasta din urmă chiar mai des decât pe celelalte, şi recunosc că am avut zile bune la început în care dormeam iepureşte, de frică.

Co-sleeping-ul previne sindromul morţii subite la sugar

Dar iată că lucrurile nu sunt tocmai aşa. Un studiu publicat în Paedriatic Respiratory Reviews şi intitulat „De ce bebeluşii nu ar trebui să doarmă niciodată singuri: o analiză a controversei co-sleeping-ului raportat la sindromul morţii subite la sugar (SMSS) şi alăptare” demontează convingerea conform căreia bebelușii nu ar trebui lăsaţi să doarmă în acelaşi pat cu adulţii. În studiu se subliniază că ceea ce au făcut mamele de pe glob de mii de ani, şi anume au ţinut copiii în braţe, la pieptul lor, s-a dovedit a fi o decizie bună.

Până la urmă, să fie lângă mama sa este cel mai sigur pentru copilul care doarme. Totodată, studiul mai evidenţiaza faptul că acest sindrom al morţii subite la sugar ar putea fi prevenit, pentru că vigilenţa permanentă a mamei şi apropierea sa constantă de bebeluş îl vor proteja pe acesta şi îl vor face să fie în afara oricărui pericol.

Sindromul mortii subite la sugar (SMSS) este decesul fără o cauză cunoscută a sugarului care are o vârstă mai mică de 1 an. Cel mai frecvent decesul survine în timpul somnului, iar cei care sunt cel mai des afectaţi de această tragedie sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 4 luni.

Beneficii pentru mamele care alăptează şi aleg co-sleeping-ul

În afara acestui beneficiu major, adică prevenirea sindromului morţii subite, co-sleeping-ul mai are o serie de alte avantaje. Astfel, o mamă care alăptează şi care doarme în acelaşi pat cu bebeluşul ușurează hrănirea la cerere, oferind sânul de fiecare dată când cel mic are nevoie şi fără să facă vreun efort în acest sens, îi menţine bebeluşului o temperatură corporală optimă și are parte de mai mult somn, şi chiar de somn neîntrerupt, atât ea, cât şi bebe.

Lista beneficiilor este completată de faptul că mama se bucură de o comunicare permanentă şi uşoară cu cel mic, ceea ce duce la o dezvoltare sănătoasă a bebeluşului, și, datorită stimulării lactației prin supturile dese, apar mai rar probleme legate de secreția lactată.

Măsurile de siguranţă și co-sleeping-ul

Deşi specialiştii subliniază aceste beneficii si le încurajează pe mame să se bucure de clipele atât de minunate pe care le aduce co-sleeping-ul, ei atrag, totuşi, atenţia în ceea ce priveşte potenţialele pericole ce se pot ivi atunci când măsurile de siguranţă nu sunt respectate în co-sleeping. Nu ar trebui să doarmă în acelaşi pat cu bebeluşul mame care au consumat mult alcool înainte de a merge la culcare, mame a căror condiţie fizică necesită prezenţa unui al doilea adult pentru manevrarea copilului, dar nici mame aflate într-o stare de stres combinat cu oboseală crescută, şi care iau somnifere pentru a putea avea parte de odihnă.

De asemenea, aglomerarea de perne, pături, plăpumi sau pilote este de evitat în familiile care aleg co-sleeping-ul, acestea sporind riscul ca bebeluşul să se poată sufoca.

Somn ușor!

Citește și:
Trimestrul IV sau de ce bebeluşul este fericit doar în braţele voastre
În jurul lumii în paşi de somn
Ta-su vs Mă-sa: co-sleepingul dupa 3 ani
Cum sa depasesti oboseala de dupa nastere

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa