De ce plâng bebelușii în somn? Cauze frecvente și soluții elovcente

Somnul agitat, insomnia, plânsul în timpul nopţii sunt evenimente pe care fiecare mamă le trăiește alături de copilul său primele luni de viaţă. Hai să vedem de ce plâng bebelușii în somn, ce-i sperie și cum gestionăm corect această situație.

Mihaela Călin
copil care plange in patut

De ce plâng bebelușii în somn? Aproape toate mamele și-au pus măcar odată această întrebare! După ce reușești să-ți adormi bebelușul resimți o mare victorie. Dintr-o dată, îți amintești că ai o groază de lucruri de făcut, dar imediat ce ajungi în cealaltă cameră, auzi un scâncet, urmat de un plâns sfâșietor. Cei de la www.curejoy.com au găsit câteva explicații pentru care bebelușul tău plânge la scurt timp după ce l-ai pus să doarmă.

Când doar brațele și dezmierdarile tale îl pot consola pe cel mic, ajungi să te întrebi de ce bebelușul tău continuă să se trezească la câteva momente după ce a adormit. Sesiunile lungi de cântat și legănat par o pierdere de timp, odată ce copilul se trezește și începe să plângă.

De ce plâng bebelușii în somn? Cauze frecvente

Aparent, prin plâns, bebelușul te învinovățeste că l-ai adormit și apoi ți-ai văzut de treburile tale, în loc să ai grijă de el – totuși, în astfel de situații nu este cazul. Aminteste-ți că bebelușii plâng pentru a câștiga atenția mamei – aceasta este singura modalitate de a comunica cu tine și te informează că are nevoie de tine. El nu te manipulează.

În uter nu a existat nici senzația de foame, nici de frig, nici de cald sau alte senzații pe care un copil le întâlneste după naștere. Lumea de afară este nouă pentru el, confortul și căldura uterului nu mai există. Dezvoltarea acestor sentimente după naștere nu numai că devine copleșitoare, ci și înfricoșătoare pentru copil. Pentru el ești o sursă de încredere și siguranță că totul va fi bine, așa că nu-ți lăsa niciodată copilul plângând și nesupravegheat.

Somnul profund alternează cu perioadele în care cel mic visează, dar – aşa cum păţeşti şi tu – intervin şi perioade de somn lejer, când aproape că se trezeşte. Alteori, chiar se întâmplă să-l auzi plângând în mijlocul nopţii. Nu înseamnă că a visat urât, ci că a încheiat o perioadă de somn profund şi s-a trezit.

Nu te repezi în camera lui imediat. Ştiu că ţi se rupe sufletul să-l auzi plângând, dar dacă răspunzi instantaneu nevoilor lui luându-l în braţe sau dându-i să mănânce, nu faci decât să-i dai un motiv să se trezească mereu. Problema o rezolvi dacă nu-i răspunzi imediat, ci după un minut de aşteptare. Treptat poţi să răspunzi şi mai târziu la plânsul lui nocturn. Acele câteva minute câştigate cu greu sunt timpul de care are nevoie pentru a învăţa să adoarmă la loc singurel, fără ajutorul şi prezenţa ta. 

De ce se sperie bebelușii în somn

Există mămici incapabile să reziste două secunde departe de bebeluş, când acesta plânge. La fel cum există mămici ceva mai puternice, care cred că „plânge o noapte şi apoi se-nvaţă singur”. Şi unele şi altele greşesc prin exagerarea unui principiu sănătos: plânsul nu trebuie ignorat, dar nici transformat într-o lesă în mâna bebeluşului, cu care te trage spre el de câte ori vrea.

Dacă cele cinci sau zece minute stabilite au trecut, iar plânsul continuă, ba chiar se transformă în ţipete, trebuie să te duci la el în cameră, să aprinzi o lumină slabă şi să verifici ce se întâmplă. Nu te repezi spre pătuţ, nu lua copilul în braţe imediat şi, mai ales, nu-l pune la sân dacă a mâncat cu o jumătate de oră înainte. La ora mesei, pune-l la sân sau dă-i biberonul, dar nu-l lăsa să picotească în timp ce mănâncă. Când a terminat, reia ritualul de adormire (un pupic, un cântecel), apoi înapoi la nani!

Alte cauze care îl sperie pe bebe și-l fac să plângă

De câte ori se trezeşte şi plânge, bebe se aşteaptă să fie luat în braţe. Nu te lăsa păcălită. Mai bine verifică de ce s-a trezit.

  • Are fruntea prea fierbinte? Picioruşele prea reci? A transpirat?
  • A murdărit scutecul sau s-a udat şi pe hăinuţe?
  • Îl deranjează hăinuţele sau păturica?
  • Are burtica încordată, umflată şi tare?
  • Îşi freacă picioruşele?
  • E zgomot afară sau în vecini?
  • E ora lui de masă?

Dacă răspunsul este negativ, vrea doar puţină alinare. Stai un pic cu el, aranjează-i păturica, vorbeşte-i blând. Apoi spune-i „somn uşor” şi ieşi din cameră. Dacă împărțiți aceeași cameră, este ceva mai simplu, fiind mult mai aproape de tine.

Somnul profund vine în 20 de minute

Ca să înțelegi de ce bebelușul se trezește imediat după ce l-ai adormit, trebuie să știi că bebelușii au nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a intra în starea de somn profund. Dacă lași bebelușul jos prea devreme, se poate trezi cu ușurință la cel mai mic sunet.

Doctorul James McKenna, un expert recunoscut la nivel mondial în ceea ce privește somnul infantil și în special co-sleepingul, spune că bebelușii se nasc cu abilitatea de a simți pericolul – aceasta include separarea de mamă sau de persoana care are grijă de el. Bebelușul poate simți atingerea mamei, mirosul, căldura corpului ei, blândețea atingerii ei și mirosul laptelui – îi asociază prezența cu un sentiment de protecție. În absența ei, el simte că este abandonat și singur, iar plânsul este o modalitate de a-și aduce înapoi îngrijitorul. Acesta este modul lui de supraviețuire, deoarece depinde complet de mamă, pentru tot.

Bebelușul plânge imediat ce adoarme

Din moment ce creierul bebelușului tău nu este încă dezvoltat, acesta nu este capabil să înțeleagă că ești departe de el pentru puțin timp. El se trezește și devine anxios când nu ești lângă el. Bebelușul va înțelege această separare abia pe la 6-9 luni.
Deci, ce poți face cu adevărat? Acum el are nevoie doar de dragostea și grija ta. Trebuie să înțelegi că prezența ta îi conferă siguranță. Ține-ți bebelușul în brațe și mângâie-l. Dacă nu te duci la el, nivelul lui de stres va crește, iar plânsul se poate intensifica.

Când îl vei mângâia, va învăța să se simtă în siguranță și să aibă un somn bun. Un copil care nu a dormit bine, va fi mai agitat și iritat.

Asigură-te că a adormit și evită să faci gălăgie timp de 15-20 de minute, până când doarme adânc. Ai putea să-l pui într-un balansoar de copii pentru un timp – se va simți în siguranță și confortabil, rămânând lângă tine.

VârstaOre de somn în timpul nopţiiOre de somn în timpul zileiOre totale de somn
1 lună               8,5      816,5
3 luni10515
6 luni11       3,514,5
9 luni11       314
12 luni11       2,513,5
Cât trebuie să doarmă bebe în primul an de viață

De ce plâng bebelușii noaptea în somn?

0-6 luni

  • Imediat după naștere, copilul este supus unei sume de stimuli externi extrem de agresivi, pe care va învăţa să-i tolereze încetul cu încetul. Sistemul nervos al nou-născutului este imatur și nu îşi poate coordona voluntar mişcările corpului, care, deocamdată, sunt haotice. Această lipsă de coordonare poate fi unul dintre răspunsurile la întrebarea „de ce plâng bebelușii în somn?”.
  • Un alt motiv sunt colicile, datorate unei toleranţe relative a laptelui, fie el matern sau formulă. Pe măsură ce creşte, stomacul lui va dezvolta enzimele necesare unei bune toleranţe, astfel încât, în jurul vârstei de 3 luni, vor dispărea durerile de burtică. Dacă bebeșulul este sănătos, atunci şi somnul lui va fi sănătos. Dar şi plânsul este un semn de sănătate care, dacă lipseşte, trebuie luat în considerare. Cum cel mic nu este deocamdată capabil de limbaj verbal, tu va trebui să înveţi descifrarea plânsului lui.

De la 6 la 12 luni

  • Un somn agitat, care îl face pe bebe să plângă în somn, poate fi datorat disconfortului termic, atunci când îl îmbraci prea gros sau prea subţire. Cum spuneam, sistemul nervos, care acum este imatur, este cel care coordonează homeostazia termică, aşa că va trebui să-l îmbraci mereu adecvat, astfel încât nici să nu-l supraîncălzeşti, dar nici frig să nu-i fie.
  • Calitatea somnului poate fi afectată şi de supra sau subalimentaţie. A mâncat suficient pentru vârsta lui? Sau prea puţin? Are laptele concentraţia necesară, în cazul celor alimentaţi artificial? I-ai introdus alimente noi? Ai grijă, dacă bebelușul tău nu doarme bine, este în primul rând consecinţa comportamentului tău. O mamă prea îngrijorată, prea agitată îi va transmite puiului starea sa. Dacă nu reuşeşti să fii calmă şi să-i transmiţi încredere copilui tău, atunci cheamă pe cineva care să te ajute o vreme.

Stabilește un ritual de adormire, pentru ca bebe să nu mai plângă în somn și să doarmă luniștit!

Cu cât îl stabileşti mai repede, cu atât este mai bine. Bebelușul tău se simte mult mai relaxat dacă ştie ce urmează să se întâmple. Fixează ora la care vrei să se culce, fă-i băiţă, îmbracă-l în hăinuţele de noapte, dă-i să mănânce şi pune-l în pătuţ. De la două, trei luni poţi începe să-i citeşti o poveste înainte de somn. Dacă vei respecta acest ritual în fiecare seară, va înţelege că este timpul să facă nani. Orice schimbare apărută în programul bebeluşului, în special către seară, îi poate face somnul dificil și pot apărea episoade în care bebe se sperie și începe să plângă noaptea!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa