Rutina de somn: cum îi ajutăm pe copiii noștri să adoarmă ușor

Mona Ciurezu

„Nu uitați că scopul rutinei este să-l calmeze și să-l relaxeze pe copil, nu să-l adoarmă!”

Copilul tău se pregătește de nani cu poveste, cu stat la sân, cu mângâieri, cu masaj sau cu băiță? În fiecare familie există rutine specifice de somn, adaptate fiecărui copil în parte. Mona Ciurezu, consultant specialist pentru somnul copilului între 0-4 ani, ne explică în articolul de mai jos de ce este important pentru copiii și bebelușii noștri să aibă rutine de somn și care sunt calitățile unei rutine de somn de succes.

Mai multe despre somnul bebelușului și al copiilor afli de la Sarah Ockwell Smith din cartea Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor

Există o zicală populară care spune următorul lucru: copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari. Din perspectiva rutinei de somn, un copil mare înseamnă o rutină de somn mai lungă, iar un copil mai mic, o rutină mai simplă.

Indiferent, însă, de vârsta copilului, pot să vă spun că există câteva elemente cheie ale succesului rutinelor de somn.

La ce să fim atenți atunci când aplicăm o rutină de somn

Consecvența. Cred ca acest termen ar trebui să fie motto-ul relației copil-părinte. Cu cât ești mai consecvent cu copilul tău, în ceea ce faci și în ceea ce spui, cu atât mesajele pe care le trasmiți sunt mai clare și mai ușor de urmat.

Momentul oportun. Momentul în care punem copilul la somn este esențial, căci așa ne asigurăm că acesta va avea parte de un somn liniștit, suficient de lung și de calitate bună. Până la 4 luni, găsirea momentului oportun se ghidează dupa semne de somn, însă, după 4 luni, e vorba de program și de ore potrivite de somn în funcție de vârstă.

Spațiul potrivit. Același loc de pus la somn, de preferat în întuneric, mai ales dacă este vorba de un copil care se stimulează ușor și căruia îi este greu să închidă ochii și să adoarmă. Întuneric, pentru că atunci se produce melatonina și copilului îi este mai ușor să facă diferența între lumină și întuneric, dar și asociațiile corecte (lumină egal joacă și întuneric egal somn).

Alegerea rutinei de liniștire potrivite. Rutina de liniștire are scopul de a-l aduce câțiva pași mai aproape pe Moș Ene. Rutina de somn și-o definește fiecare, trebuie să fie ceva ce-l relaxează pe bebe, însă nu-l adoarme complet. Puteți încerca diverse până la găsirea celei potrivite.

De la ce vârstă trebuie să le creăm copiilor o rutină de somn?

La vârsta de 6-8 săptămâni (de la data probabilă a nașterii) este prima piatra de temelie pentru somnul copilului, este momentul în care bebelușii încep să formeze asocieri, momentul în care devin persoane sociale. Acum putem interveni și noi să-i inducem bebelușului nostru asocierile potrivite. Ideal ar fi ca bebe să-și găsească intern abilitatea de liniștire, nu să depindă de mediul extern pentru a o obține. Când depinde de mediu, apar asocierile care nu-l lasă să doarmă mai mult sau care nu îl lasă să adoarmă singur.

Noi introducem o rutină, pentru ca bebe să fie adus mai aproape de somn și să-i fie mult mai ușor să-și găsească resursele interne să adoarmă. Este bine de știut că nu ne naștem cu abilitatea de liniștire, însă ne naștem cu potențialul de a dobândi această abilitate. Este ca și cu mersul: la fel cum suntem dotați cu ce avem nevoie pentru a dobândi abilitatea de a merge, la fel putem dobândi și abilitatea de autoliniștire.

Rutina de liniștire pe vârste

Se pot încerca diverse variante până la găsirea rutinei potrivite. Pe scurt, când apar semnele de somn, îl iei pe bebe și începi aplicarea rutinei de somn (până la 3 luni, aceasta poate să fie mai lungă, ca să devină obicei, apoi o poți scurta). De exemplu, în cazul fetiței mele, rutina dura 5 minute (îi spuneam de 2-3 ori cântecelul „Nani nani”, în timp ce o țineam în brațe și o legănam ușor. Trebuie să folosim același lucru de fiecare dată, pentru a-i semnala creierului că urmează somnul. Bineînțeles, rutina de seară poate să fie anticipată de băiță și masaj, iar finalizarea trebuie să fie aceeași. Nu uitați că scopul rutinei este să-l calmeze și să-l relaxeze pe copil, nu să-l adoarmă.

Aici citiți mai multe despre somnul de după-amiază – până la ce vârstă se recomandă?

Dupa vârsta de 1-1,5 ani, putem crește durata rutinei de somn. Ea poate ajunge pana la 30 min, timp în care stimularea nu este la cote maxime (este timpul de ținut în brațe, de povestit, de recuperat momentele din timpul zilei în care nu am fost împreună). Înainte să apară factorii de mai sus, putem să adaugăm citirea unei povești când s-a încheiat etapa igienei (spălat pe dinți, băița de seară, masaj de seară).

Pe măsură ce copiii cresc stimulii se intensifică, așa că este bine să oferim mai mult timp rutinei, pentru a pregăti corpul de ceea ce urmează, să-l ajutăm să se relaxeze. Ce face băiețelul meu, de exemplu, în vârstă de 4 ani, cu 30 minute înainte de ora de culcare (opțional baie, pentru ca nu e în fiecare seară): se spală pe dinți, se îmbracă în pijama și își alege povestea pe care să i-o spun (pentru că varianta povestit dureaza doar 10-15 minute; cititul îl stimula foare tare și nu mai terminam niciodată), îl pup de somn ușor, vine și tati și, gata, îl lăsăm pe Moș Ene să-și facă treaba.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa