Cum (nu) dorm copiii noştri

TOTUL DESPRE MAME
Bebe care doarme

Cum dorm copiii în funcție de etapele lor de dezvoltare?

Când o să apuc și eu să dorm patru ore neîntrerupt?

Venirea pe lume a unui copil vine la pachet cu o mulțime de emoții, de întrebări, de temeri și speranțe. Dar, pentru majoritatea mamelor, în aceeași cutie se află și o grămadă de nopți nedormite.

Când o să apuc și eu să dorm patru ore neîntrerupt? V-ați pus și voi măcar o dată întrebarea asta? Sau, de la atâta nesomn, deja v-ați specializat în somnul copiilor și puteți scrie o carte despre importanța rutinei de somn la copii?

Despre somnul bebelușilor și copiilor puteți citi mai multe în cartea Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor

Somnul copiilor ne dă de multe ori bătăi

Oricum ar fi, e clar: somnul copiilor ne dă de multe ori bătăi de cap și trebuie să fim pregătiți pentru câțiva ani de răbdare și de rutine de somn. Pentru că nu se termină totul atunci când sugarul începe să deosebească noaptea de zi și să doarmă în reprize mai lungi. Nici măcar atunci când copilul mic are o rutină de somn și a început să doarmă de seara până dimineața nu vă grăbiți să vă bucurați. Dacă nu se mai trezește de foame sau pentru a căuta companie, s-ar putea să se trezească din cauza coșmarurilor. Sau ca să meargă la oliță. Tocmai când ziceam și noi că am scăpat și că somnul copiilor e un subiect epuizat!

Da, există diverse motive pentru care copiii se trezesc noaptea, majoritatea perfect normale pentru etapa de dezvoltare în care se află. Să o luăm cu începutul.

Cum dorm nou-născuții

Nou-născuții au nevoie să fie hrăniți la interval de trei-patru ore, în cel mai fericit caz. Dacă sunt alăptați, cea mai sănătoasă metodă este să fie hrăniți la cerere, adică atunci când dau semne că le este foame. Asta poate să însemne că un nou-născut poate suge o dată pe oră, de trei ori pe oră sau o dată la trei ore. Oricum ar fi, este garantat că se va trezi peste noapte pentru a fi hrănit. Nici nu se poate altfel – stomacul său este foarte mic, iar el are nevoie să mănânce des pentru că este în creștere accelerată.

În plus, indiferent de rutinele de somn pe care încercăm să le introducem în viața familiei, nou-născuții nu deosebesc noaptea de zi, așa că pentru ei nu contează că noaptea e pentru somn sau că tati are ședință a doua zi. Ritmurile circadiene, adica ritmurile de somn și veghe, sunt reglate de lumină și întuneric, însă e nevoie de timp pentru ca acestea să se dezvolte. E adevărat că nou-născuții vor dormi o mare parte din timp, însă vor dormi la fel de mult și noaptea, și ziua.

 Se vor trezi și noaptea, și ziua, în aceeași măsură

În aceeași măsură se vor trezi și noaptea, și ziua. În primele săptămâni de viață nu are rost să încercăm să îi învățăm pe copii că noaptea e pentru somn. Însă, cu timpul, le putem transmite acest mesaj prin semnale subtile. Noaptea putem încerca să limităm interacțiunea cu nou-născuții la strictul necesar. Dacă nu aprindem lumina, nu le vorbim, nu le cântăm și nu ne jucăm cu ei, cu timpul vor interioriza acest model în care noaptea este un timp al liniștii și al somnului, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Totuși, un nou-născut va avea pur și simplu un ritm de somn haotic, cel puțin în primele săptămâni sau luni de viață. Și este normal să fie așa, căci ciclurile de somn ale copiilor mici sunt fundamental diferite de cele ale maturilor: un nou-născut poate avea un ciclu de somn de numai câteva zeci de minute și nu e nimic ciudat în asta (deși e foarte obositor). Nu ne putem pune cu natura: timp de sute și mii de generații, bebelușii se trezeau noaptea pentru a se asigura că sunt în grija unui adult. Fără căldură, hrană și protecție, un nou-născut nu ar fi supraviețuit în condițiile în care au trăit oamenii timp de secole.

Cum dorm bebelușii

Ce e important de știut este că un nou-născut care se trezește plângând are nevoie de ajutor. Nu ignorați plânsul unui copil! Faptul că îi răspundeți imediat îl va face să aibă încredere în voi și să se simtă iubit și important!

Pe măsura ce trec lunile, sugarul se va adapta ritmului vostru și va dormi din ce în ce mai mult noaptea și din ce în ce mai puțin ziua. Pe la șase luni, sugarul va dormi cam trei-patru ore peste zi, iar somnul de noapte va fi mult mai consistent. Dar nu vă faceți speranțe foarte mari, căci tocmai acum începe erupția dentară. Somnul de noapte al copilului ar putea fi acum tulburat de dureri pe care nu le înțelege și pentru care caută alinare. Va adormi poate mai greu și se va trezi mai des și mai neconsolat. Din nou, este rolul nostru să îi oferim alinare și suport, fie că asta înseamnă mângâiere, o linguriță de sirop sau să-l plimbăm prin cameră câteva (zeci de) minute.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa