Calculează ovulația

Prima zi a ultimei menstruații

Durata ultimului ciclu menstrual

Vrei să știi cu cât mai multă precizie care este perioada ta cea mai fertilă dintr-o lună? Folosește aplicația calculator ovulație de mai jos și nu ezita să începi deja să te informezi temeinic despre primele simptome de sarcină!

Când încerci să ai un copil este foarte important să știi când se produce ovulația și care este cea mai fertilă perioadă. Acest aspect este important și dacă vrei să eviți o sarcină, însă nu este cea mai indicată metodă mai ales dacă ai ciclu menstrual neregulat .

Cea mai fertilă perioadă este în primele două zile ale ovulației. Totuși, poți rămâne însărcinată și după ovulație având în vedere că spermatozoizii pot rezista și câteva zile în corpul femeii.

CITEȘTE MAI MULT: Sarcina în timpul menstruaţiei

Ciclul menstrual- calcul

În mod normal, ciclul menstrual al femeii este de 28-32 de zile. Totuși, nu este anormal dacă nu te încadrezi în aceste limite. Prima zi a menstrei este considerată prima zi a ciclului. Sângerarea durează între 3 și 7 zile.

La începutul fiecărui ciclu, pe ovare încep să se dezvolte mai mulți foliculi (mici chisturi care conțin câte un ovul), iar în ziua ovulației unul dintre ei inhibă dezvoltarea celorlalți urmând ca el să fie marele câștigător ce se va elibera, urmând să fie preluat de către trompele uterine; el va aștepta cuminte fecundarea pentru a urca mai apoi în uter.

Dacă în maximum 24 de ore nu este fecundat, ovulul se va degrada și fertilizarea va trebui să aștepte până luna viitoare. Chiar dacă pare foarte puțin timp, nu te speria, căci vestea bună este că spermatozoizii au o durată de viață mai lungă și, dacă ei vor ajunge primii în trompele uterine, vor putea aștepta ovulul pentru a-l fecunda.

Gândind așa, ai cam trei zile la dispoziție pentru a concepe un copil. Dacă menstruația ta durează mult, atunci când se termină sângerarea este posibil să mai ai doar câteva zile sau niciuna până la ovulație. Aceasta are loc între a 12-a și a 14-a zi a ciclului tău menstrual.

CITEȘTE MAI MULT: Fereastra fertilă, perioada cu șanse maxime pentru a obține o sarcină. Sfaturi de la dr. Andreas Vythoulkas

Calculator ciclu menstrual pe 3 luni

Trebuie să ții un jurnal pe minim 3 luni al ciclului menstrual. Vei nota în el, de fiecare dată, prima și ultima zi de menstruație. De exemplu: în ianuarie ți-a venit pe data de 3, iar următorul ciclu menstrual pe 29. Vei lua în considerare aceste două zile: 3 și 29! Rezultă că durata cicluclui este de 26 de zile.

Atenție, însă! Numărul de zile al perioadei menstruale nu are nicio influență asupra numărul de zile ale ciclului menstrual. Ține această evidență jumătate de an și apoi vei descoperi durata medie a ciclului menstrual.

Calendar perioadă fertilă

Zilele fertile ale unui ciclu menstrual sunt destul de clar fixate și depind de perioada în care ovulezi mai degrabă decât de cât de mult durează menstruația.

Cea mai probabilă zi pentru a rămâne însărcinată este aceea în care se estimează eliberarea ovulului de către unul dintre ovare.

Cu toate acestea, conform unui studiu important apărut în 1995 în New England Journal of Medicine, mai sunt alte cinci zile fertile înainte de ovulație. În aceste zile poți rămâne însărcinată, ceea ce înseamnă un total de șase zile fertile pe durata unui ciclu menstrual.

Ce înseamnă celelalte cinci zile?

Dacă vei avea raport sexual cu cinci zile înainte de ovulație, spermatozoizii pot supraviețui și astfel poți rămâne însărcinată. Spermatozoizii pot supraviețui în tractul reproducător între trei și cinci zile și pot aștepta eliberarea ovulului.

Unii spermatozoizi pot supraviețui chiar și șapte zile. Din cauză că ovulul nu trăiește decât 24 de ore după ovulație, este posibil ca tu să rămâi însărcinată a doua zi după ziua în care ai ovulat.

Perioada ovulației

Ovulația este desprinderea unui ovul din ovar și are loc, în cele mai multe dintre cazuri, la a 14-a zi după menstruație, dar, perioada exactă poate să difere de la femeie la femeie și de la lună la lună. Sarcina apare atunci când spermatozoizii traversează trompa uterină și fertilizează ovulul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ovulul ajunge în uter unde se degradează și este eliminat din organism la următorul ciclu.

CITEȘTE MAI MULT: 7 cauze pentru care apare infertilitatea la femei

Perioada ovulației- grafic

Fiecare femeie se naște cu o rezervă ovariană de aproximativ 400.000 de ovocite.

Acestea trec printr-un proces de maturare și, după instalarea menstruației, în fiecare lună, se eliberează câte un ovul matur de pe suprafața ovarului. După prima menstruație, primele 10-15 cicluri sunt anovulatorii, iar apoi se instalează ovulația care durează până în preajma menopauzei când, iarăși, ultimele cicluri vor devenii anovulatorii.

În concluzie, ciclul ovarian reprezintă de fapt maturarea ovocitului și eliberarea acestuia de pe suprafața ovarului în fiecare lună, lucru esențial pentru fertilitate. Însă nu numai ovarele sunt responsabile de procesul ovulației, un rol important jucându-l și hipotalamusul și hipofiza, două glande care își pun amprenta în reglarea ciclului ovarian.

Calculator de ovulație

Potrivit Asociației Americane a Obstreticienilor și Ginecologilor, ovulația are loc în a 14-a zis a ciclului, atunci când acesta are 28 de zile. Totuși, de cele mai multe ori perioada este mult mai mare. Ovulația se poate întâmpla între zilele 11 și 21 ale ciclului. Ca să poți calcula corect trebuie să știi că prima zi a ultimei tale menstruații este considerată prima zi a ciclului. Ovulația nu are loc în fiecare lună în aceeași zi și de aceea aceste date trebuie considerate ca fiind orientative.

Cel mai util este să ții o evidență clară a ciclului menstrual și să fii atentă la semnele pe care corpul tău le dă atunci când se produce ovulația.

Semnele ovulației

Modificarea stării de spirit

În perioada ovulației pot apărea și anumite modificări în ceea ce privește starea de spirit. Femeile pot să se simtă mai energice, să aibă un apetit sexual mai crescut, dar și un văz/miros/gust mai bune. De asemenea, organismul tinde să rețină mai multă apă în această perioadă a lunii și apare sensibilitatea la nivelul sânilor.

CITEȘTE MAI MULT: De ce dor sânii înainte de menstruație? Cauze și tratamente recomandate de medic

Modificări la nivelul secrețiilor vaginale

Înainte de ovulație, o să observi cum secrețiile devin mai fluide și transparente. Aceste secreții seamănă cu albușul oului crud. După ovulație, secrețiile pot deveni mai alb-tulbure și mai consistente sau pot să dispară.

Dureri abdominale ușoare

Printre semnele care arată că se apropie ovulația se numără și apariția durerii abdominale ușoare. Dar nu toate femeile resimt acest disconfort. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că durerile abdominale apar cel mai adesea după ce ovulul a fost eliberat, nu înainte.

Schimbări la temperatura  corpului

Unul dintre semnele ovulaței este ca temperatura corpului poate fi mai ridicată. Folosește un termometru pentru a verifica temperatura corpului și fă acest lucru în fiecare dimineață înainte să te dai jos din pat. Notează rezultatele într-un carnețel sau pe mobil și vezi când se formează un tipar în care poți să depistezi zilele în care ai temperatura mai mare. Atunci este perioada cea mai fertilă pentru tine.

CITEȘTE MAI MULT: Semnele ovulației – cum le identifici

Alte aplicații utile pentru mămici

Ultimele articole din categoria concepție