30 de soluții de design pentru spații mici

Alexandra Constantin

Locuinţa ta nu este foarte spaţioasă? Asta nu înseamnă că nu poţi să o aranjezi astfel încât să fie plăcută. Îţi venim în întâmpinare cu numeroase idei de design pentru spaţii mici!

Idei de design pentru spații mici: cum să faci ca biroul să pară mai spaţios

  • Unul dintre trucuri este să alegi piese de mobilă potrivite. Încăperea nu este una mare? Atunci şi piesele de mobilier trebuie să fie de dimensiuni mai mici.
  • Ideea de spaţiu în plus apare şi dacă reuşeşti să păstrezi mereu ordine în încăpere.
  • Scapă de dezordine. Găseşte un loc potrivit pentru fiecare obiect şi nu uita să pui fiecare obiect la locul lui.
  • Niciodată nu pare să existe în spaţiile mici suficient loc pentru haine, cărţi, electronice, ci mai degrabă pentru dulapuri peste dulapuri. O bună idee de design interior pentru spaţii mici este să alegi sisteme integrate sau modulare de mobilier pe care să le configurezi din podea până în tavan, arată www.apartamenttherapy.com. Nu doar că poţi să ai parte de stocare compactă, ci pot să fie adaptate nevoilor tale.
  • Obiecte cu scop dublu. Caută ca obiectele pe care le cumperi pentru micul tău birou să poată să fie folosite în scop multiplu. O bancă tapiţată este confortabilă când vrei să stai jos, dar poate să fie ideală dacă are şi spaţiu de depozitare la bază.
  • Piesele de mobilier cu picioare dau impresia de spaţiu în plus, spre deosebire de cele care sunt complete până în podea.

Soluţii pentru spaţii mici: extindere în înălţime

  • Utilizează spaţiul pe verticală şi extinde-te până la tavan ori de câte ori este posibil. Foloseşte rafturi şi spaţii de depozitare care au dimensiuni reduse, dar care sunt înalte.
  • În ceea ce priveşte organizarea – cel mai bine este să te gândeşti la modul în care vrei să foloseşti spaţiul din încăpere. Unde îţi place să lucrezi la laptop sau să răsfoieşti revistele preferate? Apoi pune piesele de mobilier astfel încât să fie totul la îndemâna ta.
  • Idei de design pentru spaţii mici? Cumpără una sau două piese se mobilier mai înalte (precum cele de tip bibliotecă), după care pune cărţile, laptopul şi facturile în locuri cât mai accesibile, iar la înălţime obiectele pe care le foloseşti mai rar.
  • Idei de design interior pentru spaţii mici? Una dintre acestea include şi piesele de mobilă de tip bibliotecă care au sticlă. Lucrurile nu o să mai pară la fel de înghesuite dacă sunt aşezate în astfel de locuri.
  • Cel mai bine este să faci singur/ă o schiţă înainte de a reamenaja încăperea. Nu doar că organizezi lucrurile aşa cum doreşti, ci ai posibilitatea să ţii cont de obiectele pe care le ai deja.
  • Intră în apartament şi aşază lucrurile aşa cum crezi că se văd mai bine din punctul tău de vedere. Nu îţi doreşti să se vadă de la intrare partea din spate a televizorului sau alte obiecte care nu sunt aspectuoase.

Idei de design pentru spații mici: de ajutor sunt piesele de mobilier care se strâng

 

  • Nu încerca să mobilezi toată locuinţa în acelaşi timp. Cumpără mai întâi piesele mai importante (cum este patul), după care gândeşte-te cum ai vrea să arate spaţiul rămas.
  • Aranjează spaţiul astfel încât să fie potrivit pentru modul în care îl foloseşti. Nu ezita să investeşti mai mult în mobilă în încăperile în care o să petreci cea mai mare parte din timp. Obişnuieşti să mănânci de regulă în camera de zi? Atunci cumpără o masă care să fie utilă, dar şi care să se strângă uşor.
  • Nu merge la cumpărături înainte să te asiguri că ai cu adevărat nevoie de ceea ce vrei să pui în coş. De multe ori se întâmplă ca din lipsă de spaţiu să nu mai fie loc pentru produsele pe care le-ai cumpărat.

Cum alegi canapeaua într-un spaţiu mic

 

Dacă ai un living mic, încearcă să alegi o canapea care să aibă spătar și zone de rezemat brațele cât mai subțiri, și să fie ridicată pe picioare metalice sau de lemn care vor da senzația de spațiu. Chiar dacă este mică, alege o canapea colorată (roșie sau galben muștar) și umple-o cu perete cu modele diferite, ceea ce o va face să fie comodă și atragătoare. Atenție, deși par confortabile, canapelele cu adâncimi de șezut mai mari de de 90 de cm sunt inconfortabile, atenționează Alina Vîlcu.

Idei de design pentru spații mici: pune pe pereţi tablouri mari

  • Ştiai că picturile mari (precum cele care conţin mult albastru sau bleu) fac încăperea să pară mai mare?
  • Poţi să faci ca spaţiul să pară mai mare dacă alegi să păstrezi doar lucrurile de care ai strict nevoie. De exemplu, nu pune pe pereţi tablouri sau orice altfel de piese de artă doar pentru că le ai de mult timp sau sunt primite cadou.
  • Nu ţine în încăpere scaune sau canapele în plus doar pentru că este posibil să ai musafiri şi vrei ca ei să aibă unde să stea. Canapeaua, fotoliul unde obişnuieşti să citeşti, scaunul de la birou şi cele de la masă sunt suficiente pentru 7-8 musafiri.
  • Nu ezita să cumperi pentru camera de zi o masă de dimensiuni mai mici, dar care să fie extensibilă.
  • Oglinzile de dimensiuni mari pot face ca spaţiul să fie mai mare.

Iluminarea încăperii. Ce corpuri de iluminat să alegi

  • O bună idee de design interior pentru spaţii mici este să foloseşti pentru iluminare mai multe lămpi.
  • Idei de design pentru spaţii mici? Cumpără un sistem cât mai bun de organizare a dulapurilor. O să rămâi surprins când o să vezi câte lucruri poţi să depozitezi şi totuşi camera să pară mare.
  • Înlocuieşte biblioteca mai mare cu rafturi. Biblioteca ocupă mult spaţiu pe podea, spaţiu ce poate să fie folosit în alt scop sau lăsat liber.
  • Încearcă să găseşti un echilibru când mobilezi încăperea. Păstrează ceea ce îţi place, dar şi lucrurile de care ai nevoie.

Sfatul Alinei:

Contrar a ceea ce crezi, dacă alegi o pardoseală compusă din bucățele mici (gen mozaic), aceasta va face camera să pară mai mare decât plăcile mari de gresie. Podeaua are un impact uriaș în definirea volumetrică a spațiului așa că te poți juca cu suprafața ei ca să dai amploare camerei. Culorile deschise pe podea măresc încăperea, iar poziționarea covoarelor de mici dimensiuni ca și accente pe anumite zone fac spațiul să pară mai mare.

Vino să afli totul despre amenajarea unei camere comune pentru frați de la specialiștii în design interior, Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, la Conferința ”Spațiul Copilăriei” din 17 noiembrie 2018. Detalii AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa