Ai o bucătărie mică? Reguli pentru o amenjare eficientă

Alexandra Constantin

Ai o bucătărie mică şi îţi este greu să-ţi imaginezi cum să le aşezi pe toate astfel încât să ai la-ndemână cât mai multe lucruri? De ajutor o să fie sfaturile din ultimul ghid de design interior destinat bucătăriilor mici.

Ai o bucătărie mică: încearcă minimalismul

Analizează în primă fază obiectele din bucătărie şi gândeşte-te care sunt cele de care ai neapărat nevoie. Apoi sortează-le în trei categorii: cele de care ai nevoie des, cele pe care le foloseşti ocazional şi cele pe care nu le foloseşti aproape deloc, potrivit www.freshhome.com.

De asemenea, asigură-te că spaţiul unde găteşti rămâne cât se poate de funcţional. Donează sau reciclează obiectele nefolosite, iar pe cele pe care le utilizezi deseori poţi să le depozitezi în apropierea bucătăriei. Bine este ca spaţiul rămas să fie ocupat doar de lucrurile de care ai frecvent nevoie. De ajutor este şi să sortezi obiectele din bucătărie atunci când faci curăţenie generală. „Propune-ți să faci asta periodic, o dată la câteva luni”, este sfatul Alinei Vîlcu.

Foloseşte tot spaţiul din bucătărie

Trebuie să profiți de fiecare centimetru de spaţiu când ai o bucătărie mică. Cel mai bine în astfel de situaţii este să te gândeşti cum vrei să pui lucrurile atât pe vertical, cât şi pe orizontal. Nu uita că există soluţii pentru zecile de oale, farfurii, căni şi cutii cu condimente. Pentru început poţi să faci o listă cu fiecare zonă liberă din bucătărie. În prezent găseşti numeroase variante de stocare în magazine, de aceea trebuie să ştii cu exactitate care este spaţiul de care dispui pentru a alege cea mai bună opţiune.

Chiar şi în colţurile încăperii poţi să pui rafturi pe care să depozitezi cele necesare. Un spaţiu ideal pentru depozitare este şi în spatele uşii de la debara. Pune un stativ special şi ai găsit locul potrivit în care să păstrezi condimentele preferate. Nu reuşeşti să găseşti totuşi sistemul de depozitare care să se potrivească bucătăriei tale? Atunci ia un creion şi o foaie şi desenează aşa cum ai vrea să arate, mai ales că există şi opţiunea să-l faci pe comandă.

Ai o bucătărie mică: multifuncţional, opţiunea care e de ajutor

Chiar dacă bucătăria nu este una mare asta nu înseamnă că nu poţi să ai în acest spaţiu numeroasele obiecte de care ai nevoie. Poţi face asta prin folosirea lucrurilor care să fie multifuncţionale. De exemplu, blatul de bucătărie să fie folosit şi pe post de masă. Şi piesele de mobiler speciale pentru stocare sunt de ajutor.

Gândeşte-te la un banc de lucru care să aibă spaţiu de depozitare sub el sau loc unde să fie pus coşul de gunoi. Nu ezita să foloseşti piese de mobilier din alte camere, mai ales dacă pot să fie mutate uşor şi pot să te ajute când ai nevoie. Un astfel de exemplu este şi un birou mai lung pe care poţi să-l aduci în bucătărie şi să-l foloseşti pe post de masă când ai musafiri.

Îmbină utilul cu plăcutul

Multe fotografii ce prezintă designul interior din bucătării te duc cu gândul că fiecare obiect necesar trebuie să-şi aibă locul într-un dulap închis. În realitate însă lucrurile stau diferit, cu atât mai mult dacă ai o bucătărie mică. Ştiai că expunerea obiectelor de bucătărie poate da un aer aparte încăperii? Nu ezita să foloseşti poza de mai jos ca sursă de inspiraţie. Se poate vedea cum vasele sunt agăţate pe pereţi, iar cuţitele deasupra blatului de lucru.

Gândeşte-te şi tu ce obiecte pot să fie agăţate deasupra rafturilor, a electrocasnicelor de pe blat sau chiar pe blat. Nu doar că găseşti loc pentru a ţine mai multe obiecte în bucătărie, ci faci ca spaţiul să fie unul similar cu cel din revistele de design interior.

Bucătăriile mici sunt o problemă pentru mulţi dintre noi, indiferent că stăm în chirie sau deţinem locuinţa respectivă. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu există soluţii care să fie uşor de pus în practică şi care să facă din mica încăpere una utilă şi plăcută.

Sfatul Alinei

Atunci când ai de configurat o bucătărie, cele mai bune soluții le vei găsi observându-te chiar pe tine, modul în care îți desfășori orele petrecute în bucătărie, preferințele culinare și felul în care interacționezi cu familia și prietenii în bucătărie. De aceea, nu cred că există soluții  „ONE SIZE FITS ALL” pe care să le iei din reviste sau din medicul online și să le aplici. Analizând toate discuțiile de briefing cu clienții mei, la început aud același lucru: „Am nevoie de o groază de spațiu de depozitate, de multă lungime de blat pentru diferite aparate electrocasnice… Însă, la întrebarea ”De câte ori pe săptămână folosești mașina de pâine, sau de câte ori pe lună gătești în mai mult de două tigăi, răspunsul este: ”Foarte rar”. Ne înconjurăm de lucruri pe care credem că le folosim foarte des, însă în realitate le folosim ocazional. Așa că de aici pornim un proces de prioritizare și vom descoperi că că putem avea o bucătărie funcțională și veselă cu mai puține obiecte, iar restul le putem depozite în locuri mai puțin accesibile – cum ar fi rafturi poziționate la partea superioară a peretului, către tavan.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa