Camera copilului: simplitate și bun gust versus Spiderman sau Barbie pe toți pereții

Alina Vilcu
camera copilului

Nu știu cum s-a hotărât pe lumea asta ca atunci când e vorba de camera copilului, rozul e pentru fetițe și bleu pentru băieței. Și nu e vorba doar de amenajare. Pare că de la haine, accesorii și până la camere de copii, totul se învârte într-o lume fondantă de roz și bleu.

Pe măsură ce copiii cresc, culorile inofensive se metamorfozează într-o poluare vizuală plină de personaje de basm – Hanna Montana, Barbie, Ben10 sau prietenul Spiderman și alţii ca ei, care populează pijamale, penare, așternuturi, tapet, perdele, mobilă și, în principiu, orice suport pe care se poate printa.

Lumea lucrurilor pentru copii se zbate așadar între kitch și grotesc. Ne mai mirăm că viitorii adulți dezvoltă gusturi ciudate… Acesta este un manifest pentru întoarcerea la simplitate, la creativitate și bucurie de viață. Toate acestea ar trebui să se regăsească în spațiul de viață al unui copil. Fie că vorbim de haine, de accesorii, cărți sau camera lui.

Iată sugestiile mele pentru camera copilului, aplicate cu veselie în viața mea de familie:

  • Televizorul în camera copilului? Un mare NU! Redundant să dezvolt de ce, face parte din setul de reguli pe care le auzi la radio – „evitați consumul de sare, zahăr și grăsimi”. Cu toţii suntem de acord, însă de multe ori cedăm nu atât dorințelor copilului, cât dorinței noastre de confort imediat în care să ne vedem de treabă prin casă în timp ce copilul zace sedat intelectual la TV.
  • Cromatic, ar fi două abordări – fie mergi pe o variantă all white, în care apoi există multe accente decorative custom made (grafică pe pereți, jucării etc), fie tragi aer în piept și te hotărăști la o culoare. Tare. Culoarea poate fi chiar și din zona de gri, maron, albastru închis.

Grafica poate varia de la dulcegării bebelușești, până la chestii cool de adolescenți. Pentru un spațiu de joacă pentru copii, Pianoterra a creat o grafică în culori vibrante, cu forme simple, care se constituie într-un traseu prin toate camerele, atât pe pereți cât și pe podea.

Lasă-i zone interactive – pot fi pereţi cu magneţi, pereţi pe care să scrie cu cretă sau obiecte interactive. Iar dacă spațiul permite, du sportul la el în camera – de la variante simple de panouri de climbing până la un mare tobogan care înlocuiește scara.

Alege mobila cu forme simple și curate, eventual cu forme organice. În general, cred că spațiul ar trebui să îi permită copilului să intervină asupra lui cum simte el, din punct de vedere creativ.

Vino să afli de la specialiștii în design interior cum ar trebui să amenajezi camera copilului. Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, arhitecții de la Visuri la Cheie, vă așteaptă la conferinta ”Spațiul Copilăriei”, pe 17 noiembrie, de la ora 9, la Palatul Universul! Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa