Cele mai bune saltele pentru bebeluș

Ramona Dinescu
amenajarea locuintei bebelus

Cele mai bun saltele sunt cele care se potrivesc bebelușului tău. Un ghid de alegere a saltelei potrivite pentru pătuțul bebelușului.

O saltea bună nu doar că este responsabilă de un somn odihnitor al bebelușului, ci îi asigură o creștere sănătoasă în somn și îi oferă siguranță. Atunci când cumperi salteaua pentru pătuțul bebelușului, nu te uita la preț și gândește-te că este o investiție pe care o faci pentru probabil următorii 3 ani.

Tipuri de saltele pentru bebeluș

Saltele din spumă reprezintă probabil cea mai ușoară opțiune. Saltele din spumă sunt disponibile într-o varietate de grosimi, de obicei între 8 și 15 centimetri. Caută acele saltele din spumă care sunt ferme și par rezistente atunci când le apăsați cu mâna. O saltea prea moale va lua forma corpului bebelușului și poate exista riscul de sufocare.

Saltele cu arcuri sunt de fapt niște bobine acoperite cu spumă, căptușeală și țesătură. Dacă este să alegi un astfel de model, trebui să ai în vedere că oțelul ce are o grosime mai mare, oferă o amortizare mai bună, iar aceste saltele sunt mai scumpe și mai grele, dar și mai ferme și mai durabile.

Saltelele organice sunt fabricate din materiale 100% naturale, inclusiv bumbac, lână, fibre de nucă de cocos, spumă pe bază de plante sau latex natura. Aceste saltele pot fi din spumă, cu arcuri sau de diverse alte feluri – este greu de clasificat saltelele umplute cu fibre obținute din coji de nucă de cocos.

Saltelele organice sunt scumpe, însă unii spun că liniștea sufletească merită prețul.

Saltelele ce „respiră” sunt făcute din materiale care se presupune că-i permit copilului să respire în voie, chiar și atunci când doarme cu fața lipită de saltea. Aceste saltele devin din ce în ce mai populare, deși experții susțin că încă nu s-a demonstrat eficacitatea lor, după cum anunță bebycenter.com.

Ce să cauți atunci când cumperi cele mai bune saltele pentru bebeluș?

Dimensiunea potrivită: O saltea trebuie să se potrivească perfect în pătuț și să nu rămână nici un pic de spațiu între cadrul pătuțului și saltea. Altfel, există riscul de sufocare pentru cel mic.

Fermitate: cu cât este mai fermă, cu atât salteaua este mai bună. Chiar dacă ție îți pare rigidă, copilul se va simți perfect în ea. Trebuie să apeși cu mâna chiar în centrul saltelei. Dacă este suficient de fermă, își va relua forma imediat ce ridici mâna.

Densitate: Vei dori ca salteaua să aibă o densitate mare, astfel încât să fie suficient de fermă pentru a fi sigură în timpul somnului copilului. Cele mai multe saltele din spumă nu au trecută densitatea pe ambalaj, însă dacă au greutate mai mare, sunt bune.

Greutate: O saltea tipică din spumă cântărește aproximativ 3-4 kilograme, însă o saltea din spumă cu memorie poate cântări și 9 kilograme. Saltelele cu arcuri sunt mai grele și cântăresc între 7 și 12 kilograme.

Căptușeala: pentru a fi rezistente la apă, salteaua trebuie să aibă un strat dublu sau triplu laminat îmbrăcat în nylon. Această structură este mai rezistentă la lacrimi, vomă sau accidente ale scutecelor. Saltelele organice, de obicei au o căptușeală de bumbac și de aceea, ar fi bine să te gândești la o căptușeală suplimentară rezistentă la apă.

Aerisirea: fiți atenți ca salteaua să aibă mici găurele pe margine ce vor permite aerului să circule înăuntru și în afară. O saltea va mirosi mai bine dacă are mai multe găurele de aerisire ce permit eliberarea mirosurilor. Scutecele se mai scurg, așa că este foarte important acest aspect.

Modul de curățare: Majoritatea saltelelor tradiționale sugerează curățarea doar acolo unde apar pete. Unele au învelitori ce se pot scoate și spăla la mașina de spălat.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa